Τα κενά και τα προβλήματα της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι για τις δηλώσεις.
Στην έκδοση οδηγού οι οποίος περιλαμβάνει τις προθεσμίες δήλωσης της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, των υπερωριών, των αδειών και των εργασιακών μεταβολών στο πλαίσιο της ψηφιακής κάρτας εργασίας προχώρησε το υπουργείο Εργασίας. Ωστόσο οι επιχειρήσεις επισημαίνουν ότι ακόμα υπάρχουν κενά και ρυθμίσεις που μπορούν να δημιουργήσουν εντάσεις.
Συγκεκριμένα, μείζον ζήτημα είναι η προγενέστερη είσοδος εργαζομένου στον χώρο εργασίας, καθώς δεν έχει προβλεφθεί ένας ελάχιστος χρόνος ανοχής, αλλά από την άλλη πλευρά στελέχη του υπουργείου επισημαίνουν ότι ο εργοδότης μπορεί να συμφωνήσει ευέλικτη προσέλευση του εργαζομένου που θα περιλάβει στην ατομική σύμβαση εργασίας.
Επιπλέον πρόβλημα υπάρχει και με το διακεκομμένο ωράριο, καθώς η «Εργάνη» αναγνωρίζει μόνο το 2ο μέρος αυτού του ωραρίου, κάτι το οποίο ίσως δημιουργήσει πρόβλημα στις αντιστοιχίσεις δηλωμένων ωραρίων με πραγματικά χτυπήματα.
Σύμφωνα με τον οδηγό:
– Η δήλωση μεταβολής στοιχείων εργασιακής σχέσης υποβάλλεται είτε στην τρέχουσα ημερομηνία είτε σε μεταγενέστερο χρόνο.
– Το ψηφιακό ωράριο απασχόλησης – σταθερό εβδομαδιαίο και μεταβαλλόμενο ανά ημέρα υποβάλλεται το αργότερο έως και την ίδια ημέρα αλλαγής του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και πάντως πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο.
– Το ψηφιακό ωράριο απασχόλησης – μεταβαλλόμενο ανά ημέρα (οδηγοί) υποβάλλεται εντός 15 ημερών μετά το τέλος κάθε εβδομαδιαίας περιόδου εργασίας.
– Οι άδειες υποβάλλονται το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα για στοιχεία αδειών που χορηγήθηκαν τον προηγούμενο μήνα. Όταν όμως ολοκληρωθεί το σύστημα «Εργάνη ΙΙ», ο έλεγχος των αδειών των εργαζομένων θα γίνεται απογραφικά εντός του επόμενου μήνα, από τον μήνα χορήγησής τους.
– Το έντυπο Ε8 – Αναγγελία νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης συμπληρώνεται πριν από την έναρξη πραγματοποίησης της υπερωρίας.
– Το έντυπο Ε8 – Αναγγελία νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης (οδηγοί) αναγγέλλεται και υποβάλλεται εντός 15 ημερών μετά το τέλος κάθε εβδομαδιαίας περιόδου εργασίας.
– Η δήλωση έναρξης και λήξης κάρτας εργασίας υποβάλλεται σε στοιχεία πραγματικού χρόνου εργασίας, με μέγιστο χρόνο καθυστέρησης 15 λεπτά + 1 (περισσότερα ή λιγότερα) από την έναρξη ή τη λήξη το χρόνου εργασίας.
Εφαρμογή
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2022 για το σύνολο των τραπεζών της χώρας και τα σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζομένους. Στις 16 Φεβρουαρίου 2023 εντάχθηκαν και οι νέες τράπεζες, αλλά και ειδικά σούπερ μάρκετ με έμφαση στο εμπόριο τροφίμων. Παράλληλα ξεκίνησε η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας για ασφαλιστικές επιχειρήσεις καθώς και για εταιρείες παροχής φύλαξης (σεκιούριτι). Στις 22 Μαρτίου του ίδιου έτους εντάχθηκαν υποχρεωτικά στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας οι ΔΕΚΟ μεταφορών (ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, η Hellenic Train και η Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού). Από την 1η Ιανουαρίου 2024 εντάσσονται υποχρεωτικά στο ίδιο σύστημα ψηφιακής κάρτας οι επιχειρήσεις στον κλάδο της βιομηχανίας, καθώς και όσες ανήκουν στο λιανεμπόριο. Εξαιρούνται μόνον οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας, στα πετρελαιοειδή και τα ορυχεία.