Διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια σε σχέση με το νόμο Χατζηδάκη, περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, που έχει ολοκληρώσει το υπουργείο Οικονομίας.
Το πρώτο βήμα θα γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα με την κατάθεση διάταξης για το πάγωμα των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας.
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, άνεργοι με μηδενικό εισόδημα δε θα χρειαστεί να καταβάλουν οποιαδήποτε δόση, ενώ νοικοκυριά με εισόδημα έως 25.000 ευρώ θα καταβάλουν το 10% του ετήσιου εισοδήματός τους.
Το ύψος των καταβολών θα ανέρχεται στο 20% για νοικοκυριά που έχουν ετήσιο εισόδημα έως 50.000 ευρώ, ενώ νοικοκυριά που το εισόδημά τους υπερβαίνει το όριο των 50.000 ευρώ δε θα έχουν δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση.
Σημειώνεται, ακόμα, ότι βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στην εξαίρεση των πλειστηριασμών είναι η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις 300.000, η συνολική περιούσια να μην υπερβαίνει τις 500.000, και οι καταθέσεις του νοικοκυριού να μην ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ.
«Δε θέλουμε να επιβραβεύσουμε τους κακοπληρωτές, αλλά να βοηθήσουμε άνεργους, χαμηλά και μεσαία νοικοκυριά», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.
Παράλληλα, σε ανεξάρτητο Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης που θα συσταθεί, θα μεταφερθούν 100.000 κόκκινα στεγαστικά δάνεια από τις τράπεζες, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας.
Τα δάνεια θα πουληθούν από τις τράπεζες στο 50% του υπόλοιπου κεφαλαίου που έχει απομείνει προς εξόφληση από τους δανειολήπτες προς τις τράπεζες, χρησιμοποιώντας τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ από το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, ο ανεξάρτητος φορέας θα εξετάσει στη συνέχεια κάθε δάνειο ξεχωριστά, και θα προηγηθούν τα δάνεια των ανέργων, όπου ενδέχεται να κουρευτεί ακόμα και η πλειοψηφία του προς αποπληρωμή κεφαλαίου.
Το υπόλοιπο του κεφαλαίου έως το σημείο που κουρεύτηκε το δάνειο θα το λαμβάνουν οι τράπεζες σταδιακά, μέσω των δανειοληπτών, με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν.
«Η ρύθμιση αυτή θα έρθει για ψήφιση στην βουλή μέσα στο επόμενο τετράμηνο, χωρίς να κινδυνέψει η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.