Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024

Τα «μυστικά» του επταετούς ομολόγου που εκδίδει σήμερα η Ελλάδα

Στην έκδοση επταετούς ομολόγου θα προχωρήσει σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο με βασικό στόχο του οικονομικού επιτελείου να αντλήσει κοντά στα 2 δισ. με επιτόκιο της τάξεως του 2%. Οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στις χρηματαγορές και ο αυξημένος βαθμός αποφυγής ρίσκου, καθιστούν την συγκεκριμένη άσκηση δύσκολη για την ελληνική κυβέρνηση.

Του Θανάση Κουκάκη

Στα θετικά είναι ότι αγορές γνωρίζουν πως το Ελληνικό Δημόσιο διαθέτει ένα πολύ μεγάλο ταμειακό μαξιλάρι ασφαλείας και δεν «καίγεται» για ακριβό δανεισμό. Αυτό αυτομάτως «αποσυμπιέζει» τα επιτόκια, σε ένα περιβάλλον που χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία έχουν δανειστεί τις τελευταίες εβδομάδες με αυξημένο κόστος.

Χθες η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 1,904%. Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 1,4%. Η δε απόδοση του 15ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 1,95%.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 32 δισ. ευρώ επαρκούν έως το τέλος Ιουνίου, χωρίς να γίνει χρήση του μαξιλαριού ασφαλείας των 15,7 δισ. ευρώ που είναι τα χρήματα που έχει πάρει η Ελλάδα τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), μετά τη λήξη του τείτου Μνημονίου. Ωστόσο, η κυβέρνηση επιθυμεί να περάσει το μήνυμα ότι ο ετήσιος προγραμματισμός για άντληση έως 8 δισ. ευρώ από τις αγορές δεν θα ανατραπεί από την κρίση του κορωνοϊού.

Αυτό έχει μεγάλη σημασία διότι τους θερινούς μήνες η χώρα θα αξιολογηθεί από τους οίκους αξιολόγησης. Αν και όλα δείχνουν ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα υποβαθμιστούν από θετικές σε σταθερές, δεδομένου του βεβαρυμμένου διεθνούς κλίματος και της μεγάλης ύφεσης που θα πλήξει την ελληνική οικονομία τους επόμενους μήνες, εν τούτοις οι οίκοι δίνουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία στην τακτικότητα της επαφής μιας χώρας με τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Έτσι η ομαλή υλοποίηση του εκδοτικού προγράμματος του 2020 έχει πολύ μεγάλη σημασία και γι’ αυτό το λόγο.

Πρέπει να τονιστεί πως μία έκδοση επταετούς ομολόγου με επιτόκιο 2% είναι μια καλή έκδοση τηρουμένων των αναλογιών, ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς ότι τα δάνεια του ΔΝΤ που η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει από το 2021 έως το 2023 έχουν ένα μέσο επιτόκιο της τάξης του 4%. Με απλά λόγια, με αυτό το κόστος το Δημόσιο αναχρηματοδοτεί ακριβότερο χρέος με φθηνότερο.

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ