Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Τα ντοκουμέντα για το θρίλερ της Πάτρας

Ασφυξία, δηλητήριο ή κάτι άλλο;

  •  Τι αποκαλύπτει ο ιατρικός φάκελος για τους τρεις αιφνίδιους θανάτους των κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη
  • Άστοχες διαγνώσεις στις ιατροδικαστικές εξετάσεις και έλεγχοι ρουτίνας «συσκότισαν» την υπόθεση – Ζητείται «φως» από τον νέο, πλήρη έλεγχο σε Μαλένα, Ίριδα και Τζορτζίνα
  • Τα 9+1 ερωτήματα τα οποία ψάχνουν οι εισαγγελικές και αστυνομικές Αρχές, ο φόβος για «αόρατη» ουσία και ο θαμμένος απινιδωτής.

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

«Είτε αυτή η οικογένεια κέρδισε ένα ‘‘μαύρο’’ Τζόκερ, Πρότο και Λόττο στο ίδιο δελτίο, είτε κάτι διαφορετικό έχει συμβεί. Και σε αυτό το μυστήριο θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε…». Με αυτά τα λόγια ανώτατες δικαστικές και αστυνομικές «πηγές» περιγράφουν στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» το τελικό διακύβευμα του δυσεπίλυτου γρίφου που καλείται να λύσει το Ανθρωποκτονιών με αφορμή τους θανάτους των τριών κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη από την Πάτρα. Στην ιατρική κοινότητα και τις αρμόδιες Αρχές έχει προκληθεί σοκ καθώς θεωρείται ιδιαίτερα σπάνιο (έως απίθανο) τρία παιδιά της ίδιας οικογένειας να καταλήγουν από αιφνίδιο θάνατο μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Όπως χαρακτηριστικά λένε, ακόμη και ο θάνατος της μικρής Ίριδας, στην οποία διαγνώσθηκε, μετά από πολύ κόπο, αγενεσία φλεβοκόμβου, θα πρέπει να επανεξεταστεί υπό άλλο, πλέον, πρίσμα και κυρίως να ερευνηθεί εάν και αυτό το παιδί είχε ευρήματα ηπατικής βλάβης λόγω λήψης φαρμάκων.

Η κοινή συνισταμένη των δύο από τους τρεις θανάτους είναι το γεγονός ότι τόσο η 3,5 ετών Μαλένα όσο και η 9χρονη Τζορτζίνα κατέληξαν μέσα σε δωμάτιο νοσοκομείου μπροστά στα μάτια της μητέρας τους, Ρούλας Πισπιρίγκου. Παρότι στην τηλεοπτική συνέντευξη την οποία παραχώρησε στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» η μητέρα των κοριτσιών επεσήμανε ότι είχε κλείσει μονόκλινα δωμάτια κατόπιν προτροπής των ιατρών, κάτι τέτοιο φέρεται να διαψεύδεται.

Την ίδια στιγμή, οι εισαγγελικές Αρχές φέρονται ιδιαίτερα προβληματισμένες από άλλες λεπτομέρειες οι οποίες έχουν εισφερθεί μέσω άτυπης, μέχρι στιγμής, ενημέρωσης σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθησαν, σε πρώτο χρόνο, οι ιατροδικαστικές και κυρίως οι τοξικολογικές εξετάσεις, τις οποίες χαρακτηρίζουν «τυπικές» και άστοχες, καθώς δεν ψάχτηκαν όλες οι ουσίες. Μιλούν συγκεκριμένα για τα αίτια θανάτου της μικρής Μαλένας, η οποία κατέληξε το απόγευμα της 13ης Απριλίου 2019 μέσα στο «Παίδων». Από την ιστολογική εξέταση διαπιστώθηκε βλάβη στο ήπαρ (εκτεταμένη κενοτοπιώδης εκφύλιση), που από την ιατροδικαστή κυρία Χριστίνα Τσάκωνα ερμηνεύθηκε ως ηπατική ανεπάρκεια.

https://www.youtube.com/watch?v=FnlHo1jK_L0

 

 

Κλινική εικόνα

Όμως τόσο η κλινική εικόνα του μόλις 3,5 ετών κοριτσιού όσο και ο πλήρης ιατρικός της φάκελος που αποκαλύπτει σήμερα η «Μ» δεν δικαιολογούν την τραγική κατάληξη. Είναι ενδεικτικό ότι βάσει των στοιχείων-ντοκουμέντων που δημοσιεύουμε, στις 12 Απριλίου 2019, λιγότερο από 24 ώρες προτού καταλήξει, οι εξετάσεις στις οποίες είχε υποβληθεί το κορίτσι ήταν απολύτως «καθαρές». «Η Μαλένα δεν παρουσίαζε εικόνα ηπατικής ανεπάρκειας κατά τη νοσηλεία της. Το ερώτημα το οποίο τίθεται είναι μήπως δεν ήταν χρόνια ηπατική ανεπάρκεια, αλλά αντίθετα οξεία, δηλαδή βαριά βλάβη οφειλόμενη σε φάρμακα ή άλλα σκευάσματα τα οποία ελήφθησαν από τη φλέβα ή το στόμα;», διερωτάται καλά ενημερωμένη «πηγή», προσθέτοντας ότι ακόμη και οι καθαρές τοξικολογικές εξετάσεις δεν λένε τίποτα, καθώς πραγματοποιήθηκε εξέταση ρουτίνας η οποία δεν ελέγχει όλες τις ουσίες. «Δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό, γιατί ποιος θα περίμενε κάτι το περίεργο σε θάνατο παιδιού με διαγνωσμένη λευχαιμία; Πλέον τώρα όλα έχουν αλλάξει…», καταλήγει το ίδιο πρόσωπο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Η Μαλένα

Το θρίλερ που συγκλονίζει την Ελλάδα εκτείνεται χρονικά από τον Φεβρουάριο του 2019, όταν η μικρή Μαλένα παρουσιάζει πρησμένους λεμφαδένες. Σύμφωνα με την κατάθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που διενεργήθηκε στις 19 Μαρτίου «διεγνώσθη με λεμφανεδίτιδα τραχήλου δεξιάς γνάθου και της χορηγήθηκε από παιδίατρο ισχυρή αντιβίωση 10 ημερών».

Επειδή όμως η φλεγμονή επέμενε, την παρέπεμψε σε εξειδικευμένες εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων ήταν καθαρά. Από το ιστορικό του φακέλου προκύπτει ότι στις 30 Μαρτίου 2019 το μικρό κορίτσι εισήχθη στο «Παίδων». Σύμφωνα με την κατάθεση της μητέρας της, επί έξι ολόκληρες ημέρες η Μαλένα υποβαλλόταν σε εξετάσεις, χωρίς όμως να μπορεί να εντοπιστεί η αιτία της φλεγμονής. «Στις 5 Απριλίου 2019 οι γιατροί αποφάσισαν και πάλι να μεταβούμε στο ‘‘Ελπίδα’’ για λήψη μυελού, διότι δεν μπορούσαν να βρουν την αιτία της λεμφαδενίτιδας.

Όπως και έγινε. Μέχρι να γυρίσουμε από το ‘‘Ελπίδα’’ στο ‘‘Αγλαΐα Κυριακού’’ και σε 45 λεπτά είχαν βγάλει κιόλας αποτέλεσμα: μας κάλεσαν οι γιατροί του ‘‘Αγλαΐα’’ σε ένα γραφείο και μας ανακοίνωσαν πως το παιδί έχει οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία και έπρεπε να νοσηλευτεί στο ογκολογικό τμήμα του ‘‘Ελπίδα’’, όπως και έγινε…». Επί εννέα ημέρες στη Μαλένα έγιναν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις (συμπεριλαμβανομένου καρδιολογικού ελέγχου και ηπατικών ενζύμων), ενώ μία ημέρα πριν καταλήξει έγινε χημειοθεραπεία.

«Την 9η μέρα πάλι ξύπνησε και η μέρα της ήταν φυσιολογική. Έπαιξε στον παιδότοπο μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Στις 13.00 έφαγε σουβλάκι κοτόπουλο και ήταν άριστα και πάλι κλινικά… Στις 16.30 το μεσημέρι μπήκε στο δωμάτιο η νοσηλεύτρια και της χορήγησε ένα φάρμακο τύπου Ζαντάκ για το στομάχι της και έτσι ξύπνησα και εγώ. Στις 16.40 το παιδί τινάχθηκε, έβγαλε έναν ρόγχο και έμεινε με τα μάτια μισάνοιχτα. Της μίλησα, φώναξα Μαλένα, της πήρα από τα χέρια τα πανάκια που είχε ως συνήθεια να κρατά στον ύπνο της και έτρεξα στο δωμάτιο των νοσηλευτών να τις φωνάξω… Το παιδί είχε γυρίσει σε πλάγια θέση, είχε ξαναπάρει το πανάκι στα χέρια της και τα χείλη της ήταν μπλε. Η γιατρός την κοιτούσε με απορία, με αποτέλεσμα να την πιάσω από το μπράτσο και να της πω ‘‘τι θα κάνεις, θα ενεργοποιηθείς, το παιδί πεθαίνει, δεν το βλέπεις;’’. Δεν έγινε άμεσα ΚΑΡΠΑ, ούτε ανάνηψη… Μετά από 10 λεπτά έφτασαν οι γιατροί της ΜΕΘ και με έβγαλαν από το δωμάτιο… Στις 18.05 βγήκε ο γιατρός και μας ανακοίνωσε τον θάνατό της…», κατέληξε η μητέρα της Μαλένας.

Άστοχη ιατροδικαστική εξέταση

 

https://www.youtube.com/watch?v=Xc5j9JUjTmI&feature=emb_logo

 

Η ιατροδικαστική έκθεση την οποία υπογράφει η Χριστίνα Τσάκωνα καταγράφει ως αιτία θανάτου την ηπατική ανεπάρκεια, ενώ από τη νεκροτομή προέκυψαν και εκδορές στη μύτη!

Συγκεκριμένα, από την ιστολογική εξέταση διαπιστώθηκε εκτεταμένη κενοτοπιώδης εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων και έντονο πνευμονικό οίδημα. Σε αντίθεση με αυτά που κατέθεσε η μητέρα, ότι δηλαδή τάισε τη Μαλένα ένα σουβλάκι κοτόπουλο στις 13.00 της μοιραίας ημέρας, το στομάχι του μικρού κοριτσιού, βάσει της ιατροδικαστικής εξέτασης, ήταν κενό.

Από την έρευνα της «Μ» προκύπτει ότι στην άτυχη Μαλένα πραγματοποιήθηκαν οι «τυπικές» τοξικολογικές εξετάσεις, οι οποίες ήταν αρνητικές. Αναζητήθηκαν «ναρκωτικές» ουσίες, οινόπνευμα στο αίμα, μονοξείδιο του άνθρακα, πτητικά δηλητήρια και οργανικά φάρμακα. Ειδικοί επιστήμονες σε επικοινωνία τους με την «Μ» ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη διάγνωση ήταν τουλάχιστον άστοχη, καθώς αποκλείεται σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών από την τελευταία εξέταση ένα μωράκι 3,5 ετών να κατέληξε εξαιτίας ηπατικής ανεπάρκειας. Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει και από τα επίσημα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας.

Υγιής

Βάσει των επίσημων εγγράφων που παραδόθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας στο Ανθρωποκτονιών προκύπτει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας της η μικρή Μαλένα υποβαλλόταν διαρκώς σε αιματολογικές εξετάσεις και σε εργαστηριακό έλεγχο. Συγκεκριμένα, εξετάσεις έγιναν στις 2 Απριλίου με τις τιμές της (Hb, HCt, SGOT, SGPT, yGT) να είναι φυσιολογικές. Οι εξετάσεις επαναλήφθηκαν το απόγευμα της 5ης Απριλίου, στις 6 Απριλίου, στις 7 Απριλίου, στις 8 Απριλίου, στις 10 Απριλίου και στις 12 Απριλίου. Όλες είχαν μια κοινή συνισταμένη: ήταν άκρως φυσιολογικές! Το ίδιο προκύπτει και από το έγγραφο με την πορεία ασθενούς που επίσης προσκομίστηκε στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που έχει διαταχθεί.

Το ίδιο το νοσοκομείο επισημαίνει ότι μέχρι και λίγες ώρες πριν από τον θάνατό της η Μαλένα έχαιρε άκρας υγείας, υπό την έννοια ότι η λευχαιμία ήταν πλήρως ιάσιμη. Η καρδιολογική της κατάσταση, όπως τουλάχιστον καταγράφεται στην έκθεση υπερήχου καρδιάς που υπογράφει ο κ. Γιώργος Σέρβος, επίκουρος επιμελητής του Καρδιολογικού Τμήματος, ήταν άψογη καθώς δεν εντοπίσθηκε «πνευμονική υπέρταση, περικαρδιακή συλλογή υγρού», με την εξέταση να χαρακτηρίζεται φυσιολογική! Παράλληλα, το ίδιο το νοσοκομείο στα επίσημα έγγραφα τα οποία απέστειλε στις Αρχές «αδειάζει» τους ισχυρισμούς της μητέρας, η οποία υποστήριξε στην κατάθεσή της ότι δεν έγινε ΚΑΡΠΑ και προσπάθεια ανάνηψης.

Βάσει του επίσημου ενημερωτικού εγγράφου αναφέρεται ότι στις 17.15 της 13ης Απριλίου 2019 το «ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έλαβε έκκληση από τη μητέρα του κοριτσιού ότι το κορίτσι είναι ‘‘μπλε’’ και ότι ‘‘χτύπησε’’ η αντλία. Έγινε άμεση εκτίμηση … Έγινε άμεσα ΚΑΡΠΑ και κλήθηκε η ΜΕΘ για περαιτέρω αντιμετώπιση … Στις 17.15 έγινε προσπάθεια ανάνηψης από τη ΜΕΘ, διασωληνώθηκε και χορηγήθηκε αδρεναλίνη … Η ανάνηψη συνέχισε για 45 λεπτά…».

Αμείλικτα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

Το ερώτημα το οποίο πλέον τίθεται είναι τι μπορεί να προκάλεσε τον αιφνίδιο θάνατο της Μαλένας εντός 24 ωρών. Η διάγνωση περί ηπατικής ανεπάρκειας είναι τουλάχιστον άστοχη και δεν συνάδει με την κλινική της εικόνα και τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Το μόνο ενδεχόμενο το οποίο, πλέον, διερευνάται είναι εκείνο της οξείας πρόκλησης ηπατικής ανεπάρκειας, που μπορεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να προκληθεί εξωγενώς με χορήγηση ουσιών που δεν ανιχνεύονται από τις τυπικές, τοξικολογικές εξετάσεις. Το πλέον οξύμωρο είναι ότι την περίοδο που πραγματοποιούνταν, κατόπιν επιθυμίας των γονέων, έρευνα για τα ακριβή αίτια θανάτου της Μαλένας (σ.σ. οδήγησαν σε αρχειοθέτηση της υπόθεσης καθώς δεν βρέθηκαν στοιχεία που να παραπέμπουν σε ιατρικά λάθη ή παραλείψεις) πέθανε και το 7 μηνών μωρό, η Ίριδα, η οποία κατέληξε στην κούνια της παρουσία της μητέρας και της θείας της.

Βάσει της ιατροδικαστικής έκθεσης που συνέταξε η κυρία Αντιγόνη Μητσέλου, το μωράκι διεγνώσθη με μια σπάνια ασθένεια, την «αγενεσία φλεβοκόμβου». Ωστόσο, εισαγγελικές Αρχές αλλά και έγκριτοι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα αίτια θανάτου της Ίριδας (σ.σ. τα όργανά της βρίσκονται στην Πάτρα) πρέπει να ερευνηθούν εκ νέου, καθώς είναι πιθανόν να έχει πραγματοποιηθεί «υπερδιάγνωση».

Βάσει πληροφοριών της εφημερίδας, οι οποίες πάντως θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από την ίδια την ιατροδικαστή, η συγκεκριμένη διάγνωση έλαβε χώρα ένεκα της μεγάλης αγωνίας του πατέρα, Μάνου Δασκαλάκη, ο οποίος ήθελε ακριβείς απαντήσεις για τον θάνατο της μικρής Ίριδας. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ακόμη και σήμερα η ιατροδικαστής εμμένει στην αρχική της διάγνωση, με την Εισαγγελία πάντως να εκτιμά ότι πρέπει να γίνει εκ νέου έλεγχος και σε αυτή την περίπτωση.

Τζορτζίνα

Το πλέον συγκλονιστικό γεγονός είναι ο θάνατος της 9χρονης Τζορτζίνας, η οποία κατέληξε, επίσης σε νοσοκομείο, στις 29 Ιανουαρίου 2022. Από το ιστορικό του φακέλου της προκύπτει ότι το μικρό κορίτσι πέθανε ουσιαστικά δύο φορές. Σε ηλικία 6,5 ετών και ενώ ήταν υγιέστατη έπαθε ανακοπή, με αποτέλεσμα να υποστεί βαριά ισχαιμική υποξική εγκεφαλοπάθεια και μόνιμη αναπηρία που δεν προϋπήρχε. Σύμφωνα με τους αρμόδιους ιατρούς, η ανακοπή του ανατάχθηκε πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να τίθενται ερωτηματικά για τα αίτιά της. Τελικά όμως η 9χρονη Τζορτζίνα κατέληξε από νέα ανακοπή στα τέλη Γενάρη, ενώ ήδη νοσηλευόταν για διερεύνηση αναφερόμενων σπασμών που δεν είχαν διαπιστωθεί από τους ιατρούς. Στο μεσοδιάστημα της είχε χορηγηθεί απινιδωτής, με τους παιδοκαρδιολόγους να αναφέρουν ότι δεν υπήρχε κάποιο ανησυχητικό σήμα σε παρελθόντα χρόνο. Το πλέον τραγικό είναι ότι και η Τζορτζίνα κατέληξε ενώ στο πλευρό της βρισκόταν η μητέρα της, ενώ ως μέγιστη παράλειψη των ειδικών μπορεί να χαρακτηριστεί ότι ακόμη και σήμερα από τη σορό της άτυχης 9χρονης δεν έχει αφαιρεθεί το ειδικό μηχάνημα, το οποίο λειτουργούσε υποστηρικτικά στην καρδιά της! Η Τζορτζίνα ετάφη μαζί με τον απινιδωτή! Η νεκροτομή πραγματοποιήθηκε από τον ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη, ενώ αναμένεται ο τοξικολογικός και ιστολογικός έλεγχος που αυτή τη φορά θα είναι πλήρης.

Ερωτήματα

Πλέον, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Μ», τα ερωτήματα στα οποία στοχεύουν να απαντήσουν μέσω της έρευνας οι δικαστικές και αστυνομικές Αρχές είναι τα εξής:

  1.  Εάν στη Μαλένα υπήρξε σωστή διάγνωση, καθώς και εάν δεν κατέληξε από χρόνια, αλλά οξεία ηπατική ανεπάρκεια, η οποία ενδεχομένως οφείλεται σε φάρμακα ή άλλα σκευάσματα που ελήφθησαν από τη φλέβα ή το στόμα και δεν βρέθηκαν.
  2.  Τι ακριβώς αναζήτησαν οι τυπικές τοξικολογικές εξετάσεις της Μαλένας.
  3.  Πού οφείλονται οι εκδορές στη μύτη της.
  4. Εκτιμούν ότι πρέπει να γίνει, άμεσα, επανεξέταση στο δείγμα της Μαλένας για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για ηπατική ανεπάρκεια ή έχει γίνει λάθος στη διάγνωση.
  5. Εκτιμούν ότι πρέπει να επανεξεταστούν τα όργανα της Ίριδας για να διαπιστωθεί εάν όντως έπασχε από αγενεσία φλεβοκόμοβου ή όχι, ή εάν το βρέφος είχε ευρήματα ηπατικής ανεπάρκειας λόγω λήψης φαρμάκων.
  6.  Παράλληλα περιμένουν τα αποτελέσματα του πλήρους ελέγχου (τοξικολογικών και ιστολογικών) στην Τζορτζίνα.
  7.  Όπως λένε πρέπει να γίνει συσχετισμός των αποτελεσμάτων και να επανεξεταστούν από τον ίδιο παθολογοανατόμο, προκειμένου να προκύψει μια κοινή διάγνωση και για τα τρία παιδιά.
  8.  Να εντοπιστεί και να αφαιρεθεί ο βηματοδότης της Τζορτζίνας, ο οποίος ετάφη μαζί της. Όπως λένε πρέπει να παραληφθεί από τις Αρχές για να εξεταστούν τα δεδομένα.
  9. Να αναζητηθεί η κλινική διάγνωση από τους ιατρούς για τα αίτια ανακοπής της Τζορτζίνας που προκάλεσε τη βαριά αναπηρία της τον Απρίλιο του 2021 ενώ δεν προϋπήρχε πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το άτυχο κορίτσι νοσηλευόταν τουλάχιστον για τρεις μήνες και τα αίτια του επεισοδίου δεν μπορεί να μη διαγνώστηκαν από το Ωνάσειο.
  10.  Να ερευνηθεί για ποιο λόγο η μητέρα των παιδιών ενώ τον Μάρτιο του 2021 ήταν έγκυος αποφάσισε να προκαλέσει έκτρωση, ισχυριζόμενη ότι φοβήθηκε κάποιο γονιδιακό πρόβλημα, άποψη η οποία δεν συνάδει με τα αποτελέσματα του γενετικού ελέγχου που έγινε σε εκείνη και στον άνδρα της και τα οποία βγήκαν καθαρά.

ΤΙ ΕΡΕΥΝΑ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Από κόσκινο στοιχεία και φάκελοι που θα δώσουν λύση στο γρίφο

Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ

Στην Πάτρα οι φήμες, οι διαδόσεις και οι «πληροφορίες» για την υπόθεση θανάτου των τριών παιδιών οργιάζουν. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», τις τελευταίες μέρες έχουν υπάρξει και κάποια τηλεφωνήματα πολιτών στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών που υποστηρίζουν ότι «θέλουν να έρθουν να πουν πράγματα για την υπόθεση». Όμως μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει περάσει το κατώφλι του κτιρίου της οδού Ερμού για να καταθέσει εγγράφως όσα γνωρίζει.

Την ίδια στιγμή, στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής οι αξιωματικοί προσπαθούν να κλείσουν τα αυτιά τους και να κάνουν μια όσο το δυνατόν πιο… επιστημονική έρευνα, καθώς όπως εκτιμούν «δεν πρόκειται για μια υπόθεση που θα εξιχνιαστεί μετά από ‘‘ανθρωποκυνηγητό’’, αλλά κατόπιν μελέτης ιατρικών στοιχείων και φακέλων».

Διερεύνηση

Από την πρώτη στιγμή που η Εισαγγελία Πατρών έδωσε την εντολή στους αστυνομικούς να διερευνήσουν τους συγκεκριμένους θανάτους και ειδικότερα πού οφείλονται, ξεκίνησε μια συλλογή εγγράφων. Όπως έλεγε καλά πληροφορημένη πηγή, «ας μην περιμένουμε θεαματικές και γρήγορες εξελίξεις, καθώς η συγκεκριμένη υπόθεση δεν έχει τέτοιου είδους στοιχεία». Από τα πρώτα έγγραφα που περιλαμβάνονται στον φάκελο της υπόθεσης είναι οι ιατροδικαστικές εξετάσεις των δύο κοριτσιών της οικογένειας που έχασαν τη ζωή τους. «Τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων δεν αφήνουν κανένα ‘‘θολό’’ σημείο. Ωστόσο θα πρέπει να τα εξετάσουμε για τον εντοπισμό τυχόν κοινών ευρημάτων», λέει αστυνομικός που ασχολείται με την υπόθεση, η οποία έχει καθηλώσει τους κατοίκους της αχαϊκής πρωτεύουσας, και όχι μόνο. Οι δικηγόροι της οικογένειας σε ανακοίνωση τους αναφέρουν ξεκάθαρα για τον θάνατο της μικρής Μαλένας το 2019. «Σύμφωνα με το πρωτόκολλο εργασίας του εργαστηρίου στο εξετασθέν βιολογικό υλικό του πτώματος δεν διαπιστώθηκε η παρουσία φαρμάκου ή δηλητηρίου εκ των ανηκόντων στις ερευνηθείσες ομάδες, καθώς και οινοπνεύματος», όπως ακριβώς αναφέρεται στην υπ’ αριθ. 605/14-5- 2019 εργαστηριακή Έκθεση Τοξικολογικής Εξέτασης του Τοξικολογικού Εργαστηρίου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών.

Όμως ξεκάθαρη είναι η απάντηση του εργαστηρίου και για τον θάνατο της μικρής Ίριδας το 2021. «Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 753/12-5-2021 Έκθεση Τοξικολογικής Εξέτασης του Εργαστηρίου της Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, επί των εξετασθέντων βιολογικών δειγμάτων του βρέφους δεν ανευρέθη καμία ύποπτη ουσία». Για τους αστυνομικούς του Ανθρωποκτονιών η μοναδική εκκρεμότητα, όσον αφορά τις τοξικολογικές εξετάσεις, είναι της μικρής Τζορτζίνας, οι οποίες αναμένονται τις επόμενες ημέρες. «Συναγερμός» θα σημάνει μόνο αν εντοπιστεί κάποια ουσία που δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί στον οργανισμό του παιδιού. Αντίθετα, από τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων δεν περιμένουν ιδιαίτερα διαφωτιστικά στοιχεία για την υπόθεση.

Καταθέσεις

Σε επίπεδο καταθέσεων, από τον 11ο όροφο της Ασφάλειας Αττικής θα περάσουν άπαντες οι εμπλεκόμενοι στις νοσηλείες των τριών παιδιών. «Γιατροί και νοσηλευτές θα ερωτηθούν για τις ημέρες που τα παιδιά νοσηλεύτηκαν στα διάφορα νοσοκομεία. Αν έχουν να προσθέσουν κάτι που θα μας βοηθήσει να σχηματίσουμε μια καλύτερη εικόνα, θα τους ακούσουμε με μεγάλη προσοχή. Είναι πολύ σημαντική η επιστημονική άποψη των ανθρώπων που περιέθαλψαν τα παιδιά, ώστε να καταλάβουμε και εμείς τι συνέβη». Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν θα συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία δεν αποκλείεται οι αξιωματικοί του Ανθρωποκτονιών να τα θέσουν υπόψη των ιατροδικαστών, οι οποίοι είναι πολύ πιο ειδικοί προκειμένου να αποκωδικοποιήσουν όσα αναφέρουν οι γιατροί- συνάδελφοί τους.

Την ίδια ώρα, το Διαδίκτυο βρίθει από υπονοούμενα, υποψίες, ακόμα και από… βεβαιότητα για την αιτία θανάτου των τριών παιδιών, «φωτογραφίζοντας» τη μητέρα τους ότι εφαρμόζοντας κάποιο «σατανικό» σχέδιο μεταμορφώθηκε σε «σύγχρονη Μήδεια» και σκότωσε τα παιδιά της. «Το πένθος μας δεν μας επιτρέπει να μπούμε σε αυτήν την ψυχοφθόρα διαδικασία. Δυστυχώς η δημόσια έκκληση που απευθύναμε για να σταματήσει η οποιαδήποτε δημοσίευση ή αναπαραγωγή ανακριβειών δεν εισακούστηκε. Η συνειδητή αυτή στάση μας όμως διαπιστώνουμε ότι δίνει την αφορμή να δημιουργηθούν αυθαίρετοι συνειρμοί και γενικά μια περιρρέουσα κατάσταση μυστηρίου σχετικά με το θέμα», αναφέρουν οι δικηγόροι σε ανακοίνωσή τους.

Οι αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση παρακολούθησαν τη συνέντευξη του ζευγαριού και τη χαρακτηρίζουν ενδιαφέρουσα, αλλά για την ώρα δεν έχουν κανέναν λόγο να πάρουν κάποια κατάθεση από τους γονείς. «Αν συντρέξει λόγος να καταθέσουν οι γονείς, θα γίνει και αυτό, αλλά όχι με προϋποθέσεις και σε συνθήκες τηλεοπτικής συνέντευξης. Αυτά που μπορεί να ενδιαφέρουν εμάς δεν είναι πολύ πιθανό να τα ρωτήσει ένας δημοσιογράφος, και το αντίστροφο», εξηγεί αστυνομικός που ασχολείται με την υπόθεση. Εκταφή Έσχατο μέσο που θα χρησιμοποιήσουν οι αστυνομικές αρχές, για την πλήρη διαλεύκανση των θανάτων, είναι η εκταφή των παιδιών, αν και μετά τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων των δύο κοριτσιών δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να το κάνουν. Το σίγουρο είναι ότι όλες οι κινήσεις θα γίνουν πολύ προσεκτικά, χωρίς καμία βιασύνη και ο τελικός φάκελος με τα στοιχεία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πατρών, η οποία έδωσε την εντολή για την έρευνα προκειμένου να αποφασίσει αν θα βάλει ή όχι τη σφραγίδα με την ένδειξη «αρχείο».

Το άγνωστο love story Του Μάνου και της Ρούλας

Του Μιχ. Ι. Ασημάκη

Όλα έχουν ακουστεί και ειπωθεί για την 33χρονη Ρούλα Πισπιρίγκου και τον 30χρονο Μάνο
Δασκαλάκη, και οι ίδιοι άλλωστε δεν χαλάνε εύκολα χατίρι όταν τους ζητούν να βγουν στο
γυαλί, αρκεί να μην τους ρωτάνε πολλά πολλά για το παρελθόν και τις οικογένειές τους.
Κανείς άλλωστε από τους δικούς τους δεν έχει βγει να μιλήσει γι’ αυτούς, ούτε καν οι
γονείς τους ή η γνωστή οικογένεια Λεγάτου, συγγενείς και στήριγμα της μάνας όλα αυτά τα
χρόνια.

Ορισμένοι στη γειτονιά της Αγ. Σοφίας, στην είσοδο της πόλης, όπου μένει το ζευγάρι,
επιμένουν ότι οι σχέσεις των δύο με τους γονείς τους έχουν διαρραγεί τα τελευταία χρόνια
και πως ο πατέρας της έχει πολλές αμφιβολίες για τον γάμο τους. Κάποιοι άλλοι θυμούνται
ότι η μοίρα έχει σημαδέψει από νεαρή την τραγική αυτή μάνα, η οποία στα 16 της είχε
κάνει απόπειρα αυτοκτονίας κι έκτοτε συνδέθηκε ακόμη περισσότερο με την αδελφή της.
Οι δυο τους γνωρίστηκαν στους στίβους και στα γήπεδα πριν από 12 χρόνια, όταν η Ρούλα
ελάμβανε μαθήματα διαιτησίας και ο Μάνος «όργωνε» στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα του
νομού του. Η συνέχεια είναι γνωστή αλλά και τραγική, τουλάχιστον όσον αφορά την εξέλιξη
των γεγονότων.

Το προσεχές διάστημα αναμένεται ότι θα δουν το φως της δημοσιότητας τα αποτελέσματα
των τοξικολογικών – ιστολογικών, οπότε η Αστυνομία θα ξεκινήσει να λαμβάνει καταθέσεις.
Κεντρικά πρόσωπα η Ρούλα και ο Μάνος. Αν ο δεύτερος περιγράφεται ως ανυποψίαστος
και χαμηλών τόνων, η πρώτη έχει αφήσει πίσω της βαθιά ίχνη.

Με τον γιο ποδοσφαιριστή

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Μπαμ στο Ρεπορτάζ», πριν γνωρίσει τον κατά τρία έτη
μικρότερο σύζυγό της είχε συνάψει δεσμό με τον γιο παλαιού ποδοσφαιριστή ομάδας της
Α΄ Εθνικής, του οποίου η δυναμική μητέρα υπηρετούσε ως αξιωματικός στην Ασφάλεια της
Πάτρας. Ο γιος γνώρισε την κοπέλα στη μάνα, όμως η αστυνομικός αντέδρασε σε διάστημα
μόλις λίγων ημερών. «Μακριά… κι αν δεν φύγεις εσύ θα σε αναγκάσω εγώ να το κάνεις»,
φέρεται να του είχε πει. Η Ρούλα κλονίστηκε. Η αυτοεκτίμησή της έφτασε στο ναδίρ. Με τα
πολλά βρήκε το κουράγιο και συνέχισε. Τότε γνώρισε τον Μάνο, με τον οποίο απέκτησαν
τις τρεις κορούλες τους. Μετά τον θάνατο του δεύτερου παιδιού τους, της Μαλένας,
λέγεται ότι ο γάμος «τσάκισε». Ο Μάνος δεν άντεχε να βιώνει όλη αυτή την αναταραχή κι η
Ρούλα δεν μπορούσε να μη μοιράζεται τα συναισθήματά της με τους χιλιάδες φίλους που
είχε στο μεταξύ αποκτήσει διαδικτυακά.

Οι αναρτήσεις

Από το 2015 μέχρι το 2021, η γυναίκα που έφερε στον κόσμο τα τρία αδικοχαμένα
αγγελούδια γράφει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα προβλήματα υγείας των παιδιών
της και ψάχνει άλλες μητέρες για να ζητήσει συμβουλές. Με ορισμένες να απορούν, αφού
όπως της γράφουν για τέτοια θέματα υπάρχουν αποκλειστικά και μόνον οι γιατροί. Όπως
προκύπτει από τις αναρτήσεις της μητέρας στην Πάτρα, και τα τρία παιδιά της
αντιμετώπισαν μια σειρά από ασθένειες και προβλήματα υγείας, με την ίδια να τα κάνει
γνωστά και να ρωτάει άτομα που πιθανότατα δεν γνώριζε προσωπικά. Η αρχή γίνεται το
2016 όταν η Τζορτζίνα ήταν μόλις 2,5 ετών.

«Καλησπέρα σας, την Πέμπτη η μεγάλη μου κόρη 2,5 ετών θα κάνει μια επέμβαση λίγο
κάτω από το φρύδι, να αφαιρέσει μια κύστη όφρεος. Θα κάνει τρία ραμματάκια, αλλά είναι
πολύ ζωηρή. Έχει κανείς, κάποιας μανούλας το παιδάκι κάτι παρόμοιο; Φοβάμαι πως θα
πειράζει τα ράμματα μετά», σημείωσε σε μια ανάρτησή της η μητέρα των κοριτσιών. Στο
ίδιο γκρουπ η μητέρα ζητάει συμβουλές και για τον εαυτό της, με ορισμένες από τις
γυναίκες που βλέπουν τα μηνύματα, να της απαντούν απορημένες…

«Καλημέρα σας και καλό μήνα! Θα ήθελα τις γνώμες και τις εμπειρίες σας. Είμαι στη 13η
εβδομάδα κύησης στο δεύτερο παιδάκι. Η κόρη μου είναι 1,5. Είχα πόνους χαμηλά και χθες
ο γιατρός μου είπε… Είχε κάποια παρόμοια εμπειρία; Χρειάζεται ακινησία; Ευχαριστώ εκ
των προτέρων». «Ο γιατρός δεν σε συμβούλεψε;», της απάντησαν στην ανάρτηση κι εκείνη
αντέτεινε: «Εννοείται, απλά ήθελα να ακούσω και άλλες περιπτώσεις ή εμπειρίες. Είναι
τόσο σοβαρό όσο μου είπε; Απλά εμπειρίες ήθελα να ακούσω».

Τον Ιούνιο του 2016, στα 27 της χρόνια, είναι μητέρα δύο παιδιών. Της Τζορτζίνας που έχει
κλείσει τα 3 και της Μαλένας που έχει γεννηθεί πριν από λίγους μήνες. «Καλημέρα σας,
έχει κάποιας μανούλας το παιδάκι ατοπική δερματίτιδα να ρωτήσω κάποια πράγματα;
Εμένα είναι 10 μηνών και όλο τον χειμώνα ήταν σε ύφεση και τώρα σε έξαρση. Ενώ είμαι
διαρκώς με τις ενυδατικές της».

Καταιγισμός

Τα μηνύματα της μητέρας είναι αλλεπάλληλα. Κάποιες φορές για τα παιδιά και άλλες για
τον εαυτό της. «Μανούλες, με κόλλησε η μεγάλη μου η κόρη γαστρεντερίτιδα. Είμαι πολύ
χάλια, ενώ το θηριάκι μου την πέρασε ελαφρά. Όσες δεν έχετε βοήθεια από κάπου τι
κάνετε όταν αρρωστήσετε και δεν μπορείτε καθόλου; Μου έρχεται να καταρρεύσω». Είναι
η περίοδος που η ίδια δίνει συνέντευξη σε τοπικό σταθμό και μιλάει μεταξύ άλλων και για
την αγάπη της Τζορτζίνας στο ποδόσφαιρο.

Διασταύρωση

Σε άλλα μηνύματα δείχνει να θέλει να διασταυρώσει τη διάγνωση που έκαναν οι γιατροί
και σε άλλα εμφανίζεται έντονα προβληματισμένη από αυτά που της είπαν: «Έρχονται
στιγμές που με ακουμπάνε τα παιδιά μου, για μια αγκαλιά έστω, και πονάω. Έχω πάει σε
όλους τους γιατρούς, ο καθένας τη δική του διάγνωση». Ένα επιπλέον: «Καλημέρα σας,
πριν 11 μέρες επισκέφθηκα την παιδίατρο, με τη μικρή μου κόρη, 17 μηνών και μας είπε ότι
έχει μέση εκρηκτική ωτίτιδα και στα δύο αυτάκια της. Της έδωσε αντιβίωση, αλλά η μικρή
από τότε και λίγο νωρίτερα δεν μου κοιμάται τα βράδια. Πετάγεται σχεδόν κάθε 20λεπτο
και κλαίει. Η παιδίατρος μου είπε ότι ίσως είναι από τα αυτάκια της. Όμως γιατί δεν

πετάγεται και τα πρωινά και το κάνει μόνο τη νύχτα; Στον μεσημεριανό ύπνο πετάγεται
μόνο 1-2 φορές. Έχει κάποια μανούλα παρόμοια εμπειρία;».

Καθημερινότητα

Κατά διαστήματα, μάλιστα, το συγκεκριμένο γκρουπ συνομιλητών της είχε γίνει κομμάτι της
καθημερινότητάς της. Η μητέρα ζητούσε πληροφορίες ακόμα και για ταινίες ή για φαγητά:
«Καλημέρα σας, η μικρή μου 5,5 μηνών έκανε το τελευταίο γεύμα της ημέρας στις 23.00 το
βράδυ και ξυπνούσε γύρω στις 9 με 10 το πρωί. Πριν καμία εβδομάδα αρρώστησε με
βρογχιολίτιδα. Αρχίσαμε μάσκα, αντιβίωση και κορτιζόνη. Από τότε δεν κοιμάται τη νύχτα.
Ξυπνάει κάθε τρεις ώρες για γάλα σαν νεογέννητο. Και η παιδίατρος μου είπε ότι πρώτα θα
τελειώσει την αγωγή της και μετά θα μπει στο ρυζάλευρο. Έχει συμβεί σε κάποια άλλη
μανούλα;».

Δεν γνωρίζουμε τι και αν της απάντησαν άλλες γυναίκες στο συγκεκριμένο ερώτημα. Το
σίγουρο όμως είναι ότι δεν έχει συμβεί -ευτυχώς- σε άλλη μανούλα να «χάσει» τόσο
ανεξήγητα τα τρία αγγελούδια της…

 

—————ΕΝΘΕΤΟ

Η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη των γονιών

Την περασμένη εβδομάδα η Ρούλα Πισπιρίγκου και ο Μάνος Δασκαλάκης έδωσαν την
πρώτη τους τηλεοπτική συνέντευξη στην εκπομπή της Ζήνας Κουτσελίνη στο Star. Το
ζευγάρι απάντησε για όλα όσα έχουν γραφτεί και ακουστεί τις τελευταίες ημέρες. «Κανείς
δεν ξέρει τι περνά στο σπίτι του ο άλλος», ανέφερε ο Μάνος αρχικά και πρόσθεσε: «Θα σας
πω κάτι χαρακτηριστικό, έφυγε η Μαλένα, η Ρούλα ήταν σε άσχημη κατάσταση και η
Τζορτζίνα της έλεγε ‘‘κοίτα μας, με τον μπαμπά δεν κλαίμε’’».

«Έφυγε η Μαλενίτσα, υπήρχε όμως η Τζορτζινούλα πίσω», πρόσθεσε η Ρούλα. «Μας
ρωτούν πώς μπορέσατε να συνεχίσετε… Μα γιατί να σταματήσει η ζωή όταν είχαμε πίσω
άλλο παιδί; Δεν μας αφήνουν να θρηνήσουμε, κοιτάμε να διαχειριστούμε αυτή την
κατάσταση και όχι τα παιδιά αυτά που έφυγαν», πρόσθεσε ο πατέρας.

«Έρχομαι στη θέση να απολογηθώ για πράγματα που δεν μπορώ να ξεστομίσω. Δεν
διαφωνώ με την οργή του κόσμου, γιατί προφανώς υπάρχουν και εγκλήματα, αλλά δεν
είμαστε όλοι εγκληματίες», πρόσθεσε στη συνέχεια η μητέρα, με τον δημοσιογράφο Γιώργο
Σόμπολο να τη ρωτά ευθέως: «Έχεις σχέση με τον θάνατο των παιδιών;». Η απάντησή της
ήταν η εξής: «Κανείς δεν με ρώτησε πώς ζω από τις 29 του μήνα με τις φωτό και ό,τι έμεινε
από την Τζορζίνα. Πώς θα πείραζα εγώ τα παιδιά μου; Με τι λογική; Δεν υπάρχει λογική σε
αυτό. Ήμουν δίπλα τους».

Σεμινάρια

Σχετικά με τις αναφορές ότι η μητέρα έχει κάνει σεμινάρια εγκληματολογίας, εκείνη είπε:
«Η μεγάλη μου αγάπη ήταν όλο αυτό το κομμάτι, μου έκανε δώρο ο Μάνος κάποια

μαθήματα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στην Πάντειο. Στην εγκληματολογία δεν σου
διδάσκουν πώς να σκοτώνεις, αλλά πώς να εξιχνιάσεις ένα έγκλημα. Δεν είμαι
εγκληματολόγος, ούτε νοσηλεύτρια» και ανέφερε πως «ένα ΤΕΕ Νοσηλευτικής έχω
τελειώσει, βοηθός νοσηλευτή είμαι, δεν έχω ασκήσει ποτέ το επάγγελμα». Στην ερώτηση
του δημοσιογράφου για το πώς διαχειρίστηκε «τα απανωτά χτυπήματα», η Ρούλα
απάντησε: «Η Τζορτζίνα ήταν πάνω απ’ όλα και απ’ όλους, και από τη μεριά μου και τη
μεριά του Μάνου. Με όλα όσα περάσαμε σαν οικογένεια είχαμε προβλήματα. Μια
οικογένεια που έχει προβλήματα δεν σκοτώνει τα παιδιά της. Όλο αυτό είναι μη
διαχειρίσιμο, αλλά υπήρχε η Τζορτζίνα. Αν χανόμασταν εμείς, το παιδί μας τι θα γινόταν;
Τώρα που έφυγε η Τζορτζίνα, από τις 29 του μήνα ακούω ‘‘είσαι φόνισσα, δολοφόνος, εσύ
τα σκότωσες’’».

Και πρόσθεσε ο πατέρας: «Έχω ανεβάσει πίεση, είμαι 30 ετών. Κάθομαι και ασχολούμαι με
τον κάθε ανίδεο τι θα πει. Τι να πρωτοδιαχειριστώ; Τι να κάνω; Να θρηνήσω; Αυτό που έχει
γίνει είναι τραγικό, έχει γυρίσει καταπέλτης στη μάνα. Μας πετάνε πράγματα στο σπίτι. (…)
Μας κατακρίνουν στα social επειδή γελάγαμε. Δύο παιδιά είχαν χαθεί, δεν αντιλέγω, αλλά
υπήρχε ένα άλλο που ήταν ΑμεΑ και δεν θέλαμε να του δημιουργήσουμε ψυχολογικά
προβλήματα».

Στην ερώτηση για το τι περιμένουν από τις έρευνες που γίνονται, η μητέρα απάντησε: «Δεν
σημαίνει ότι επειδή την υπόθεση την έχει πάρει το Ανθρωποκτονιών, είναι ανθρωποκτονία.
Αυτό χτυπάει στον κόσμο και δίνει έναυσμα στον κόσμο να εικάζει. Κανείς μας δεν είναι
ύποπτος, κανείς μας δεν έχει κληθεί. Είναι μια σωστή διαδικασία για να πάρουμε και εμείς
απαντήσεις και να πάρει απαντήσεις και η ιατρική κοινότητα».

Απαντήσεις

Έτσι όπως έχει εξελιχθεί η υπόθεση, είπαν πατέρας και μητέρα, «πιστεύουμε ότι θα
πάρουμε απαντήσεις για τα δύο παιδιά, για το ένα ήδη ξέρουμε και δεν αμφισβητείται, αν
και κάποιοι προσπαθούν να το αμφισβητήσουν. Κάνουν θέμα τι κάνει στην προσωπική του
ζωή η Ρούλα και ο Μάνος και αυτά δεν τα απαντάμε. Και η κυρία Τσιόλα και ο κ. Ηλιάδης
έχουν πει να μιλούν μόνο όσοι έχουν εξετάσει τα παιδιά. Αυτοί γιατί δεν μιλούν; Γιατί
περιμένουν απαντήσεις. Και εκεί ξεκινούν οι ανακρίβειες», είπαν οι γονείς κλείνοντας και
τονίζοντας όσον αφορά την εν εξελίξει έρευνα: «Εμείς θέλαμε να κληθούμε πρώτοι, όχι
τελευταίοι».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ