Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Τα μέτρα μέχρι το 2016 παρουσιάζει ο Δραγασάκης στον Ντράγκι

Νέα μέτρα που θα αποφέρουν τουλάχιστον 10-12 δισ. επιπλέον έσοδα σε μία διετία, αλλά και περικοπές δαπάνών 1-2 δισ. ευρώ, ( σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης) θα παρουσιάσει στον Μάριο Ντράγκι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, που μεταβαίνει σήμερα στη Φραγκφούρτη για να πείσει τον κεντρικό τραπεζίτη να κρατήσει ανοικτή τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης.

Προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για στήριξη, ο κύριος Δραγασάκης θα μεταφέρει στον κύριο Ντράγκι το μήνυμα πως η κυβέρνηση έχει έτοιμο σχέδιο για αύξηση εισπράξεων φόρων ύψους 4,5 δισ. ευρώ και περικοπές δαπανών 1,092 δισ. για εφέτος, αλλά και ακόμα μεγαλύτερα έσοδα 5,09 δισ από φόρους για το 2016, σε συνδυασμό με νέες περικοπές δαπανών.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια για να αλλάξουν τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση προβλέπει και Plan B για επιπλέον έσοδα 1,3 δισ. γα φέτος (5,8 δισ. συνολικά) για να καλύψει και την «τρύπα» που ανακάλυψε το ΔΝΤ που προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 1,5% (!) αντί για πλεόνασμα 1,5% που προβλέπει η κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων το πακέτο Δραγασάκη θα περιλαμβάνει:

– έκτακτη εισφορά για τους 500 πιο πλούσιους (με βάση τις δηλώσεις τους) Έλληνες φορολογουμένους,

– αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα περσινά επίπεδα, τουλάχιστον για όσους έχουν εισόδημα από 30.000 ευρώ και άνω.

– αύξηση κατά 30% στον φόρο πολυτελείας,

– τέλος διανυκτερεύσεων στα νησιά,

– απαγόρευση μετρητών και πληρωμές μόνο με πλαστικό χρήμα και για ποσά 70 ευρώ

– ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ από το 2016 και μετά.

Με όλους τους τρόπους η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την οικονομική ασφυξία που συνεπάγεται το ναυάγιο στις προσπάθειες για επίτευξη μίας “ενδιάμεσης συμφωνίας” μετά τη δίμηνη παράταση του Φεβρουαρίου. Πρόσωπο-κλειδί των εξελίξεων αναδεικνύεται ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης. Οι κ. Δραγασάκης και Τσακαλώτος επιχειρούν να ρίξουν γέφυρες στον κ. Ντράγκι ενώ παράλληλα οι κ. Τσίπρας και Βαρουφάκης θα εντείνου τις επαφές τους με ΔΝΤ και Κομισιόν.

Το Μέγαρο Μαξίμου στέλνει στην Φραγκφούρτη σήμερα τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, αντί να συναντήσει για άλλη μια φορά τον κ.Ντράγκι ο Γιάνης Βαρουφάκης, καθώς με τη στάση και τις δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει ενοχλήσει πολλαπλά την ΕΚΤ.

Ο κύριος Βαρουφάκης πάντως θα προλάβαινε «να πεταχτεί» και αυτός στην Φραγκφούρτη, αφού πρώτα συναντήσει και αυτός στο Παρίσι σήμερα στις 9 το πρωί τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν και αργότερα, στις Βρυξέλες στις 2.30 το μεσημέρι, τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, για να ρίξει “γέφυρες” ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 11ης Μαΐου την ερχόμενη Δευτέρα.

«Σφήνα» το ΔΝΤ

Επί της ουσίας στη Φραγκφούρτη οι κ.Δραγασάκης και Τσακαλώτος θα ζητήσουν από τον κύριο Ντράγκι, όχι μόνον να μην κλείσει την γραμμή χρηματοδότησης από τον ELA, αλλά και αν δώσει έμμεση χρηματοδότηση στην Αθήνα, εγκρίνοντας την Τετάρτη την αύξηση του ορίου δανεισμού από έντοκα κατά 2-3 δισ. ευρώ (από τα 15 δισ. που έχουν φτάσει σήμερα σε περίπου 17-18 τουλάχιστον).

Θα του εξηγήσουν μάλιστα ότι αν βάλει φρένο στην χρηματοδότηση, η Αθήνα θα αναγκαστεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, αντί τους δανειστές.

«Στο κόλπο» βάζουν όμως και το ΔΝΤ. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πληρώσει με νύχια και με δόντια τα 750 εκατ. που απομένουν προς το Ταμείο για το μήνα Μάιο (στις 12 του μηνός). Μετά από αυτήν, η επόμενη μεγάλη πληρωμή σε δανειστές (πέραν πληρωμών για “μικροποσά” της τάξεως των 300-600 εκατ. τον Ιούνιο προς το ΔΝΤ), είναι στις 20 Ιουλίου με 3,5 δισ. (και άλλα 3,2 δισ. τον Αύγουστο) προς την ΕΚΤ.

Η ελληνική πλευρά έχει δύο «όπλα» στην διαπραγμάτευση τη στιγμή αυτή:

1ον: διεκδικεί να της δοθούν σαν δικά της χρήματα «εδώ και τώρα» χωρίς αξιολόγηση 1,9 δισ. ευρώ από κέρδη της ΕΚΤ για ελληνικά ομόλογα που κατέχει και δεν κουρεύτηκαν με το PSI το 2012.

2ον: διεμβολίζει τους θεσμούς με το ΔΝΤ, που επιμένει σε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους (αν και εννοεί τα χρέη στους Ευρωπαίους και εξαιρεί τα δικά του χρήματα). Στο φόντο αυτό δημοσιοποιήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν η Κριστίν Λαγκάρντ με τον Αλέξη Τσίπρα.

Το πρόβλημα, λένε αρμόδιες πηγές, το οποίο έχει πλέον η ΕΚΤ είναι ότι από το καταστατικό της, όπως και εκείνο του ΔΝΤ, δεν μπορεί να δεχτεί «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.

Έτσι καλείται να δώσει χρήματα στην Ελλάδα για να συνεχίσει να πληρώνει τα χρέη της, τη στιγμή που οι Financial Times λένε πως ο Πόουλ Τόμσεν στη Ρήγα της Λετονίας το «ξέκοψε» στους θεσμούς πως το ΔΝΤ δεν δίνει ξανά λεφτά στην Ελλάδα αν δεν κουρευτεί το χρέος της!

Στη Φραγκφούρτη αντιλαμβάνονται όμως και ότι αν η Ελλάδα περάσει τον «κάβο» των πληρωμών στο ΔΝΤ τον Μάιο (και των μικρότερων τον Ιούνιο), τότε μπορεί να σηκώσει «παντιέρα» κατά της ΕΚΤ την ώρα που θα εκκρεμεί το μεγάλο παζάρι για το νέο πακέτο βοήθειας που υπολογίζεται πως θα ανέλθει σε περίπου 20 δισ. ευρώ. Εκεί η Αθήνα θα μπορεί να πιέζει απειλώντας να μην πληρώσει συνολικά χρέη 6,7 δισ. προς την ΕΚΤ, για να δεχτεί «τελική συμφωνία» με μέτρα για συνταξιοδοτικό και εργασιακά.

Σε αμηχανία τα Brussels Groups

Με όλα αυτά η κυβέρνηση προσπαθεί να επισκιάσει την διαπραγμάτευση που γίνεται σε τεχνικό επίπεδο στις Βρυξέλλες με την ομάδα του Γιώργου Χουλιαράκη. Παρά την πρόοδο που σημειώνουν οι διαπραγματεύσεις εκεί, μετά την αλλαγή μοντέλου διαπραγμάτευσης, η μεταστροφή ήρθε αργά και στο Μαξίμου θεωρούν πως δεν υπάρχει τίποτα που να διασφαλίζει πως απόψε ή αύριο θα καταγραφόταν επαρκής πρόοδος για να «κλειδώσουν» θετικές αποφάσεις από την συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 6 Μαΐου.

Στο υπουργείο Οικονομικών ξέρουν πάντως πως χωρίς τις «πλάτες» της ΕΚΤ δύσκολο να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες ως τον Ιούλιο, αφού μετά την πληρωμή σήμερα περίπου 200 εκατ. προς το ΔΝΤ, επίκεινται και πληρωμές ανελαστικών υποχρεώσεων άνω των 5,5 δισ. ευρώ για Μάιο και Ιούνιο (εκ των οποίων τα 2/3 για μισθούς και συντάξεις):

– για κάλυψη εντόκων γραμματίων που κατέχουν ξένοι επενδυτές στις 8 Μαΐου: 150 εκατ. ευρώ

– στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου: 750 εκατ. ευρώ

– για δεκαπενθήμερο μισθών δημοσίων υπαλλήλων στις 13 Μαΐου: 600 εκατ. ευρώ

– για μισθούς και συντάξεις στις 27-30 Μαΐου: 1,1 δισ. ευρώ

– στο ΔΝΤ για τόκους στις 5 Ιουνίου: άλλα 300 εκατ. Ευρώ

– για εξάμηνα έντοκα γραμμάτια που κατέχουν ξένοι επενδυτές στις 10 Ιουνίου: τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ

– στο ΔΝΤ στις 12 Ιουνίου: 300 εκατ. ευρώ

– για δεκαπενθήμερο μισθών δημοσίων υπαλλήλων στις 12 Ιουνίου: 600 εκατ. ευρώ

– στο ΔΝΤ στις 16 Ιουνίου: 600 εκατ. ευρώ

– στο ΔΝΤ στις 19 Ιουνίου: 300 εκατ. ευρώ

– για μισθούς και συντάξεις στα τέλη Ιουνίου : 1,1 δισ. ευρώ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ