Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Τα απαγορευμένα βιβλία…

Ο «Αόρατος Άνθρωπος» του Ralph Ellison απαγορεύτηκε στις σχολικές βιβλιοθήκε στην κομητεία Randolph της Βόρειας Καρολίνας, όπως ανέφερε πρόσφατο δημοσίευμα των Los Angeles Times.

 

Το μυθιστόρημα του 1952 εξιστορεί την απίστευτη ιστορία ενός ανθρώπου που είναι αόρατος «απλά επειδή οι άνθρωποι αρνούνται να με δουν». Εκδόθηκε σε μια οριακή περίοδο για την αμερικανική κοινωνία, κατά τη διάρκεια της οποίας η χώρα βίωνε δραματικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Το μυθιστόρημα του Ralph Ellison αφηγείται τις περιπέτειες του ανώνυμου αφροαμερικανού ήρωα – από την αποβολή του από ένα κολέγιο του Νότου ως την εμπλοκή του στην τρομερή φυλετική εξέγερση του Χάρλεμ – που υπερβαίνουν κατά πολύ την ιστορία ενός απλού ανθρώπου.

Απέσπασε το Εθνικό βραβείο Λογοτεχνίας στις ΗΠΑ.

 

Το βιβλίο αυτό υπήρχε στις βιβλιοθήκες πολλών σχολείων και περιλαμβανόταν σε πολλές λίστες «καλύτερων βιβλίων» όπως το Top100 του περιοδικού Time.

 

Το γεγονός της απαγόρευσής του σε σχολείο της συγκεκριμένης κομητείας της Βόρειας Καρολίνας, προκάλεσε την έκπληξη πολλών στις ΗΠΑ, καθώς απαγορεύτηκε όχι λόγω του… περιεχομένου του, αλλά για «έλλειψη λογοτεχνικής αξίας», όπως ανέφερε η διοίκηση του σχολείου.

 

Το όλο θέμα μάλιστα ανακίνησε μια 12σέλιδη επιστολή-παράπονο από μια μητέρα, η οποία υποστήριζε ότι το βιβλίο αυτό ήταν ακατάλληλο για παιδιά στην ηλικία της κόρης της.

 

Με αφορμή την είδηση αυτή ο Alexander Aciman, έγραψε ένα άθρο στο Time, και για κάποια ακόμη βιβλία που απαγορεύτηκαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες, όπως:

 

-Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ: Το 2010 ένα σχολείο στη Βιρτζίνια αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μια λογοκριμένη εκδοχή του Ημερολογίου της Άννας Φρανκ, κι αυτό γιατί ένας γονιός πίστευε ότι ήταν «σεξουαλικό, μέχρι και ομοφυλοφιλικό». Γνωρίζετε ποιος άλλος δεν συμπαθούσε τους Ναζί, αναρωτιέται ο αρθρογράφος, για να απαντήσει αμέσως: «Οι Ναζί».

 

– Brown Bear, Brown Bear, What Do You See?, Bill Martin Jr. και Eric Carle: Όλως περιέργως αυτό το παιδικό βιβλίο για μια… αρκούδα, απαγορεύτηκε για λίγο καιρό το 2010, επειδή μια σχολική επιτροπή –προφανώς άσχετη με τη χρήση του διαδικτύου- πίστεψε ότι ο συγγραφέας Bill Martin ήταν ο ίδιος… Bill Martin (καθηγητής φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο DePaul του Σικάγο) που έγραψε το βιβλίο «Ethical Marxism».

 

– Merriam-Webster Dictionary: Πριν από μερικά χρόνια, σχολεία της Καλιφόρνια απαγόρευσαν αυτό το λεξικό επειδή έδινε τον ορισμό για το… στοματικό σεξ.

 

– 500 χρόνια ιστορίας του Chicano σε εικόνες (500 Years of Chicano History in Pictures), Elizabeth Martinez: Απαγορεύτηκε πρόσφατα σε σχολείο της Tucson στην Αριζόνα, όπου σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Marshall, τουλάχιστον το 60% των μαθητών είναι μεξικανικής καταγωγής. Μάλιστα, σταμάτησε όλο το πρόγραμμα γύρω από τις μεξικανικές σπουδές.

 

– Where’s Waldo, Martin Handford: Αν κοιτάξει πολύ προσεκτικά κανείς, μπορεί να δει ένα στήθος στις εικόνες. Και βέβαια αυτό δεν άρεσε σε μια σχολική επιτροπή, η οποία στις αρχές της δεκαετίας του ’90 αποφάσισε ότι το συγκεκριμένο βιβλίο δε θα μπορούσε να το βρει ποτέ ξανά κανείς!

 

– Scary Stories, Alvin Schwartz: Οποιοσδήποτε έχει διαβάσει αυτά τα βιβλία, μπορεί να επιβεβαιώσει ότι είναι τρομακτικά. Αυτό, όμως, δεν είναι λόγος αρκετός για να απαγορευτούν –προσθέτει το δημοσίευμα- απόφαση στην οποία προχώρησαν κάποια σχολεία τα τελευταία τρία χρόνια.

 

– Δωδέκατη Νύχτα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ (Twelfth Night): Το 1996 οι διοικήσεις ορισμένων σχολείων σε μια πόλη του New Hampshire υποστήριξαν ότι η εναλλακτική ζωή που προτείνεται μέσα από την ιστορία, δεν ήταν καλή για να τη μάθουν τα παιδιά τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ