Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Τα εκατοντάδες εκατομμύρια, η απόφαση Σκυλακάκη και ο ρόλος του ΤΕΕ

Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα του 2021, στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις» που μετουσιώθηκε στο νόμο ν.4876/2021 συμπεριελήφθησαν κρυμμένες κάπου ανάμεσα σε πληθώρα άσχετων διατάξεων και αυτές του άρθρου 78 σχετικά με την «υλοποίηση παρεμβάσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». ΤΕΕ

Σε αυτές προβλέπεται ότι για τις «Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου» και «Άλλες στρατηγικές παρεμβάσεις» (εξαιρουμένου του έργου «Προσαρμοστική επαναχρησιμοποίηση του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου στην Πάτρα») που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ορίζεται ως φορέας υλοποίησης το νομικό πρόσωπο δημοσίου δίκαιου «Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας» (ΤΕΕ).

Φειδωλή η διατύπωση αλλά ακόμα πιο φειδωλή η αιτιολόγηση της διάταξης στην Έκθεση Ανάλυσης Συνεπειών της Ρύθμισης.

Ο νομοθέτης επιλέγει η εξειδίκευση των ζητημάτων να γίνει με μια πολύ αφηρημένη εξουσιοδότηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να εκδίδει αποφάσεις με τις οποίες «δύναται να ορίζονται οι αναθέτουσες αρχές εκτέλεσης των αντίστοιχων μελετών/έργων των παρεμβάσεων, η διαδικασία ανάθεσης, εκπόνησης και παραλαβής των μελετών/έργων, ο τρόπος χρηματοδότησης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια».

Ωστόσο το τι αφορά αυτή η διάταξη δεν περνάει από τη Βουλή και δύσκολα το μαθαίνει ο μέσος πολίτης.

Πολύ λίγοι θα πληροφορήθηκαν ότι με την υπ. αριθμ. 9239/21.01.2022 απόφαση του κ. Σκυλακάκη αποφασίστηκε η ένταξη του Έργου με τίτλο «Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου» στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (βλέπε εδώ).

Με την απόφαση αυτή προβλέπεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου αγγίζει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 252.862.745,10€ εκ των οποίων 156.862.745,10 εκ. ευρώ θα προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα από Εθνικούς Πόρους του ΠΔΕ.

Υπουργείο Ευθύνης ορίζεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με φορείς υλοποίησης τη Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος ως συντονιστή καθώς και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ).

Και στην ουσία το έργο αποτελείται από 4 βασικά υποέργα:

i) τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και των δημόσιων χώρων σε επιλεγμένους δήμους, κατόπιν ανοικτής πρόσκλησης υποβολής προτάσεων με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή

ii) την αστική ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής περιοχής Βοτανικού/Ελαιώνα, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω δημόσιας χρήσης του στρατοπέδου του Πολεμικού Ναυτικού, της ανακαίνισης της φοιτητικής εστίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ)

iii) υποδομές ποδηλασίας στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

iv) άλλες στρατηγικές παρεμβάσεις οι οποίες θα επιλεγούν μετά από ανοικτή πρόσκληση προς τους δήμους για την υποβολή προτάσεων που θα καλύπτουν:

1) ενεργειακή απόδοση και έργα επίδειξης σε ΜΜΕ ή μεγάλες επιχειρήσεις και θα επιτυγχάνουν ανακαίνιση τουλάχιστον μέτριου βαθμού, όπως ορίζεται στη σύσταση (ΕΕ) 2019/786 της Επιτροπής για την ανακαίνιση κτιρίων, ή μείωση των άμεσων και έμμεσων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 30 % κατά μέσο όρο σε σύγκριση με τις εκ των προτέρων εκπομπές
2) κατασκευή νέων ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων με πρωτογενή ενεργειακή ζήτηση (ΟΕΥΠ) η οποία είναι τουλάχιστον κατά 20 % χαμηλότερη από την απαίτηση ΚΣΜΚΕ (κτίριο με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας, εθνικές οδηγίες) και
3) προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, φυσική κληρονομιά και φυσικοί πόροι, πράσινες και γαλάζιες υποδομές.

Ένα καλοπροαίρετος παρατηρητής θα μπορούσε να πει ότι αυτή είναι απλά μια στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας.

Για τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» όμως είναι γνωστό ότι στα δημόσια έργα υπάρχουν 3 πεδία τα οποία έχουν έντονο πολιτικό φορτίο. Το ποιος διαλέγει τις αναθέτουσες αρχές που στην προκειμένη περίπτωση είναι κυρίως οι Δήμοι και το ποιος καταρτίζει τα τεύχη προκήρυξης και ποιος παρακολουθεί και παραλαμβάνει τα έργα από τους αναδόχους. Σε αυτό το σημείο βάση του Τεχνικού Δελτίου που περιλαμβάνεται στην απόφαση του Σκυλακάκη φαίνεται ο ρόλος του ΤΕΕ αναβαθμισμένος στα 2 τελευταία πεδία, αν και όπως καταγράφεται στο Τεχνικό Δελτίο οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν από τη σχετική απόφαση που θα εκδοθεί βάσει του άρθρου 78 του ν.4876/2021.

Όπως και να έχει η Διοίκηση του ΤΕΕ φαίνεται ότι αποκτά μια τεράστια δυνατότητα να επηρεάζει στο πλαίσιο του ελέγχου τα μέλη του επιμελητηρίου με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Και με τη μεγάλη εξουσία έρχεται και η μεγάλη ευθύνη. Θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γ. Οικονόμου: Στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων – Ενεργοποιήθηκε ο ελεγκτικός μηχανισμός για την αισχροκέρδεια”

Κομισιόν: Πακέτο στήριξης 100 εκατομμυρίων ευρώ για Ελληνικές επιχειρήσεις

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ