Με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία ν’ αναδεικνύουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά την ανάγκη ισχυροποίησης της δυτικής συμμαχίας, κι ενώ ΗΠΑ- Τουρκία και Σουηδία φαίνεται να βρέθηκαν πολύ κοντά σε συμφωνία για την είσοδο της τελευταίας στο ΝΑΤΟ, ο Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε μια κίνηση που ξεπερνά κάθε διπλωματική πρακτική. Λίγες ώρες πριν προσγειωθεί στο Ταγίπ Ερντογάναπαίτησε την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως είπε «καταρχάς, ανοίξτε το δρόμο της Τουρκίας στην Ε.Ε. και μετά εμείς να ανοίξουμε το δρόμο της Σουηδίας, όπως ανοίξαμε το δρόμο της Φινλανδίας. Χτες βράδυ, είπα τα ίδια λόγια και στον κ. Μπάιντεν και βρίσκομαι στη θέση να κάνω την ίδια δήλωση στο Βίλνιους. Πέρασαν 50 χρόνια. Είμαστε η Τουρκία. Δεν είμαστε μία παρακατιανή χώρα. Πρέπει να το γνωρίζουν αυτό».
Και καθώς οι αντιδράσεις και στις δύο όχθες του Ατλαντικού έναντι του νέου τουρκικού ελιγμού είναι οξύτατες, η Κομισιόν, ως καθ’ ύλην αρμόδια έρχεται να αποσυνδέσει παντελώς το ζήτημα της Σουηδίας από μια πιθανή επανέναρξη της ενταξιακής διαπραγμάτευσης για την Άγκυρα.
«Η Ε.Ε. έχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία διεύρυνσης με πολύ πολύ ξεκάθαρο σύνολο βημάτων τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι υποψήφιες χώρες, ακόμα και όσες εύχονται να γίνουν υποψήφιες χώρες» ανέφερε σχετικά η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντάνα Σπίναντ.
Την ίδια ώρα, ο Όλαφ Σολτς όμως διαχώρισε με τη σειρά του το θέμα της Σουηδίας απ’ την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση.
«Το ένα ζήτημα δεν σχετίζεται με το άλλο. Έτσι, δεν νομίζω ότι πρέπει να τα βλέπουμε ως συνδεδεμένα ζητήματα» υπογράμμισε ο καγκελάριος της Γερμανίας.
Με σαφώς πιο επιεική στάση προς την Άγκυρα, και προτεραιότητα τη διεύρυνση της Συμμαχίας, εμφανίστηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
«Υποστηρίζω τη φιλοδοξία της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ε.Ε. Την ίδια ώρα όμως πρέπει να θυμόμαστε ότι στη Μαδρίτη συμφωνήσαμε σε συγκεκριμένους όρους τους οποίους θα έπρεπε να εκπληρώσει η Σουηδία για να γίνει πλήρες μέλος της Συμμαχίας. Και η Σουηδία έχει εκπληρώσει αυτούς τους όρους» είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
Από την άλλη όμως λίγες ώρες πριν προσγειωθεί στην Ευρώπη ο πρόεδρος Μπάιντεν συσχέτισε δημοσίως το ζήτημα της αναβάθμισης των F-16 με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κάνοντας μάλιστα και αναφορά στην ελληνοτουρκική διάσταση, με έμμεσες πλην σαφείς αναφορές στους όρους που θέτει το ελληνοαμερικανικό λόμπι και το Κογκρέσο έναντι των τουρκικών όπλων.
Ο δε σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν επαναλαμβάνει ότι ο Λευκός Οίκος στηρίζει την αγοραπωλησία και δήλωσε ότι «ο Πρόεδρος (Μπάιντεν) και ο Πρόεδρος Ερντογάν πράγματι συζήτησαν για τα F-16 με τον αμερικανό Πρόεδρο να επαναλαμβάνει την μακρά και δημόσια δέσμευση και υποστήριξη του στην προοπτική να δοθούν τα F-16 στην Τουρκία».
Οι διαπραγματεύσεις όσο πλησιάζει η ώρα της Συνόδου, γίνονται ολοένα και πιο πιεστικές καθώς η υπομονή των Αμερικανών μοιάζει να εξαντλείται διότι βλέπουν για μια ακόμη φορά ότι έχουν να κάνουν με έναν απρόβλεπτο συνομιλητή ο οποίος είναι έτοιμος να τινάξει τα πάντα στο αέρα αδιαφορώντας για τις συνέπειες και την συνοχή της Συμμαχίας σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία με την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία και κανείς δεν γνωρίζει μέχρι πού είναι διατεθειμένος ο Ερντογάν να φτάσει στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα θέμα το οποίο αξιόπιστες πληροφορίες λένε ότι οι Αμερικανοί δεν περίμεναν σε καμία περίπτωση να τεθεί. Και όταν τέθηκε ανέτρεψε κάθε προσχέδιο συμφωνίας.
Ο Ερντογάν έχει βάλει στο τραπέζι της Συνόδου -της οποίας η ατζέντα ήταν ούτως ή άλλως πολύ βαριά (στρατηγικός περιφερειακός σχεδιασμός, πόλεμος στην Ουκρανία, βόμβες διασποράς και άλλος οπλισμός στο Κίεβο, ένταξη της Σουηδίας κ.ο.κ.- το σύνολο σχεδόν των βασικών προβλημάτων της χώρας του με τη Δύση και αυτό από μόνο του μπορεί να επιφέρει σοβαρό ρήγμα στους κόλπους της Συμμαχίας, γεγονός που θα ικανοποιούσε ιδιαίτερα τη Μόσχα.