Όταν το Μάη του 1981 ο Φρανσουά Μιτεράν εκλέχθηκε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, απαίτησε από τους συντρόφους του και από τους παιδικούς του φίλους να του απευθύνονται πλέον στον πληθυντικό. Όχι μόνο στις δημόσιες εμφανίσεις τους, αλλά και στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες!
Πριν από τη γαλλική επανάσταση του 1789, οι Γάλλοι απεύθυναν το λόγο στις γυναίκες τους στον πληθυντικό και μόνο στις κοινές γυναίκες στον ενικό! Η μπουρζουαζία στα καλύτερά της…
Ο πληθυντικός λόγος για τους Γάλλους είναι κάτι σαν προαπαιτούμενο ευγένειας, ήθους, καλλιέργειας. Λίγο τους ενδιαφέρει αν ο πρωθυπουργός τους ή ο πρόεδρός τους έχει εξωσυζυγική σχέση, παιδιά εκτός γάμου κτλ. Το κάθε άλλο, είναι και λίγο… must. Αυτό που τους ενδιαφέρει, όμως, είναι να άγεται και να φέρεται όπως αρμόζει σε έναν πολιτικό ηγέτη. Να μιλά σε όλους στον πληθυντικό, να του μιλούν όλοι επίσης στον πληθυντικό.
Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Αλέξης Τσίπρας είχαν μία μικρή συνομιλία μπροστά στις κάμερες, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός τον καλωσόρισε στον ενικό, τον ευχαρίστησε στον ενικό, του μίλησε επί… μακρόν στον ενικό.
Ο Γάλλος πρόεδρος ανταπάντησε στον πληθυντικό, αλλά στη συνέχεια… το γύρισε κι αυτός στον ενικό, καταλαβαίνοντας από την άριστη στην απόδοση μεταφράστρια πως κάτι δεν πάει καλά.
Ποιες ήταν αντιδράσεις των Γάλλων; Δεν θέλετε να ξέρετε!
Ο «παρασκηνιακός Τύπος» χθες και σήμερα στη Γαλλία σχολίαζε ότι για πρώτη φορά ένας Γάλλος πρόεδρος υποχρεώθηκε να μιλήσει στον ενικό σε έναν πολιτικό ηγέτη άλλης χώρας. Η αλήθεια είναι πως σε αρκετές γλώσσες δεν υπάρχει πληθυντικός (πόσο μάλλον ευγενείας), ωστόσο στα ελληνικά υπάρχει. Ο κύριος Τσίπρας, όμως, δεν τον χρησιμοποιεί, όπως και με τις… γραβάτες.
Ο κύριος Μακρόν σίγουρα εντυπωσιάστηκε από τη χώρα μας και γι’ αυτό «κατεδάφισε» το πρωτόκολλο, μένοντας παραπάνω στην Αθήνα και σίγουρα έκανε το ταξίδι αυτό για να εξυπηρετήσει και επιχειρηματικούς σκοπούς. Σε επίπεδο εντυπώσεων, όμως, ο κ. Τσίπρας πάλι απέτυχε. Δεν το λέμε εμείς. Οι Γάλλοι το λένε…
Δείτε τον Αλέξη Τσίπρα να καλωσορίζει τον Γάλλο πρόεδρο στον ενικό στο 2:08 και να του απευθύνει το λόγο στο 6:09 πάλι στον ενικό.
Στο 7:55 ο κ. Μακρόν μιλά αρχικά στον πληθυντικό στον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά στο 10:00 του απευθύνεται στον ενικό και αυτό είναι το σημείο το οποίο οι Γάλλοι θεώρησαν… ιστορικό.