Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Τα έργα και οι ημέρες του ταλαντούχου κ. Μαντωνανάκη!

Δεμένους «χειροπόδαρα» εξακολουθεί να κρατάει ο όμιλος Μαντωνανάκη τράπεζες και ελληνικό Δημόσιο έχοντας κερδίσει κατά κράτος όλα τα δικαστήρια και χρησιμοποιώντας εναντίον των πάντων ακόμα και τις συζητήσεις που έχουν γίνει για επίτευξη συμβιβαστικής λύσης, ώστε να τελειώνει η εκκρεμότητα που αποτελεί βαρίδι και για το ελληνικό Δημόσιο λόγω επιβάρυνσης του χρέους.

Του ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ


Αναζητείται νομοθετική λύση που θα εξασφαλίσει το ακατάσχετο στην ΕΤΑΔ, ανοίγοντας τον δρόμο στις τράπεζες να κινηθούν εναντίον του.

Ενώ επιβαρύνει επιπλέον 58.000.000 ευρώ για τόκους στο κράτος από τις αποζημιώσεις που επίσης έχει κερδίσει στα δικαστήρια και δεν έχουν πληρωθεί!


H ακύρωση του προγραμματισμένου για τις 15 Μαΐου πλειστηριασμού των δύο ξενοδοχείων του ομίλου Μαντωνανάκη στην Κρήτη και η επιδίκαση κατά της ΕΤΑΔ 58 εκατ. ευρώ από τον Άρειο Πάγο για την υπόθεση του Grand Resort του Λαγονησίου αποτελούν τα δύο τελευταία χτυπήματα του ομίλου κατά Δημοσίου και τραπεζών.

Έτσι φαίνεται πια να δίνεται κατεύθυνση σε κορυφαίο επίπεδο να βρεθεί νομοθετική λύση που θα εξασφαλίσει το ακατάσχετο στην ΕΤΑΔ, αλλά και ταυτόχρονα θα ανοίξει τον δρόμο στις τράπεζες να κινηθούν εναντίον του ομίλου Μαντωνανάκη. Ωστόσο, ο ξενοδόχος είναι βέβαιον ότι θα προσφύγει στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στην ΕΤΑΔ πάντως και στην κυβέρνηση αναζητούν τη χρυσή νομοθετική τομή που θα εγκλωβίσει την πλευρά Μαντωνανάκη και θα την οδηγήσει υποχρεωτικά στη σύναψη συμφωνίας, και σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό να έχουν προκαλέσει τον εγκλωβισμό του για τα επόμενα αρκετά χρόνια. Ίσως αυτή να είναι και η μόνη λύση υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται, καθώς ο όμιλος έχει πετύχει το ακατόρθωτο. Να έχει μεγάλες οφειλές στις τράπεζες, οι οποίες αδυνατούν μέχρι σήμερα να τις εισπράξουν, και ταυτόχρονα να διεκδικεί τεράστια ποσά από το Δημόσιο.

Γι’ αυτό χρειάστηκε να βάλουν το χεράκι τους πάρα πολλοί τα τελευταία χρόνια με αποφάσεις που λειτούργησαν υπέρ του μεγαλοξενοδόχου, αλλά και ταυτόχρονα να υπάρχει μια απίστευτη διστακτικότητα του Δημοσίου να πάρει πιο επιθετικές αποφάσεις.

Πλειστηριασμός

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες είχαν προχωρήσει σε πλειστηριασμό των ξενοδοχείων Elounda Beach Hotel & Villas και του Elounda Bay Palace, αλλά τα δικαστήρια αποφάσισαν την άνευ εγγυήσεως αναστολή του πλειστηριασμού και οποιασδήποτε άλλης πράξης εκτέλεσης κατά των ξενοδοχείων του ομίλου, έως ότου ληφθεί η τελική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για ανακοπή του αρχικού πλειστηριασμού που είχε οριστεί για τον Μάρτιο του 2024.

Το οξύμωρο είναι ότι η απόφαση βασίστηκε στην αίτηση αναστολής του επιχειρηματία, όπου έγινε δεκτό ότι είναι καταχρηστικός ο πλειστηριασμός και ότι θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στον όμιλο διότι «λίγο πριν τη συζήτηση της υπό κρίση ανακοπής κατά της εκτέλεσης και των πρόσθετων λόγων της, πιθανολογήθηκε ότι τον Ιούνιο του 2023 βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη διαδικασίες τριμερών διαπραγματεύσεων, για επίτευξη συνολικής διευθέτησης των εκκρεμών διαφορών αναφορικά με την έκταση του Λαγονησίου μεταξύ της ΕΤΑΔ ΑΕ και της ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ ΑΕ, με συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών (ΕΤΑΔ/ελληνικό Δημόσιο, ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ, Τράπεζες/Servicers).

Βέβαια οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο κ. Μαντωνανάκης ναι μεν συζητούσε την εξεύρεση λύσης, αλλά ξαφνικά εξαφανίστηκε άνευ λόγου, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να στραφούν και πάλι εναντίον του αφού αντιλήφθηκαν ότι η διαπραγμάτευση εντασσόταν σε ένα σχέδιο παρελκυστικής τακτικής του επιχειρηματία.

Κι όμως αυτό το χρησιμοποίησε υπέρ του και το δέχτηκε το δικαστήριο θεωρώντας ότι ο επιχειρηματίας είχε πραγματική πρόθεση διαπραγμάτευσης,
Βέβαια, οι τράπεζες παραδόξως το 2014 στη σύμβαση ενεχύρου που είχαν υπογράψει απαίτησαν να προβλέπεται ρητά ότι η ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ ΑΕ (Grand Resort) δεν μπορεί χωρίς τη δική τους συναίνεση να παραιτηθεί έστω και από ένα ευρώ εκ των αποζημιωτικών απαιτήσεων από το Δημόσιο. Έτσι όμως έδωσαν χώρο στον κ. Μαντωνανάκη να τις θεωρεί «υπόλογες», υπό την έννοια ότι θα πρέπει να συναινέσουν σε μια συμφωνία με το Δημόσιο, με συνέπεια να δημιουργείται χάος.

Την ίδια στιγμή που ο όμιλος Μαντωνανάκη μπλόκαρε τις τράπεζες από τις ενέργειες πλειστηριασμού, φόρτωνε τελεσίδικα άλλα 58.000.000 ευρώ για τόκους στο Δημόσιο από τις αποζημιώσεις που επίσης έχει κερδίσει στα δικαστήρια και δεν έχουν πληρωθεί.

Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι η ΕΤΑΔ καλείται να καταβάλει «α) το ποσό των 34.678.834 ευρώ για διαφυγόντα κέρδη, με τον νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής, β) το ποσό των 21.209.354 ευρώ για τη θετική ζημία της, αυξημένο κατά 2,4% για τέλη χαρτοσήμου, με τον συμφωνηθέντα τόκο εκ 5,9% ετησίως για το χρονικό διάστημα από 1.1.2003 μέχρι την επίδοση της αγωγής, έκτοτε δε με τον ισχύοντα τόκο επιδικίας, και γ) το ποσό του 1.045.007 ευρώ για τη θετική ζημία της, αυξημένο κατά 2,4% για τέλη χαρτοσήμου, νομιμοτόκως από την επίδοση της αγωγής».

Έτσι ο λογαριασμός συνεχίζει να ανεβαίνει εις βάρος του Δημοσίου και να υπερβαίνει το ύψος των υποχρεώσεων Μαντωνανάκη προς τις τράπεζες, τις οποίες έχει -όπως προαναφέρθηκε- εγκλωβίσει παίζοντας με τη διάθεσή τους να έχουν τον έλεγχο στα έσοδα του ομίλου από τις απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιστορία ξεκινά το 1999 όταν το Ξενοδοχειακό Συγκρότημα Λαγονησίου εκμισθώθηκε στην ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ ΑΕ. Ακολουθούν δύο νέες συμβάσεις το 2003 με τις οποίες μισθώνεται διπλανή έκταση. Το 2006 η εταιρεία προσφεύγει για πρώτη φορά στη διαιτησία και το 2009 υπογράφεται ακόμα μία σύμβαση με την οποία φαίνεται να ρυθμίστηκαν ζητήματα της διαιτητικής απόφασης.

Προφανώς όμως οι συμβάσεις δεν ρύθμιζαν τα θέματα, καθώς αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης του 2009 η ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ, μισθώτρια, προσέφυγε σε διαιτησία επικαλούμενη μη παράδοση αδιακώλυτης της χρήσης της παρακείμενης έκτασης, η οποία καταπατείται από τον Δήμο Καλυβίων (νυν Σαρωνικού).

Το 2010 η ΕΤΑΔ υπέστη την πρώτη ήττα καθώς η διαιτητική απόφαση την υποχρεώνει να πληρώσει στην ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ ΑΕ ποσό 10.034.879 ευρώ ως διαφυγόντα κέρδη από τη μη εκμετάλλευση της παρακείμενης στο Ξενοδοχειακό Συγκρότημα Λαγονησίου έκτασης.

Από εκεί και πέρα αρχίζουν οι προσφυγές εκατέρωθεν, για να φτάσουμε στο 2013 όπου κρίνονται μη νόμιμες σε επίπεδο Εφετείου οι διαιτητικές αποφάσεις που είχαν εκδοθεί από το 2006 για την Ήλιος. Οι αποφάσεις έχουν μεγάλο παρασκήνιο καθώς το 2012 παραιτείται το ΔΣ της ΕΤΑΔ το οποίο δεν είχε αποφασίσει να προσφύγει (λόγω ισοπαλίας του ΔΣ) και με τον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο να έχει δώσει ρητή εντολή αποχής από κάθε νομική ενέργεια, αλλά τον δικηγόρο της ΕΤΑΔ να μην ακούει κανέναν και να κινεί νομικές ενέργειες που κρατούν ζωντανή την ΕΤΑΔ στο θέμα της σύμβασης έως σήμερα.

Ακολουθεί αναίρεση στον Άρειο Πάγο και η υπόθεση γυρίζει κατά παραπομπή να δικαστεί στο Εφετείο και το 2016 βγαίνουν νέες αποφάσεις που δικαιώνουν τον όμιλο Μαντωνανάκη. Ακολουθεί αναίρεση των αποφάσεων, οι οποίες συνεκδικάζονται με αιτήσεις αναίρεσης που είχε κάνει και το Ελληνικό Δημόσιο, και πάλι οι αποφάσεις δικαιώνουν τον όμιλο Μαντωνανάκη το 2018.

Από εκεί και πέραν ανοίγει ο ασκός του Αιόλου με μπαράζ αγωγών από την πλευρά Μαντωνανάκη, τις οποίες κερδίζει τη μια μετά την άλλη. Η ΕΤΑΔ για να αντικρούσει το κύμα αγωγών των εταιρειών του ομίλου Μαντωνανάκη προσέλαβε χρηματοοικονομικούς, τεχνικούς και νομικούς συμβούλους, οι οποίοι εκ των πραγμάτων αποδείχτηκε ότι δεν είχαν καμία θετική συμβολή.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το 80% των παραλιών έχει ήδη δημοπρατηθεί

Μπαράζ ελέγχων για τις ρευματοκλοπές από τον ΔΕΔΔΗΕ – Έχουν εντοπιστεί 6.000 περιπτώσεις

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ