Τα πάνω κάτω αναμένεται να φέρει ο νόμος περί μεταγραφών στα Πανεπιστήμια που ισχύει φέτος για πρώτη και τελευταία φορά.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο αριθμός των φοιτητών που θα επιδιώξουν την μεταγραφή του σε άλλο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι υπερδιπλάσιος απ΄ότι αρχικά αναμενόταν.
Πολλά είναι τα Πανεπιστήμια στα οποία θα επικρατήσει το αδιαχώρητο και γι΄αυτό το λόγο ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος συναντάται σήμερα, Τρίτη με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ.
Στη συνάντηση με τους πρυτάνεις θα γίνει μια τελευταία συζήτηση πριν από τις δύο υπουργικές αποφάσεις για το θέμα των μετεγγραφών που αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας ή την ερχόμενη Δευτέρα.
Όπως αναφέρει και το in.gr στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) ήδη έχει δηλώσει πρόθεση μετεγγραφής το 80% των πρωτοετών φοιτητών της. Πηγές από το εσωτερικό του ιδρύματος αναφέρουν ότι ενδέχεται να ζητήσει μετεγγραφή το 60% του συνολικού αριθμού των πρωτοετών φοιτητών του.
Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου το ήμισυ των φοιτητών του ζητάει ήδη μετεγγραφή με βάση τις δηλώσεις που κατατίθενται στις γραμματείες του, αλλά και στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας τα 12 από τα 14 τμήματα έχουν δεχθεί πληθώρα αιτήσεων.
Είναι ενδεικτικό ότι 15 τμήματα κεντρικών ΑΕΙ θα δεχθούν πρόσθετο αριθμό φοιτητών λόγω μετεγγραφών από συνολικά 80 τμήματα που είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για:
- Πληροφορικής ΕΚΠΑ
- Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ΟΠΑ
- Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ
- Οικονομικών Επιστημών ΟΠΑ
- Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ
- Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ
- Φυσική Αθήνας
- Μαθηματικών ΑΠΘ
- Χημείας
- Ιατρικής
- Φιλολογίας ΕΚΠΑ
- Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ
- Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχ. Υπολ ΕΜΠ
- Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ΕΚΠΑ
- Βιολογίας ΕΚΠΑ