Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Τα φαβορί για τον Άρειο Πάγο και οι εισαγγελείς που τα έβαλαν με Παυλόπουλο

Από τον Πέτρο Κουσουλό

Την κανονικότητα στον πολυτραυματισμένο θεσμό της Δικαιοσύνης επιχειρεί να φέρει η κυβέρνηση η οποία, όπως φαίνεται, αναμένεται να σεβαστεί απόλυτα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για την πλήρωση των θέσεων στον Άρειο Πάγο.

Όπως πληροφορούμαι, οι Ιωσήφ Τσαλαγανίδης και Βασίλης Πλιώτας είναι οι δυο επικρατέστεροι για τις θέσεις του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Να σου θυμίσω αγαπητέ μου αναγνώστη ότι με συνέντευξή του στην «ΜΠΑΜ», τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, είχε πει ότι σκοπός του είναι η αποκατάσταση της ηρεμίας στον Θεσμό που η αλήθεια είναι ότι «τραυματίστηκε» τα τελευταία χρόνια εξαιτίας πολιτικών παρεμβάσεων αλλά και της στάσης που επέδειξαν ορισμένοι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί.
«Πηγές» του υπουργείου μου έλεγαν ότι το αποτέλεσμα της Διάσκεψης των Προέδρων είναι «απολύτως σεβαστό» και πως δεν πρόκειται να συμβούν απρόοπτα αντίστοιχα με εκείνα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όταν επελέγησαν οι κκ Καλού και Κοκοτίνη.

Όπερ σημαίνει, πλην συγκλονιστικού απροόπτου, ότι ο κ. Τσαλαγανίδης μπορεί να θεωρείται ήδη ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου και ο κ. Πλιώτας ο νέος εισαγγελέας. Η προσωπική μου άποψη; Πρόκειται αν μη τι άλλο για δυο εξαιρετικούς λειτουργούς της Δικαιοσύνης οι οποίοι, ωστόσο, μπροστά τους έχουν ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο. Εκείνο της αποκατάστασης της δικαστικής εξουσίας στα μάτια της κοινής γνώμης και της εμπέδωσης του αισθήματος της ηρεμίας εντός του δικαστικού χώρου.

Για την ιστορία, ο κ. Τσαλαγανίδης είναι ο αρχαιότερος αρεοπαγίτης ο οποίος είχε παραληφθεί στο παρελθόν και είχε προαχθεί σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου τον Οκτώβριο του 2018. Γεννήθηκε το 1953, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Αύγουστο του 1979 και προήχθη στο βαθμό του αρεοπαγίτη τον Αύγουστο του 2012. Ο κ. Πλιώτας, o οποίος συνταξιοδοτείται σε τρία χρόνια, θεωρείται όπως και ο κ. Βουρλιώτης (που συγκέντρωσε 9 ψήφους) υψηλού επιπέδου λειτουργός.

Τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής; Θα συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο και θα αποφασίσει (μετά από πρόταση του Υπουργού) ποιος θα αναλάβει τη θέση. Το αρμόδιο όργανο της κυβέρνησης αλλά και ο υπουργός δεν δεσμεύονται από την πρόταση της Βουλής αν και όπως σας έγραψα αναμένεται να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε στην Βουλή.

Την ίδια στιγμή, μου λένε, κυβερνητικός εκνευρισμός επικρατεί σχετικά με την στάση που τήρησαν οι κκ Καλού και Κοκοτίνη (είχαν οριστεί για τις αντίστοιχες θέσεις επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) οι οποίες προτίμησαν να δηλώσουν το «παρών» μέσω μιας ηχηρής απουσίας από την διαδικασία αλλά και επιστολών που έστειλαν. Μέσω αυτών ουσιαστικά «τα έβαζαν» με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος κακώς –κατά την γνώμη τους- δεν υπέγραψε τα διατάγματα για τον ορισμό τους.

Αν μη τι άλλο η απόφαση δικαστικών λειτουργών να «ψέξουν» έστω και εμμέσως τον πρώτο πολίτη της χώρας δεν προκάλεσε και τα θερμότερα αισθήματα ιδίως στα μέλη του πολιτικού συστήματος που δεν έβλεπαν εξαρχής με καλό μάτι την τοποθέτησή τους. Σε ότι αφορά τους συναδέλφους τους τήρησαν το fair play. Ερωτώμενοι κατά την διάρκεια της ακρόασης για την διαδικασία η οποία επαναλαμβάνεται, επεσήμαναν ότι δεν είναι θέμα της δικαστικής εξουσίας και ότι εκτιμούν απεριόριστα τις κυρίες που είχαν επιλεγεί.

Αυτά on the record, γιατί off the record λέγονται και ακούγονται πολλά τα οποία έχω δεσμευτεί, αναγνώστη μου, να μην στα μεταφέρω! Ας πάμε και στα σκορ.

Για την Προεδρία του Αρείου Πάγου, έλαβαν:

Τσαλαγανίδης: 14 ψήφοι

Πηνελόπη Ζωντανού: 7 ψήφοι

Αγγελική Αλειφεροπούλου: 4 ψήφοι

Δήμητρα Κοκοτίνη: 2 ψήφοι

Γιώργος Λέκκας: 0 ψήφοι

Ειρήνη Καλού: 0 ψήφοι.

 

Για την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου:

Πλιώτας: 14 ψήφοι,
Βουρλιώτης: 9 ψήφοι,
Δασούλας: 5 ψήφοι,
Σπυροπούλου: 2 Ψήφοι,
Θεοδώρου: 2 ψήφοι,
Καραγιάννης: 1 ψήφος

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ