Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025

Τα μικρά κόμματα που «έγραψαν» την δική τους ιστορία!

spot_img

Ξεκίνησαν ως μικρά κόμματα, ωστόσο κατάφεραν ακόμα και να… συγκυβερνήσουν! Εν όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, κι ενώ μεγάλο μέρος των πολιτών φαίνεται πως στρέφεται προς πολιτικούς οργανισμούς που δεν έχουν πολλές πιθανότητες να βρεθούν στην εξουσία, ας θυμηθούμε ποια μικρά κόμματα, που πλέον δεν υπάρχουν στο πολιτικό γίγνεσθαι, έγραψαν τη δική τους Ιστορία στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ


Αναδρομή της «Μ» στην πρόσφατη πολιτική περίοδο με τους μικρούς των εκλογών που «έκλεψαν την παράσταση» στις κάλπες και κατάφεραν όχι μόνο να εισέλθουν στην Βουλή αλλά και να συμμετάσχουν σε κυβερνητικό σχήμα!


Τον Σεπτέμβριο του 2000 ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Καρατζαφέρης ιδρύει τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό (ΛΑΟΣ), δεξιότερα του κόμματος από το οποίο προερχόταν. Στις εκλογές του 2007 το πατριωτικό κόμμα έλαβε 3,80% και κατάφερε να μπει για πρώτη φορά στη Βουλή με 10 βουλευτές, ενώ στις εκλογές του 2009 κέρδισε 5,63% και 15 έδρες. Τον Νοέμβριο το 2011, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, ο ΛΑΟΣ συμμετείχε στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου. Το υπουργικό συμβούλιο αποτελούνταν από τριάντα πέντε στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης Παπανδρέου, έξι στελέχη της Νέα Δημοκρατίας και τέσσερα του ΛΑΟΣ. Τον Φεβρουάριο του 2012 απέσυρε τη στήριξή του στην κυβέρνηση και καταψήφισε το δεύτερο μνημόνιο. Από εκεί και μετά, ο ΛΑΟΣ και ο Γιώργος Καρατζαφέρης δεν κατάφεραν να εισέλθουν ξανά στη Βουλή, παρά τις προσπάθειες που έκανε ο πρόεδρός του. Στις 27 Μαΐου 2019, μετά και τη νέα αποτυχία του ΛΑΟΣ στις ευρωεκλογές του 2019, ο πολιτικός ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος.
Τα τελευταία χρόνια ο Γιώργος Καρατζαφέρης φαίνεται να έχει αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική, ωστόσο εκφράζει τις πολιτικές απόψεις του μέσα από την καθημερινή εκπομπή του «Ελλάδα, γεια σου» που προβάλλεται στον τηλεοπτικό σταθμό του, Αrt TV. Πάντως, σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο καλύτερος πολιτικός του αιώνα.

ΔΗΜ.ΑΡ

Τον Ιούνιο του 2010 ο Φώτης Κουβέλης, προερχόμενος από τον Συνασπισμό, ιδρύει τη Δημοκρατική Αριστερά. Στις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2012, το αριστερό κόμμα κατάφερε να μπει στη Βουλή με ποσοστό 6,11% και 19 έδρες. Στις επαναληπτικές εκλογές του ίδιου έτους, η Δημοκρατική Αριστερά κατετάγη έκτη με ποσοστό 6,26% και 17 βουλευτές. Λίγο μετά, η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ συμφώνησαν στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, που είχε ψηφιστεί από το ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό τον τότε πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά. Η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση προκάλεσε εσωτερικούς τριγμούς και αποχωρήσεις από το κόμμα. Στις 21 Ιουνίου 2013, ο Φώτης Κουβέλης, ως πρόεδρος του κόμματος, αποφάσισε να άρει τη στήριξή του από την κυβέρνηση Σαμαρά, με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Στις ευρωεκλογές του 2014 ο συνδυασμός Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία απέτυχε παταγωδώς, καθώς συγκέντρωσε μόλις 1,20%. Εν όψει των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015, η Δημοκρατική Αριστερά συνεργάστηκε με τους Πράσινους του Νίκου Χρυσόγελου, σε κοινό συνδυασμό υπό την ονομασία «Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά». Ωστόσο, το σχήμα δεν κατάφερε να εισέλθει στη Βουλή, αφού συγκέντρωσε ποσοστό της τάξης του 0,48%. Η εκλογική αποτυχία είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του Φώτη Κουβέλη από την προεδρία του κόμματος. Έτσι, στο 4ο Συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς νέος πρόεδρός της εξελέγη ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Στις 31 Αυγούστου 2015, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσαν την κοινή κάθοδο των δύο κομμάτων στις εθνικές εκλογές του ίδιου έτους, με τον συνδυασμό «Δημοκρατική Συμπαράταξη». Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος τοποθετήθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας, ενώ δεκάδες στελέχη της ΔΗΜΑΡ συμμετείχαν στους συνδυασμούς σε όλες τις περιφέρειες. Τελικά, η σύμπραξη των δύο κομμάτων έλαβε 6,28% και 17 έδρες. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος εξελέγη βουλευτής Επικρατείας, ενώ ορίστηκε δεύτερος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Όλα καλά μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, οπότε και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος διαγράφτηκε από Κοινοβουλευτική Ομάδα εξαιτίας της πρόθεσής του να υπερψηφίσει τη συμφωνία για το Μακεδονικό ζήτημα. Έτσι, η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε από το Κίνημα Αλλαγής και τον Απρίλιο του ίδιου έτους αποφασίστηκε η προσχώρηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου και στελεχών της ΔΗΜΑΡ στον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των εκλογών του ίδιου έτους. Έτσι, το καλοκαίρι του 2022 η ΔΗΜΑΡ ανέστειλε και επίσημα τη λειτουργία της.

ΑΝΕΛ

Τον Φεβρουάριο του 2012, μετά τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία, ο Πάνος Καμμένος με ανάρτησή του στο Facebook ιδρύει τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Τον Μάιο του ίδιου έτους οι ΑΝΕΛ πέτυχαν ποσοστό 10,62% και ήρθαν 4ο κόμμα, εκλέγοντας 33 βουλευτές, μια υψηλή επίδοση για πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα. Επειδή κανένα κόμμα δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση, ακολούθησαν άμεσα επαναληπτικές εκλογές τον Ιούνιο, όπου το ποσοστό του κόμματος έπεσε στο 7,51% και εξέλεξε 20 βουλευτές.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 οι ΑΝΕΛ έλαβαν 4,75% και 13 έδρες. Λίγες ώρες μετά συμφωνήθηκε η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με τον Πάνο Καμμένο να ορίζεται υπουργός Άμυνας και το κόμμα να τοποθετεί επιπλέον την Έλενα Κουντουρά ως αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού καθώς και τρεις υφυπουργούς. Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος συνέχισαν τη συνεργασία τους και μετά τις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, με το κόμμα του δεύτερου να συγκεντρώνει 3,69%. Έτσι, οι ΑΝΕΛ συγκυβέρνησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ για 4 χρόνια, ενώ αποχώρησαν από την κυβέρνηση το 2019 διαφωνώντας με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Βέβαια, κάποια στελέχη των ΑΝΕΛ που στήριξαν τη Συμφωνία εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου και συνεχίζουν την πολιτική τους πορεία.

Ο Πάνος Καμμένος έκτοτε δεν επιχείρησε να κατέβει εκ νέου στην πολιτική. Τα τελευταία χρόνια έχει απασχολήσει τα sites με αναρτήσεις του στο Twitter, με την αλλαγή στην εξωτερική του εμφάνιση και τις καλοκαιρινές εξορμήσεις με τη σύζυγο και τον σκύλο τους.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνα Μονογυιού: «Ναυτιλία και τουρισμός για καριέρα και ευημερία»

Γεωργιάδης κατά Κατρούγκαλου: «Όχι μόνο θα αυξήσουν τις εισφορές, θα πάνε και την προκαταβολή φόρου στο 100%»

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ