Τρία (συν ένα) νομοσχέδια θέλει να περάσει η κυβέρνηση μέσα στον Ιανουάριο, μια και πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να δείξει και στην πράξη ότι προχωρά τις μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, όπως έχει υποσχεθεί.
Η πρόθεση του Μεγάρου Μάξιμου είναι να γίνουν το επόμενο διάστημα κινήσεις και σε νομοθετικό επίπεδο που θα θέτουν τις βάσεις για τις αλλαγές που θα φέρουν έναν νέο αέρα στις σχέσεις του κράτους με τους πολίτες αλλά και θα δείξουν πως η κυβέρνηση ότι υπόσχεται το κάνει πράξη.
Έτσι , από τις 8 Ιανουαρίου , οπότε και ξεκινούν και πάλι οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής, η κυβέρνηση θέλει να περάσει, ως το τέλος του μηνός τουλάχιστον τρία νομοσχέδια.
Το πρώτο είναι το νομοσχέδιο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», όπως ονομάσθηκε το νομοσχέδιο που αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας Πιερρακάκη στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο. Το νομοσχέδιο με τα 34 άρθρα θα βρίσκεται στην δημοσιά διαβούλευση ως τις 5 Ιανουαρίου και μετά , αφού ενσωματωθούν οποίες προτάσεις θεωρούν ότι το βελτιώνουν, θα πάει στην Βουλή με σκοπό την ψήφιση του ως το τέλος του μηνός.
Στην δημόσια διαβούλευση , ως τις 10 Ιανουαρίου, βρίσκεται και ένα Άλλο «εμβληματικό νομοσχέδιο», αυτό με το οποίο καθιερώνεται η επιστολική ψήφος στις Ευρωεκλογές. Νομοσχέδιο που προφανώς θα αποτελέσει και «πρότυπο» για την καθιέρωση του συστήματος και στις εθνικές εκλογές.
Το νομοσχέδιο αυτό, το δεύτερο κατά σειρά, για το οποίο υπάρχουν ορισμένες παρατηρήσεις από την αντιπολίτευση θα πρέπει για να ισχύσει αμέσως, να υπερψηφισθεί με 200 ψήφους, αρά και ψήφους κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ερωτηματικό είναι αν θα περιληφθεί σε αυτό διάταξη για την αλλαγή του τρόπου κατανομής των εδρών στην δεύτερη κατανομή στις Ευρωεκλογές. Και αυτό γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητική ψήφο από τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης που κινδυνεύουν με ένα τέτοιο σύστημα να «χάσουν» έδρες.
Το τρίτο νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφισθεί τις επόμενες εβδομάδες είναι του υπουργείου Δικαιοσύνης που τροποποιεί τον ποινικό κώδικα και τον κώδικα ποινικής δικονομίας.
Το νομοσχέδιο αυτό «διορθώνει» όπως λένε στην κυβέρνηση μια σειρά από λάθη που είχε δημιουργήσει η βιαστική και εκ του πονηρού τροποποίηση της κυβέρνησης Σύριζα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές του 2019. Ήδη η δημοσιά διαβούλευση γι’ αυτό έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να μπει άμεσα στις διαδικασίες του κοινοβουλίου.
Ερώτημα τέλος είναι αν η κυβέρνηση θα προλάβει να καταθέσει και να ψηφίσει μέσα στον Ιανουάριο το νομοσχέδιο με το οποίο θα πρέπει να ρυθμιστούν τα ζητήματα που αφορούν την βία στους αθλητικούς χώρους και τις ρυθμίσεις για τις εισόδους στα γήπεδα. Η ψήφιση του νομοσχέδιου αυτού επείγει, μια και η απόφαση για μη συμμετοχή φίλαθλων στους αγώνες λήγει στις 12 Φεβρουαρίου.
Το νομοσχέδιο αυτό έχει μια σειρά από παραμέτρους( πολίτικες και τεχνικές) που ακόμα εκτιμώνται. Βέβαια, αν και κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν πως αν δεν έχει γίνει εφικτό να υπάρξει η νομοθετική ρύθμιση (και αν κάποιες ΠΑΕ δεν έχουν κάνει αυτά που έχουν υποχρέωση –κάμερες κλπ.) είναι πιθανό η απαγόρευση συμμέτοχης φίλαθλων να επεκταθεί χρονικά, κάτι τέτοιο η κυβέρνηση θέλει να το αποφύγει.