Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Τα αυτοκίνητα στο Παρίσι θα κυκλοφορούν με αντι-ρυπαντικά σήματα (εικόνα)

Από πράσινο για τα πιο «καθαρά» μέχρι γκρι για τα πιο ρυπογόνα, όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στο Παρίσι θα πρέπει να διαθέτουν από τη Δευτέρα (16/1) ένα αντι-ρυπαντικό σήμα, σηματοδοτώντας ένα νέο στάδιο στη μάχη κατά των εκπομπών μικροσωματιδίων στη γαλλική πρωτεύουσα.

Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται σε όλα τα οχήματα, μοτοσικλέτες, αυτοκίνητα ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης, ακόμη και σε όσα έχουν ξένες πινακίδες κυκλοφορίας, στο Παρίσι.

Πρώτη πόλη της Γαλλίας που θέτει σε εφαρμογή αυτό το μέτρο, το Παρίσι «βελτιώνει την ποιότητα του αέρα περιορίζοντας τις εκπομπές μικροσωματιδίων από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πόλη, η δήμαρχος της οποίας, Αν Ινταλγκό, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έχει καταστήσει τη μάχη κατά της μόλυνσης του αέρα μία από τις προτεραιότητές της.

Με το όνομα Crit’Air, αυτό το σήμα είναι ένα αυτοκόλλητο που το χρώμα του καθορίζεται από το επίπεδο εκπομπής ρύπων του οχήματος (οξείδια του αζώτου, μικροσωματίδια).

Το μέτρο έχει ως σκοπό να αποκλείσει από τους δρόμους τα πιο ρυπογόνα οχήματα όταν η ατμοσφαιρική ρύπανση βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδό της, κάτι που έχει συμβεί επανειλημμένα πρόσφατα σε πολλές γαλλικές περιοχές.

Για τα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, προβλέπονται έξι διαβαθμίσεις: πράσινο για «μηδενικές εκπομπές» (ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή αυτοκίνητα που κινούνται με υδρογόνο) και ακολουθούν πέντε διαβαθμίσεις από το μωβ «1» (προδιαγραφές Euro 5 και 6 βενζίνης) έως το γκρι «5» (Euro 2 ντίζελ).

pastille ecologique critair 2016 1

Το πρωί της Δευτέρας, στους δρόμους του κέντρου του Παρισιού, ελάχιστα αυτοκίνητα ήταν εφοδιασμένα με το σχετικό σήμα.

Όμως ο Ν’Γκουγέν Τουάν, οδηγός ταξί, είχε τοποθετήσει ήδη το σήμα του, «1». «Δεν ξέρω αν είναι χρήσιμο, αλλά είναι μια υποχρέωση», είπε, «εργάζομαι με αυτοκίνητο, πρέπει να είμαι σύννομος».

Ο δήμος έχει σκοπό να «μειώσει στο μισό» τον αριθμό των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην πρωτεύουσα και να καταργήσει το ντίζελ από τώρα έως το 2020.

Το Παρίσι είχε ήδη απαγορεύσει από τον Σεπτέμβριο του 2015 την κυκλοφορία των φορτηγών, των λεωφορείων και των τροχόσπιτων που κυκλοφόρησαν πριν από το 2001. Από τότε και άλλες γαλλικές πόλεις υιοθέτησαν το μέτρο, με πιο συντονισμένο τρόπο.

Η κυκλοφορία ορισμένων κατηγοριών αυτοκινήτων έχει ήδη απαγορευθεί τις καθημερινές από τον Ιούλιο του 2016, όπως τα αυτοκίνητα ηλικίας άνω των 20 ετών.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ