Την ιστορική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στη δίκη της “Χρυσής Αυγής”, με την οποία κρίθηκε ως εγκληματική οργάνωση, δεν μπορούσαν να αφήσουν ασχολίαστη τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα διεθνή μέσα αναφέρθηκαν με λεπτομέρειες στην υπόθεση, για την διάρκεια της δίκης αλλά και για το τι συνέβη σήμερα εντός και εκτός του δικαστηρίου.
“Ελλάδα – Χρυσή Αυγή: Οι ηγέτες των Νεοναζί ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής συμμορίας”, τονίζει το βρετανικό κρατικό δίκτυο BBC, το οποίο στον ιστότοπό του έχει ως βασικό θέμα την ετυμηγορία των Ελλήνων δικαστών, κάνοντας ιδιαίτερα μνεία στη μεγάλη διάρκεια της δίκης. Η Χρυσή Αυγή, όπως σημειώνει το δίκτυο, “αρνείται επισήμως ότι είναι νεοναζιστική οργάνωση, ωστόσο το σύμβολό της μοιάζει πολύ στη χιτλερική σβάστικα, ανώτατα στελέχη της έχουν πλέξει το εγκώμιο του Αδόλφου Χίτλερ, ενώ και οι ενδυματολογικές τους επιλογές στις αντιμεταναστευτικές κατά κύριο λόγο κινητοποιήσεις τους ήταν μαύρες μπλούζες και στρατιωτικού τύπου παντελόνια”.
“Μάρτυρες”, σημειώνει το BBC, “κατέθεσαν στη δίκη ότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής εκπαιδεύονταν στη χρήση όπλων και ναζιστικών συμβόλων”.
“Οι ηγέτες της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής, του τρίτου ισχυρότερου ελληνικού κόμματος στο ελληνικό κοινοβούλιο την περίοδο της κρίσης χρέους, κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης από την ελληνική Δικαιοσύνη“, σημειώνει ο βρετανικός Independent.
Όπως σημειώνει ο ιστότοπος της βρετανικής εφημερίδας, “η δολοφονία του 34χρονου αριστερού ράπερ Παύλου Φύσσα το 2013 από υποστηρικτή του κόμματος άνοιξε έναν κύκλο που οδήγησε τις αρχές και τους εισαγγελείς στη σύλληψη και τη διενέργεια έρευνας κατά των ηγετών και των βουλευτών της Χρυσής Αυγής για σειρά εγκλημάτων”.
Για απόφαση – σταθμό κάνει λόγο ο ιστότοπος των New York Times, μιλώντας για τη σημαντικότερη δίκη που έχει διεξαχθεί στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, σημειώνοντας ότι “η νεοφασιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή κρίθηκε ως ένοχη για διεύθυνση και λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης την περίοδο κατά την οποία είχε βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης, ενώ στοχοποιούσε συστηματικά μετανάστες και αριστερούς επικριτές της”.
Η αμερικανική εφημερίδα κάνει λόγο για “χιλιάδες συγκεντρωμένους που συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο για να φωνάξουν “Δεν Είναι Αθώοι”, “Έξω οι Ναζί”, “Ισόβια στους δολοφόνους”, ενώ αναφέρεται και στα δρακόντεια αστυνομικά μέτρα στο κέντρο της Αθήνας.
“Οι ηγέτες της νεοναζιστικής οργάνωσης της Ελλάδας Χρυσή Αυγή ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης”, τιτλοφορεί το ρεπορτάζ του για την έκβαση της δίκης το αμερικανικό δίκτυο CNN, το οποίο κάνει λόγο για μια απόφαση που κρίνεται ως”ορόσημο νίκης της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.
“Ένοχη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης η Χρυσή Αυγή”, αναφέρει ο ιστότοπος του διεθνούς αραβικού δικτύου Al Jazeera, ο οποίος αποκαλεί την οργάνωση “φασιστική οντότητα, όπως παραδέχεται και η ίδια, με ρίζες στη δεκαετία του ’80”.
“Ο ηγέτης της Χρυσής Αυγής και πρώην βουλευτές κρίθηκαν ένοχοι σε δίκη – σταθμό”, τονίζει ο ιστότοπος του βρετανικού Guardian, ο οποίος μάλιστα κάνει λόγο για “τη μεγαλύτερη δίκη φασιστών μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης, αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”.
Αφού αναφέρεται στις εξελίξεις εντός και εκτός δικαστηρίου από το πρωί, ο Guardian σημειώνει ότι “στις τελευταίες εκλογές, οι νεοναζί απέτυχαν να κερδίσουν αρκετές ψήφους ώστε να κερδίσουν έδρες στο κοινοβούλιο και σχεδόν έχουν καταρρεύσει λόγω διαμαχών διάφορων διαμαχών στο εσωτερικό τους και αποχωρήσεων από το κόμμα”.
Το Associated Press μιλά για μία ιστορική απόφαση, που ήρθε ύστερα από μαραθώνια δίκη, αναφερόμενοι και στην συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων έξω από το Εφετείο. Επίσης σχολιάζει πως μόνο 11 από τους 68 κατηγορουμένους εμφανίστηκαν στο δικαστήριο και κανένας από τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής έκανε αναφορά η γαλλική Liberation, όπως και η γερμανική Suddeutsche Zeitung, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, το κινεζικό Xinhua και το ρωσικό Sputnik.
Σε πολλά από τα ρεπορτάζ των διεθνών δικτύων έχει επιλεγεί ως κεντρική η φωτογραφία της μητέρας του Παύλου Φύσσα, Μάγδας, κατά την έξοδο της από το Εφετείο, όταν ξέσπασε από χαρά για την ετυμηγορία των δικαστών.
Την “καταδίκη του αρχηγού του ελληνικού ναζιστικού κόμματος” προβάλλουν από το μεσημέρι, σε δημοσιεύματά τους στις ιστοσελίδες τους σχεδόν στο σύνολό τους τα αυστριακά Μέσα Ενημέρωσης, αναπαράγοντας το σχετικό τηλεγράφημα από την Αθήνα, του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΡΑ).
Σε είδηση της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας τονιζόταν ότι ο ιδρυτής του ελληνικού νεοναζιστικού κόμματος “Χρυσή Αυγή” Νικόλαος Μιχαλολιάκος κρίθηκε ένοχος ως ηγούμενος εγκληματικής οργάνωσης. Ένα δικαστήριο στην Αθήνα εξέδωσε την καταδικαστική απόφαση έπειτα από δίκη πεντάχρονης διάρκειας. Χιλιάδες άνθρωποι μπροστά στο δικαστικό μέγαρο αντέδρασαν με επευφημίες.
Το τηλεγράφημα του ΑΡΑ αναφέρεται στην καταδικαστική απόφαση για τον “ιδρυτή του ελληνικού νεοναζιστικού κόμματος, Χρυσή Αυγή, Νικόλαο Μιχαλολιάκο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης”, και στους χιλιάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο δικαστήριο και αντέδρασαν με επευφημίες για την απόφαση.
Σημειώνει επίσης πως, σύμφωνα με την αστυνομία, περισσότερα από 8.000 άτομα είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το δικαστήριο, πολλοί έφεραν αφίσες με επιγραφές όπως “Οι άνθρωποι θέλουν τους Ναζί στη φυλακή”, ενώ εκατοντάδες αστυνομικοί βρίσκονταν σε ετοιμότητα.
Πέραν του αρχηγού του κόμματος Μιχαλολιάκου, κατηγορούμενοι στη δίκη για τη δολοφονία ενός αριστερού ράπερ, ήταν σχεδόν 70 ακόμη άτομα, που εκτός από τη δολοφονία κατηγορούνταν και για άλλες αξιόποινες πράξεις καθώς επίσης και για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του ΑΡΑ, η “Χρυσή Αυγή”, η οποία ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 και έχει στενούς δεσμούς με τη νεοναζιστική σκηνή, είναι διαβόητη για τις επιθέσεις της σε μετανάστες και πολιτικούς αντιπάλους, ενώ είχε αποκτήσει επιρροή από το 2010 με τη σοβαρή οικονομική κρίση.
Είχε αναδειχτεί τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του 2015, αλλά από τις εκλογές πέρυσι τον Ιούλιο, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, δεν εκπροσωπείται πλέον στην ελληνική Βουλή, αναφέρεται στο τηλεγράφημα.