Υπερ της πολιτικής σταθερότητας φαίνεται πως ψήφισε ο ελληνικός λαός στις τριπλές κάλπες της Κυριακής, ρίχνοντας παράλληλα “μαύρο” στην έως τώρα ασκούμενη πολιτική και στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση.
Η καθαρή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές με περισσότερες από τρεις εκατοστιαίες μονάδες, εξισορροπείται από την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στην πλειονότητα των Περιφερειών και μαζί με το ποσοστό – έκπληξη της Ελιάς επιτρέπει στην κυβέρνηση να συνεχίσει την πορεία της, αλλά με ισχυρή εντολή για αλλαγές σε πολιτικές και πρόσωπα.
Εκτός όμως από την πρωτιά, ο ΣΥΡΙΖΑ “θριάμβευσε” και σε δυο περιφέρειες, και κυρίως στη μεγαλύτερη, αυτή της Αττικής με τη Ρένα Δούρου, η οποία “καταπόντισε” τον Γιάννη Σγουρό.
Το ποσοστό, ωστόσο, που συγκέντρωσε δεν του επιτρέπει να μιλάει για απόλυτη ανατροπή, αφού αφενός υπολείπεται του αθροίσματος των κυβερνητικών κομμάτων και αφετέρου δεν υπερβαίνει εκείνο που είχε συγκεντρώσει στις τελευταίες βουλευτικές του Ιουνίου του 2012.
Από την άλλη, η κυβερνητική παράταξη που είδε τα ποσοστά της να μειώνονται σημαντικά –κατά έξι μονάδες της ΝΔ και κατά τέσσερις του ΠΑΣΟΚ- μπορεί να ισχυρίζεται ότι απέτυχε ο δημοψηφισματικός χαρακτήρας που έδωσε στις εκλογικές αναμετρήσεις η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως και το σύνθημα «τρεις κάλπες μια ψήφος», καθώς στις αυτοδιοικητικές εκλογές τα κόμματα της συγκυβέρνησης κέρδισαν την πλειονότητα των Περιφερειών –επτά η ΝΔ και δύο το ΠΑΣΟΚ- και των Δήμων.
Μεγάλη νικήτρια και η Χρυσή Αυγή, η οποία βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση και είναι το μοναδικό κόμμα που σημείωσε μεγάλη αύξηση στα ποσοστά του από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.
Το “Ποτάμι” του Σταύρου Θεοδωράκη, “τερμάτισε” πέμπτο, σημειώνοντας ένα ικανοποιητικό ποσοστό της τάξεως του 6,6%, καθιστώντας το έναν από τους ισχυρούς παίκτες και ανταγωνιστές στο νέο πολιτικό σκηνικό που έβγαλαν οι κάλπες.
Στους χαμένους των εκλογών, πλην της ΔΗΜΑΡ που καταποντίστηκε στο 1,23%, είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι οποίοι έχασαν τα δύο τρία των ψηφοφόρων που είχαν στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση που συμμετείχαν, τον Μάιο του 2012, και με το χαμηλό 3,39% που έλαβαν στις ευρωεκλογές εξέλεξαν οριακά έναν ευρωβουλευτή από τη δεύτερη κατανομή.
Σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, με ενσωμάτωση 93,05 % της καταμέτρησης στην Επικράτεια, τα κόμματα λαμβάνουν:
ΣΥΡΙΖΑ 26,53% και 6 έδρες
ΝΔ 22,80% και 5 έδρες
Χρυσή Αυγή 9,41% και 3 έδρες
Ελιά 8,04% και 2 έδρες
Τo Ποτάμι 6,59% και 2 έδρες
ΚΚΕ 6,08% και 2 έδρες
Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,43% και 1 έδρα
ΛΑΟΣ 2,69%
Έλληνες ευρωπαίοι πολίτες 1,43%
ΔΗΜΑΡ 1,21%