Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Θέμα ωρών να βομβαρδίσουν τη Συρία

O πλανήτης ζει ξανά σε ρυθμούς πολέμου με την Αμερική να δίνει (τι… πρωτότυπο;) το σύνθημα να ηχήσουν οι σειρήνες του πολέμου. Αυτή τη φορά η Συρία θα δεχθεί επίθεση,  αφού παρά τις διεθνείς αντιδράσεις και κυρίως αυτές της Μόσχας, του Πεκίνου και της Τεχεράνης, τα μαχητικά είναι έτοιμα για επίθεση κατά θέσεων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ….

Τα στρατιωτικά πλήγματα, υπό το πρόσχημα της χρήσης χημικών από το καθεστώς της Δαμασκού προς τους αντάρτες, ίσως είναι και θέμα ωρών αφού φαίνεται πως υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αλλά και πλάνο δράσης.

Οι πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία μπορεί να αρχίσουν ακόμα και την Πέμπτη, δήλωσαν χθες ανώτατοι αμερικανοί αξιωματούχοι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι επιθέσεις θα διαρκέσουν τρεις μέρες, θα είναι περιορισμένης κλίμακας και στόχος τους είναι «να σταλεί ένα σαφές μήνυμα» στο καθεστώς Άσαντ. Στο ίδιο μήκος κύματος, οι δυτικές δυνάμεις ειδοποίησαν τη συριακή αντιπολίτευση να αναμένει επίθεση «εντός ημερών», όπως προέκυψε από τη συνάντηση μεταξύ απεσταλμένων τους και του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού στην Κωνσταντινούπολη.

Σημειώνεται ότι χθες, δυτικές και αραβικές χώρες συμφώνησαν σε ένα σχέδιο στρατιωτικής δράσης που προτίθενται να αναλάβουν εναντίον της Συρίας, όπως ανακοινώθηκε μετά τη σύνοδο στρατιωτικών αξιωματούχων στο Αμάν.

Θα αμυνθεί σθεναρά η Δαμασκός

Το συριακό καθεστώς, πάντως, κάθε άλλο παρά αδρανές πρόκειται να παραμείνει απέναντι στις προθέσεις της Δύσης και των συμμάχων της, προαναγγέλλοντας σθεναρή αντίσταση και εξαπολύοντας λεκτικά πυρά για τους ισχυρισμούς της Ουάσινγκτον περί χρήσης χημικών όπλων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ αλ Μουάλεμ διαμήνυσε ότι οποιαδήποτε απόπειρα των ξένων δυνάμεων να μεταβάλουν την ισορροπία δυνάμεων στον πόλεμο που μαίνεται στη χώρα θα αποτελούσε «αυταπάτη», προσθέτοντας ότι ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ θα υπηρετούσε τα συμφέροντα των οργανώσεων που συνδέονται με την αλ Κάιντα, καθώς και του Ισραήλ.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η χώρα του «θα αμυνθεί» επισημαίνοντας ότι «η στρατιωτική προσπάθεια (σ.σ. της κυβέρνησης) δεν θα σταματήσει γύρω από την Δαμασκό. Εάν ο στόχος είναι να περιοριστούν οι νίκες των ένοπλων δυνάμεών μας, δεν θα το καταφέρουν».

Ρωσική στρατιωτική και διπλωματική πηγή δήλωσε στο πρακτορείο Interfax ότι ενδεχόμενη επέμβαση της Δύσης δεν θα οδηγήσει σε μια «εύκολη νίκη» αφού η Δαμασκός διαθέτει συστήματα αεράμυνας για να αποκρούσει τις επιθέσεις. «Εάν ο αμερικανικός στρατός μαζί με το ΝΑΤΟ ξεκινήσουν μια επιχείρηση εναντίον της Συρίας, η νίκη δεν θα είναι εύκολη», εκτίμησε χαρακτηριστικά.

Αντιδρούν οι σύμμαχοι της Συρίας

Την ίδια ώρα, που η επέμβαση στη Συρία δρομολογείται, έντονες είναι οι αντιδράσεις των χωρών-συμμάχων της Δαμασκού.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και αρμόδιος για την αμυντική βιομηχανία, Ντμίτρι Ρογκόζιν κατηγόρησε τη Δύση ότι συμπεριφέρεται στον μουσουλμανικό κόσμο «όπως ένας πίθηκος με μια χειροβομβίδα». Η Ρωσία, η οποία είναι ισχυρή σύμμαχος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, προειδοποίησε παράλληλα ότι μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα είχε «καταστροφικές» συνέπειες για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

«Μία επίθεση στη Συρία θα ήταν επικίνδυνη και ανεύθυνη, και ο κόσμος οφείλει να θυμηθεί ότι ο πόλεμος στο Ιράκ ξεκίνησε από τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής που αποδείχθηκε ότι ήταν αναληθείς», ανέφερε σχόλιο που μεταδόθηκε από το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα (Xinhua).

«Αυτή η ρητορική, σε συνδυασμό με την πρόσφατη ενίσχυση των διαβουλεύσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της, σημαίνει ότι έχουν βάλει το δάκτυλο στη σκανδάλη και θα πυροβολήσουν ακόμη και χωρίς την εντολή του ΟΗΕ», επισημαίνεται ακόμα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ προειδοποίησε τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Πολιτικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Τζέφρι Φέλτμαν, που βρίσκεται στην ιρανική πρωτεύουσα, ότι «η χρήση στρατιωτικών μέσων θα έχει σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για τη Συρία, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή», κάτι το οποίο εξέφρασε και ο υπουργός Άμυνας, Χοσεΐν Νταχγκάν.

Οι ΗΠΑ, παρά τις αντιδράσεις, έχουν μπει στην τελική ευθεία για την επίθεση, παρά το ότι μόλις το 9% των πολιτών της συμφωνεί με την επιλογή αυτή, όπως κατέδειξε δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos. H επέμβαση μοιάζει αναπόφευκτη εκτός κι αν ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα πατήσει φρένο στις εξελίξεις…

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ