Η πανδημία πιθανότατα φτάνει στο τέλος της σύμφωνα με τους περισσότερους επιστήμονες. Οι πιο αισιόδοξοι, μάλιστα, λένε ότι λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον» που είναι πολύ πιο μεταδοτική, αλλά έχει ήπια συμπτώματα, «μπορεί το τέλος της πανδημίας να το δούμε στο τέλος του φετινού χειμώνα.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Μετρούν κέρδη και ζημιές, ενώ σχεδιάζουν την επόμενη μέρα για τη διαχείριση της μετά την πανδημία εποχής
Τα κόμματα έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας, και της κρίσης που τη συνόδευε, ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, για τη «μετα-πανδημία», με όλα τα δεδομένα να είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με αυτά πριν από την υγειονομική κρίση και με αυτά κατά τις διάφορες φάσεις της πανδημίας.
«Άναψαν» οι μηχανές
Η Νέα Δημοκρατία, η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι της πρώτης φάσης της πανδημίας. Το άμεσο lockdown στις αρχές της κρίσης τον Μάρτιο του 2020 και ο σχεδιασμός της αντιμετώπισης της πανδημίας εκτόξευσαν τα δημοσκοπικά ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας και τη δημοφιλία του πρωθυπουργού στην κρίση. Η χώρα μας και η κυβέρνηση γνώρισαν επαίνους στο εξωτερικό, και στο τέλος του lockdown η έναρξη της κουτσουρεμένης τουριστικής περιόδου του 2020 έγινε με τυμπανοκρουσίες.
Όμως, τα ωραία δεν κρατούν για πάντα. Το επόμενο lockdown στα τέλη του 2020 μπορεί να μην ήταν τόσο σκληρό όσο το πρώτο, όμως προκάλεσε σκεπτικισμό σε επαγγελματίες και πολίτες. Η δε επιχείρηση του εμβολιασμού μπορεί να ήταν επιχειρησιακά άρτια οργανωμένη, όμως επικοινωνιακά δεν πέτυχε. Ακόμα υπάρχει αντιεμβολιαστικό κίνημα, πολίτες δεν εμβολιάζονται και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και επέβαλε και το πρόστιμο για τους άνω των 60. Όλα αυτά έχουν πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση και στα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας που παρουσίασαν πτώση.
Το θετικό, όμως, για το κυβερνών κόμμα είναι πως εξακολουθεί να προηγείται μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής και πρώτος στις δημοσκοπήσεις στην καταλληλόλητα για πρωθυπουργός.
Όμως υπάρχουν προβλήματα για τη Νέα Δημοκρατία. Επιχειρηματίες που στηρίχθηκαν οικονομικά κατά την πρώτη καραντίνα όταν έκλεισαν οι επιχειρήσεις τους και ειδικά αυτοί των κλάδων που πλήττονται αυτή την εποχή με τα τελευταία μέτρα είναι εξαιρετικά κουρασμένοι και δεν κρύβουν τη δυσφορία τους απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές.
Η αντιπολίτευση έχει αρχίσει να χτυπά την αξιοπιστία της κυβέρνησης λέγοντας ότι έχει κηρύξει τρεις φορές το τέλος της πανδημίας και είμαστε στο πικ της μετάλλαξης «Όμικρον». Πώς αντιμετωπίζει όλα αυτή η Νέα Δημοκρατία; Έχοντας αρχίσει να ζεσταίνει τις κομματικές μηχανές εν όψει των εκλογών.
Ο νέος γραμματέας του κόμματος, Παύλος Μαρινάκης, παρουσιάζεται πολύ δραστήριος και έχει ξεκινήσει περιοδείες με σκοπό να μπει ο εκλογικός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας σε λειτουργία σε όλη την Ελλάδα. Σκοπός του είναι να επισκεφθεί όλη τη χώρα από άκρη σε άκρη μέχρι να γίνουν οι εκλογές. Το πότε θα γίνουν είναι απόφαση του πρωθυπουργού, αλλά τα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν ότι θα γίνουν μέσα στο 2022. Παράλληλα, στόχος του Παύλου Μαρινάκη είναι να γίνει το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας πριν από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, αν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.
Συνέδριο
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι στους κερδισμένους της πανδημίας. Δημοσκοπικά όχι μόνο δεν κατάφερε να μειώσει τη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά αφενός την είδε να αυξάνεται και αφετέρου άρχισε να νιώθει και την ανάσα του ΠΑΣΟΚ, που με τον Νίκο Ανδρουλάκη έχει αποκτήσει ταχύ βήμα… Η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση δεν πήγε όπως θα ήθελε.
Η αξιωματική αντιπολίτευση υιοθέτησε λαϊκίστικα εργαλεία, πιστεύοντας σε μια επανάληψη του 2014 και των «Αγανακτισμένων» για να επιστρέψει στην εξουσία. Είπε «όχι» σε όλα, ενώ δεν είχε και ενιαία «φωνή». Άλλα για παράδειγμα έλεγε ο Ανδρέας Ξανθός ως επικεφαλής τομεάρχης για την Υγεία και άλλα ο Παύλος Πολάκης, τον οποίον η Νέα Δημοκρατία ταύτισε με το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Μέσα σε όλα αυτά είχε και τη διαγραφή του Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για όλους τους θανάτους από την πανδημία και δεν ανακάλεσε ούτε μετά την απειλή του Αλέξη Τσίπρα ότι θα τον διαγράψει. Είναι τέτοιο το μπέρδεμα με τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που λίγοι γνωρίζουν ποιες είναι οι προτάσεις που έκανε.
Παρ’ όλα αυτά στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν ως ευκαιρία την κούραση που υπάρχει στους πολίτες απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές και είναι έτοιμοι να ζεστάνουν και αυτοί τις εκλογικές μηχανές. Όμως, πριν από αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν ορισμένα πράγματα εσωκομματικά. Γι’ αυτό ο Αλέξης Τσίπρας όρισε το συνέδριο του κόμματος για το τέλος Μαρτίου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ξεκαθαρίσει εκεί τα εσωκομματικά φάλτσα και να καταλήξει στους ανθρώπους που θα προτάξει προς την κοινωνία ότι θα είναι η ομάδα με την οποία θα μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στη «μετα-πανδημία», αξιοποιώντας καλύτερα τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Στο συνέδριο θα φανεί αν θα επιμείνει στην προσπάθεια ενός κοινού μετώπου με το ΠΑΣΟΚ υπό τον τίτλο της προοδευτικής διακυβέρνησης ή αν θα αλλάξει στρατηγική, δεδομένου ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης με σύνθημα την αυτόνομη πορεία κερδίζει ολοένα και περισσότερους πόντους στην κοινωνία.
Η «σκιώδης» κυβέρνηση του Νίκου Ανδρουλάκη
Το ΠΑΣΟΚ / Κίνημα Αλλαγής ήταν το κόμμα που μέσα στην κρίση είχε τις περισσότερες προτάσεις – θέσεις από κάθε άλλο πολιτικό φορέα. Πολλές από αυτές αργότερα έγιναν κυβερνητικές πολιτικές. Η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά επέμενε σε αυτό, αφού το ΠΑΣΟΚ έχει την παρακαταθήκη της δημιουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που τώρα επαινούν και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, κανείς δεν μπορεί να πει ότι το ΠΑΣΟΚ ωφελήθηκε από τη στάση του στην πανδημία. Η άνοδος στα ποσοστά ήρθε μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής στηλίτευσε τις κυβερνητικές επιλογές λέγοντας: «Δεν πήρε το μάθημα ο κ. Μητσοτάκης πέρυσι τον Φεβρουάριο όταν είπε ότι είμαστε λίγο πριν από το τέλος της πανδημίας και από τότε μέχρι σήμερα έχουμε πολλαπλάσιους θανάτους και έχουμε ξεπεράσει τη Γαλλία και την Ισπανία στη μέτρηση ανά εκατομμύριο. Θέλει περισσότερη υπευθυνότητα από την κυβέρνηση. Στέλνει λάθος μηνύματα». Παράλληλα δεν υιοθέτησε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δωρεάν μοριακά τεστ, επιμένοντας στο χαμηλότερο πλαφόν που πρώτο το ΠΑΣΟΚ πρότεινε.
Για τη «μετα-πανδημία» εποχή ο Νίκος Ανδρουλάκης οργανώνει το ΠΑΣΟΚ. Πρώτα ανακοίνωσε τη σκιώδη του κυβέρνηση που είναι: Αντωνίου Τόνια: Κλιματικής Κρίσης, Αρβανιτίδης Γιώργος: Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αχμέτ Ιλχάν: Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιαννακοπούλου Κωνσταντίνα: Δικαιοσύνης, Γκόκας Χρήστος: Υποδομών και Μεταφορών, Καμίνης Γιώργος: Προστασίας του Πολίτη – Μετανάστευσης και Ασύλου, Καστανίδης Χαράλαμπος: Επικρατείας, Κεγκέρογλου Βασίλης: Εθνικής Άμυνας, Κεφαλίδου Χαρά: Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντόπουλος Δημήτρης: Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λιακούλη Ευαγγελία: Εσωτερικών, Λοβέρδος Ανδρέας: Εξωτερικών, Μουλκιώτης Γιώργος: Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μπαράν Μπουρχάν: Ψυχικής Υγείας, Μπιάγκης Δημήτρης: Τουρισμού – Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Πάνας Απόστολος: Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Πουλάς Ανδρέας: Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σκανδαλίδης Κωνσταντίνος: Οικονομικών, Φραγγίδης Γιώργος: Υγείας.
Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εκπροσωπεί την παράταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει τον νέο εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, τον νέο διευθυντή του γραφείου Τύπου, τον νέο επικεφαλής του τομέα Επικοινωνίας, και σιγά σιγά θα υπάρξει αναδιάρθρωση σε όλους τους τομείς στο κόμμα με σκοπό πολύ σύντομα το ΠΑΣΟΚ να είναι έτοιμο για τις εκλογές με τον τρόπο που θέλουν ο νέος πρόεδρος και η νέα ηγετική ομάδα.
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μιχάλης Κατρίνης: Είναι ώρα να δημιουργήσουμε μια ισχυρή ελληνική αμυντική βιομηχανία
Κυριάκος Μητσοτάκης: Απαλλάσσονται από κάθε φόρο τα επιδόματα επικινδυνότητας των Ενόπλων Δυνάμεων