Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Τα νέα μέτρα φέρνουν (σύντομα) λουκέτα!

Σε απόγνωση οι επαγγελματίες των κλάδων της εστίασης, των γυμναστηρίων και των Θεαμάτων μετά την καθίζηση του τζίρου των επιχειρήσεων τους που επέφεραν οι πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες. Μιλούν στην «Μ» άνθρωποι της αγοράς που ζητούν άμεση στήριξη για να μην έρθουν τα χειρότερα…

Του ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗ

Έντονα προβληματισμένοι είναι οι επιχειρηματίες στους κλάδους των οποίων εφαρμόστηκαν τα νέα, πιο αυστηρά μέτρα κατά της COVID. Μεταξύ αυτών των μέτρων είναι και η απαγόρευση εισόδου σε κλειστούς χώρους (όπως γυμναστήρια, εστίαση και θεάματα) για τους ανεμβολίαστους, ακόμα και αν έχουν κάνει rapid ή και μοριακό τεστ για τον κορωνοϊό.

Η «Μ» συνομίλησε με επιχειρηματίες, οι οποίοι μας μετέφεραν μια ζοφερή εικόνα. Όπως λένε, η μείωση της πελατείας τους φθάνει ακόμα και στο 70%. Όλοι τους επισημαίνουν την ανάγκη να στηριχθούν από το κράτος, καθώς «η κατάσταση αυτή γίνεται ολοένα και πιο δυσβάστακτη και τα λουκέτα θα γίνουν ακόμα περισσότερα».

Γυμναστήρια: «SOS»

Είναι από τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο στη διάρκεια της πανδημίας. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι συγκεκριμένοι χώροι άθλησης από την περασμένη εβδομάδα λειτουργούν μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή έχουν νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο, με τους ανεμβολίαστους να αποκλείονται.

Όσον αφορά τους ανηλίκους, τα παιδιά και οι έφηβοι 4-17 ετών μπορούν εναλλακτικά να προσκομίζουν δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test).
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Γυμναστηρίων, υπάρχει πλήθος καταγγελιών για παράνομα «γυμναστήρια» σε πολλές περιφέρειες της χώρας.

 

Όπως μας είπε ο κ. Γιάννης Γκόβας, πρόκειται για αυτοσχέδιους χώρους που λειτουργούν παράνομα ως γυμναστήρια: «Μαζεύονται σε ένα διαμέρισμα, σε μια πιλοτή ή ένα υπόγειο 6-7 άτομα μαζί, χωρίς μάσκες, χωρίς τίποτα. Ο γυμναστής στοιχίζει 25 με 40 ευρώ και το μοιράζονται, πάει ρεφενέ. Δεν μιλάω μόνο για την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή, αλλά και για το πρωτόκολλο υγείας. Έχουμε καταγγελίες και θα τις στείλουμε στις περιφέρειες» αναφέρει.

 

Γιάννης Γκόβας Πρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Γυμναστηρίων

Ο ίδιος χαρακτήρισε το μέτρο του άμεσου αποκλεισμού των μη εμβολιασμένων πάρα πολύ αυστηρό: «Βγήκε η απόφαση του πρωθυπουργού την Παρασκευή και τη Δευτέρα εφαρμόστηκε το νέο πλαίσιο λειτουργίας. Άρα λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι δεν θα είναι σίγουρα μαζί μας, καθώς ακόμα και αυτοί που εμβολιάστηκαν άμεσα για να επανέλθουν στα γυμναστήρια θέλουν σίγουρα ενάμιση μήνα το λιγότερο». Ο κ. Γκόβας τόνισε την ανάγκη να βοηθήσει η πολιτεία τα γυμναστήρια, διαφορετικά θα υπάρξουν πολλά λουκέτα. «Εμείς βάζουμε πλάτη, τηρούμε όλα τα μέτρα και θα προσπαθήσουμε πραγματικά να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί. Από την άλλη πλευρά, όμως, θα πρέπει με κάποιον τρόπο η πολιτεία να μας δώσει ένα κίνητρο να στηριχτούμε». Μας έφερε ως παράδειγμα το δικό του γυμναστήριο, στο οποίο έμειναν εκτός δύο ολόκληρα γκρουπ αθλουμένων: Ξέρετε τι σημαίνει 18-20 άτομα να μην μπορούν να αθληθούν; Στα περισσότερα γυμναστήρια οι μη εμβολιασμένοι είναι πάνω από 20%, ποσοστό που αυξάνεται περισσότερο στην επαρχία. Κι αυτό όταν έχει επιστρέψει μόνο το 60% όσων αθλούνταν στα γυμναστήρια πριν από τον κορωνοϊό και από αυτούς μας βγάζουν το 25% με 30% έξω. Έχουμε χάσει τρεις σεζόν ήδη». Ο κ. Γκόβας επισήμανε ότι οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν στοχοποιήσει άδικα τον κλάδο, αν και τα μέτρα προστασίας που έχουν λάβει είναι πολύ αυστηρά και τα κρούσματα στα γυμναστήρια ελάχιστα. «Η πολιτεία λοιπόν θα πρέπει να κάνει μια επιμήκυνση, όσο κρατάει αυτό το μέτρο, στα ενοίκια και να γίνουν μη επιστρεπτέες οι προκαταβολές για να μπορέσει να κρατηθεί ο κλάδος. Μέσα στις προτάσεις μας είναι και η δημιουργία ενός κατάλληλου προγράμματος ΕΣΠΑ» κατέληξε.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετάλλαξη Όμικρον : Τι ισχύει για μοριακό τεστ για rapid και self test

Οικονόμου: Η χώρα δεν θα ξανακλείσει κλείσει (Βίντεο)


 

Δείτε τι μας είπε για τα νέα μέτρα ένας από τους αθλούμενους στο γυμναστήριο:

 

 

Με αυξημένα μέτρα ασφαλείας η είσοδος στα γυμναστήρια

«Πολύ μεγάλο είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο μας» αναφέρει και ο κ. Δώρος Κλεοβούλου, γ.γ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Γυμναστηρίων. Όπως λέει, «η συντριπτική πλειονότητα των μελών είναι από 20 έως 30 ετών, ηλικίες οι οποίες παρουσιάζουν ιδιαίτερα μειωμένα ποσοστά στους εμβολιασμούς. Ένα ποσοστό από το 30%-35% όσων αποκλείστηκαν αναγκαστικά από τα γυμναστήρια θα καταφύγει στα παράνομα προγράμματα». Και τονίζει: «Θα ενταθεί το φαινόμενο». Αναφερόμενος στις προσπάθειες που κάνουν κάποιοι να πουλήσουν τις συνδρομές τους, τόνισε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν: «Όταν κάποιος αγοράζει μια συνδρομή, το παραστατικό εκδίδεται για το συγκεκριμένο άτομο και δεν μπορεί να μεταβιβαστεί σε άλλον» επισημαίνει.
Όσο για τις υπάρχουσες συνδρομές των ανεμβολίαστων πελατών είπε ότι η πρόταση του συνδέσμου προς τα μέλη του είναι να γίνει ένα «πάγωμα» των συνδρομών για όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση.

 

 

Κινηματογράφοι
Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση και όσον αφορά τους κλειστούς κινηματογράφους. Όπως μας είπε o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αιθουσαρχών Κινηματογραφιστών, Παναγιώτης Τσακαλάκης, το γεγονός ότι πλέον στις αίθουσες δεν θα μπορούν να προσέρχονται πολίτες με την αρνητική επίδειξη rapid ή PCR test αυτομάτως μεταφράζεται «σε μεγαλύτερη μείωση του τζίρου, την ώρα που τα πάγια έξοδα των επιχειρήσεων εξακολουθούν να τρέχουν».

Προβληματισμένοι είναι οι αιθουσάρχες καθώς η προσέλευση μειώνεται ακόμα περισσότερο μετά τα νέα μέτρα

 

Για…κλάματα
«Το 30% από όσους έρχονταν στα σινεμά ήταν ανεμβολίαστοι. Ήμασταν ήδη 60% κάτω από το ξεκίνημα της φετινής χειμερινής σεζόν. Τώρα είμαστε για… κλάματα. Πώς θα βγάλουμε τον χειμώνα κανείς δεν ξέρει» σημειώνει.
Όπως μας είπε, από τους 118 χειμερινούς κινηματογράφους πανελλαδικά έχουν ανοίξει οι 100. Αρκετοί από αυτούς όμως απειλούνται με λουκέτο. «Αν δεν δώσουν μέτρα στήριξης, δεν πρόκειται να πατήσουμε στα πόδια μας. Με το που ακούει ο κόσμος κάθε μέρα τόσα κρούσματα και θανάτους, επηρεάζεται και δεν έρχεται στον κινηματογράφο» μας λέει.

Ο Παναγιώτης Τσακαλάκης πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Αιθουσαρχών Κινηματογραφιστών

Ο ίδιος δηλώνει απογοητευμένος από την ανταπόκριση που είχαν ταινίες οι οποίες υπό άλλες συνθήκες θα «τραβούσαν τον κόσμο». «Τα ‘‘Καλάβρυτα 1943’’, π.χ., μια ταινία ιστορική, έκοψαν την πρώτη εβδομάδα περίπου 35.000 εισιτήρια, ενώ θα έπρεπε να έχουν τουλάχιστον 100.000.

Από κει και πέρα δεν πάει πολύ καλά. Τώρα εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στο ‘‘Σμύρνη μου αγαπημένη’’, που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις γιορτές.

Το θέμα είναι ότι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας είναι αυτοί που φοβούνται περισσότερο σε σχέση με τους νεότερους».
Όπως μας είπε, το μέτρο της απαλλαγής του ενοικίου για τους κινηματογράφους δεν ίσχυε στο 100% το περασμένο διάστημα. «Πληρώναμε το 60% τους 10 μήνες του 2020, δίχως να έχουμε εισπράξεις. Μόνο τους τρεις μήνες του 2021 έχουμε πλήρη κάλυψη» αναφέρει. Βασικό αίτημα των αιθουσαρχών είναι και η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 6%. «Αν δεν μας στηρίξει το υπουργείο Πολιτισμού δεν πρόκειται να κρατηθούμε» τονίζει.

Κέντρα διασκέδασης

Είναι από τους κλάδους που επλήγησαν περισσότερο στη διάρκεια της πανδημίας. Ο γνωστός επιχειρηματίας Αργύρης Παπαργυρόπουλος μιλώντας στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» είπε: «Τα μέτρα αυτά οπωσδήποτε κάνουν ζημιά σε όλους. Τα κέντρα διασκέδασης έχουν πληγεί ιδιαίτερα, αλλά και γενικά η εστίαση που έχει κοντά στις 800.000 κόσμο, ο οποίος ζει από αυτήν τη δουλειά, έχει πληγεί ιδιαίτερα. Τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα. Δεν βάζουμε ανεμβολίαστους μέσα.

Ο Αργύρης Παπαργυρόπουλος

Τις πρώτες μέρες είχαμε ενοχλήσεις, αλλά ο κόσμος το έχει συνειδητοποιήσει πια. Τηρούσαμε έτσι κι αλλιώς τις αποστάσεις, γιατί δεν το δέχεται και ο κόσμος να είναι ο ένας επάνω στον άλλον. Είναι δύσκολες ώρες και για το δικό μας επάγγελμα και για συναφή επισιτιστικά επαγγέλματα». Ο ίδιος μας είπε ότι οι επιχειρηματίες ελπίζουν να γίνουν φέτος ρεβεγιόν, καθώς πέρυσι δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω καραντίνας: «Δεν ξέρουμε καν αν θα γεμίσουν τα μαγαζιά τις άγιες αυτές ημέρες». Ο κ. Παπαργυρόπουλος εξέφρασε την ελπίδα να αυξηθούν οι εμβολιασμένοι: «Εγώ έκανα ήδη την τρίτη δόση και είμαι μια χαρά» κατέληξε.

«Το σημαντικότερο είναι να μην ξανακλείσουν τα θέατρα»

Από πρόσφατη κινητοποίηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος – Φωτό: Avgi.gr

«Αν και θεωρητικά δεν υπάρχει πλέον lockdown, ο κλάδος του πολιτισμού εξακολουθεί να είναι ο βαρύτερα πληττόμενος» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος. «Με τις απαγορεύσεις στην πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και στην εστίαση, αλλά και με την άνοδο των κρουσμάτων που προκαλεί αβεβαιότητα, η αγορά εργασίας έχει συρρικνωθεί, ενώ παρατηρούμε συχνά καταστρατήγηση και αυτών των ελάχιστων εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει» σημειώνει. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της πανελλήνιας ομοσπονδίας Κώστα Κεχαγιόγλου (ΠΟΘΑ), οι εργαζόμενοι σε πολύ μεγάλο ποσοστό έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ενώ σχεδόν όλα τα θέατρα λειτουργούν με εμβολιασμένο κοινό. Όπως αναφέρει, «το σημαντικότερο είναι να μην ξανακλείσουν τα θέατρα και οι χώροι ψυχαγωγίας, αφού την προηγούμενη διετία ο κλάδος υπέστη κυριολεκτικά καθίζηση χάνοντας το 90% των εσόδων του. Είμαστε οι πρώτοι που ζητήσαμε να εμβολιαστούμε ακριβώς επειδή ζημιωθήκαμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο κλάδο».

Ο Κώστας Κεχαγιόγλου Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος

Ο κ. Κεχαγιόγλου επισημαίνει το πρόβλημα που δημιουργείται με τα παιδικά θέατρα: «Τα παιδάκια μπορούν να μπαίνουν με τεστ, οι γονείς τους όμως μόνο με πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού ή νόσησης. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι η κίνηση θα είναι μικρότερη εφεξής» σημειώνει.

Οι ανεμβολίαστοι γύρισαν την πλάτη τους στην Εστίαση

Την ανάγκη να στηριχθούν οι επιχειρήσεις εστίασης επισημαίνει στην «Μ» ο Γιάννης Δαβερώνης, πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής: «Ό,τι ανακοινώνεται δημιουργεί δυσκολίες στην εστίαση. Εμείς επενδύουμε οικονομικά, δημιουργούμε θέσεις εργασίας, πληρώνουμε υποχρεώσεις και κάποιοι άλλοι αποφασίζουν για το πώς θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις εστίασης, και όλα αυτά στο όνομα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί αυτήν την περίοδο, που είναι πολύ δύσκολη για όλους μας».

Ο Γιάννης Δαβερώνης – πρόεδρος Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής

Όπως μας είπε, ο τζίρος στην εστίαση τις καθημερινές είναι κατά 70% με 80% τουλάχιστον κάτω, σε μια περίοδο που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα λειτουργικά έξοδα. «Τα Σαββατοκύριακα υπάρχει μια μείωση τουλάχιστον στο 40% και ο λόγος είναι ότι και οι εμβολιασμένοι έχουν έναν φόβο να έρθουν στα καταστήματά μας.

Σαββατόβραδο στου Ψυρρή πριν τα νέα μέτρα – Η προσέλευση μειώνεται λόγω του άτυπου lockdown για ανεμβολίαστους λένε οι εστιάτορες

Όσο για τους ανεμβολίαστους, αυτοί έχουν γυρίσει την πλάτη στην εστίαση» αναφέρει. «Βεβαίως και η προστασία της δημόσιας υγείας είναι σημαντική, αλλά μαζί με τα μέτρα τα οποία αυτήν τη στιγμή εφαρμόζονται στην εστίαση θα πρέπει να υπάρχουν και μέτρα τα οποία έχει μελετήσει ο κλάδος, έχουν τεθεί στο τραπέζι και τα οποία περιλαμβάνουν μείωση των ενοικίων, από τη στιγμή που ο κλάδος δουλεύει με μικρότερο πελατολόγιο, απαλλαγή δημοτικών τελών, εφαρμογή του μέτρου των αναστολών κ.ά.» αναφέρει ο κ. Δαβερώνης.

 

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ