Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Τα μικρόβια στα δόντια μπορεί να οδηγήσουν σε πνευμονία

Τα μικρόβια που σχηματίζουν αποικίες στα δόντια μας, μπορεί να είναι η αιτία σοβαρών μολύνσεων που προσβάλλουν τους πνεύμονες και το καρδιαγγειακό σύστημα.

Όσο πιο αδύνατοι είμαστε, όσο πιο εξασθενημένη είναι η άμυνα του οργανισμού μας, τόσο πιο πολύ κινδυνεύουμε από τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας.

Ασθένειες που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, φάρμακα που μειώνουν την άμυνα του οργανισμού, η αύξηση της ηλικίας που μας καθιστά περισσότερο ευάλωτους και ευπαθείς, επιτρέπουν σε βακτηρίδια από το στόμα, τα δόντια και τα ούλη, να εισέρχονται είτε στην κυκλοφορία του αίματος είτε στο αναπνευστικό σύστημα και να προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις.

Όσο πιο αδύναμοι είμαστε, τόσο πιο πολύ οι ασθένειες αυτές είναι σε θέση να απειλούν τη ζωή μας.

Η οδοντική πλάκα σχηματίζεται πάνω στις επιφάνειες των δοντιών. Δημιουργείται από τα υπολείμματα των τροφών. Στην πλάκα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, βακτηρίδια. Πολλαπλασιάζονται και δημιουργούν αποικίες.

Στα πρώτα στάδια η οδοντική πλάκα είναι μαλακή και μπορεί να αφαιρεθεί με το βούρτσισμα των δοντιών. Σταδιακά μεγαλώνει, γίνεται πιο σκληρή και σχηματίζεται η πέτρα (τρυγία). Η πέτρα των δοντιών μπορεί να αφαιρεθεί μόνο από οδοντίατρο.

Η επικινδυνότητα της οδοντικής πλάκας, τόσο τοπικά για το στόμα και τα δόντια όσο και για άλλα συστήματα του οργανισμού, έχει επισημανθεί πολλές φορές.

Μια έρευνα που έγινε στη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι τα ίδια βακτηρίδια που υπάρχουν στην οδοντική πλάκα απομονώνονται στις εστίες πνευμονίας ασθενών που έχουν εισαχθεί σε τμήματα εντατικής νοσηλείας λόγω σοβαρών προβλημάτων.

Σε 49 ηλικιωμένους που είχαν εισαχθεί σε τμήμα εντατικής νοσηλείας, έγιναν εξετάσεις για να αναγνωριστεί το είδος των μικροβίων που είχαν στις οδοντικές τους πλάκες. Από τους ασθενείς αυτούς, οι 14 παρουσίασαν πνευμονία ενώ ήσαν στο νοσοκομείο. Με τη βοήθεια τεχνικών μοριακής βιολογίας, οι ερευνητές απέδειξαν ότι τα βακτηρίδια που προκάλεσαν την πνευμονία ήσαν τα ίδια που υπήρχαν στις οδοντικές πλάκες των ασθενών.

Η έρευνα αυτή είναι πολύ σημαντική κατά τη γνώμη μας, διότι οι γιατροί είχαν διαπιστώσει την ύπαρξη των μικροβίων που προκάλεσαν την πνευμονία προτού ακόμη αυτή εκδηλωθεί. Αυτό αποδεικνύει ότι είναι τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας που ήσαν η αιτία της πνευμονίας.

Οι ασθενείς στην εν λόγω εργασία ήσαν ηλικιωμένοι οι οποίοι διέμεναν σε ιδρύματα όπου τους φρόντιζαν. Αποτελούσαν βασικά μια ομάδα ασθενών με μειωμένη άμυνα του οργανισμού τους.

Αναμφίβολα με την αύξηση της ηλικίας του πληθυσμού, το ποσοστό των ηλικιωμένων θα αυξηθεί. Ο κίνδυνος μολύνσεων λόγω μικροβίων της οδοντικής πλάκας θα καταστεί μεγαλύτερος.

Ο κίνδυνος αυτός, είναι απειλητικός όχι μόνο για τις ευπαθείς ομάδες των ηλικιωμένων αλλά και για τους ανοσοκατασταλμένους, τους καρκινοπαθείς, τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, διαβητικούς, με καρδιακές ανωμαλίες, νεφροπαθείς και άλλους.

Η καλή στοματική υγιεινή είναι η πρόληψη κατά των μολύνσεων από βακτηρίδια της οδοντικής πλάκας.

Η φροντίδα των δοντιών με τακτικό βούρτσισμα, το καθάρισμά τους με οδοντικό νήμα, οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, για μεταξύ άλλων, καθαρισμό της οδοντικής πλάκας, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για προστασία όλων από επικίνδυνες μολύνσεις από μικρόβια του στόματος.

Πηγή : isotimos.com

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ