Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Τα Ελληνικά ομόλογα δεκαετούς τραβούν την ανηφόρα – 3,5% η απόδοση τους

Το ελληνικά ομόλογα δεκαετούς διάρκειας τραβούν την ανηφόρα καθώς ήδη η απόδοση τους έφθασε το 3,5% όταν πριν ένα μήνα ήταν στο μόλις 0,97%.

Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων διήρκησε λίγο καθώς η νέα παγκόσμια κρίση λόγω κορωνοϊού έχει επαναφέρει την ανασφάλεια στους επενδυτές οι οποίοι πωλούν οτιδήποτε θεωρούν ότι ενέχει ρίσκο.

Η τιμή του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε και η απόδοσή του έκανε νέο άλμα 73 μονάδων βάσης σήμερα (+26%) διαμορφώνοντας απόδοση (και άρα ενδεικτικό κόστος δανεισμού για δέκα χρόνια) στο 3,50%.

Η νέα διεύρυνση των αποδόσεων επιταχύνθηκε μετά την περασμένη Πέμπτη, όταν η Κριστίν Λαγκάρντ σε μια αποστροφή της στη συνέντευξη τύπου είπε πως δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να κλείνει τα σπρεντ (τη διαφορά στις αποδόσεις μεταξύ χωρών του πυρήνα και χωρών της περιφέρειας).

Ακολούθησε ένα ισχυρό sell off στα ομόλογα της περιφέρειας, το οποίο βίωσε με ιδιαίτερη υπερβολή η ελληνική αγορά ομολόγων.

Η σημασία της αύξησης των αποδόσεων

Ενδεικτικά η απόδοση του 10-ετούς ομολόγου μόλις ένα μήνα πριν ήταν στο 0,97 σε σχέση με το σημερινό 3,50. Αυτό σημαίνει ότι ο λογαριασμός των τόκων για το ελληνικό δημόσιο υπερτριπλασιάζεται αν η κατάσταση δε βελτιωθεί.

Κυβέρνηση αλλά και οίκοι αξιολόγησης είχαν υπολογίσει στα θετικά τη μείωση του λογαριασμού των τόκων για το ελληνικό δημόσιο, καθώς βελτιώνει σημαντικά το προφίλ της βιωσιμότητας της εξυπηρέτησης του χρέους της χώρας.

Αυτή τη στιγμή το κόστος δανεισμού έχει σκαρφαλώσει και πάλι σε επίπεδα Μαΐου του 2019. Στην ουσία έχουν χαθεί όλα τα κέρδη του τελευταίου δεκαμήνου για τα ελληνικά ομόλογα.
Καθώς η μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές δεν έχει ακόμα δείξει σημάδια εκτόνωσης, και καθώς η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως αναδυόμενη οικονομία υψηλού ρίσκου όταν η μεταβλητότητα είναι ενισχυμένη, οι προβλέψεις για την μεσοπρόθεσμη πορεία των ελληνικών ομολόγων είναι ακόμα αβέβαιες.

Πάντως η ΕΚΤ βρίσκεται υπό πίεση να παρέμβει και να αμβλύνει τις μεγάλες διαφορές που έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται στις αποδόσεις των χωρών του πυρήνα και της περιφέρειας, θυμίζοντας το σκηνικό της μεγάλης κρίσης της Ευρωζώνης η οποία ξεπεράστηκε από τον Μάριο Ντράγκι και την ιστορική φράση «θα κάνουμε »



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ