«Βόμβα μεγατόνων» η σύμβαση που υπέγραψε με την Pfizer για τα εμβόλια της covid-19
Τι γίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Καλά καλά δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με το Qatargate και άνοιξε ήδη η συζήτηση για το Μαρόκο. Αλλά ακόμα δεν έχουμε δει εικόνες από τα προσεχώς. Απλώς επαφίεται στη φαντασία του καθενός να δημιουργήσει το story για τη διάβρωση του θεσμού που υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε ως υπέρτατο όργανο για να προστατεύει τους πολίτες και να ελέγχει τις εθνικές εξουσίες.
Ειδικά μετά την κλήση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ακρόαση από την Επιτροπή COVID που έχει δημιουργηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καλείται να δώσει εξηγήσεις για τη σύμβαση που υπέγραψε με την Pfizer και τον Άλμπερτ Μπουρλά, καθώς και για τα SMS που αντάλλαξε μαζί του. Αν προσαρμόσουμε την εξέλιξη στα δικά μας δεδομένα, θα πούμε ότι η Ούρσουλα καλείται για κατάθεση ανωμοτί, δηλαδή ως ύποπτη. Έτσι αντιλαμβάνονται τα διεθνή ΜΜΕ την εξέλιξη της υπόθεσης και ας κάνει λόγο η ίδια περί τοξικότητας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Πάτρα: Τι έκαψε την Πισπιρίγκου για Μαλένα – Ίριδα
- Πάτρα – Γ. Λέων: «Δεν έχουμε ακούσει ουσιαστικά μία διαφορετική αιτία θανάτου»
- Kαλάθι του νοικοκυριού χωρίς αποτέλεσμα: Αυξήσεις έως 146% στα προϊόντα και ασυδοσία στην αγορά (Βίντεο)
Χιονοστιβάδα
Το μπαλάκι που τείνει να εξελιχθεί σε χιονοστιβάδα, βέβαια, επηρεάζει και τον Μπουρλά, αλλά και την πολυεθνική εταιρεία που έκανε τρελό τζίρο μετά τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Διότι ο Έλληνας CEO αρνήθηκε να προσέλθει στην ίδια επιτροπή και να μιλήσει τόσο για την επικοινωνία του με τον Φον ντερ Λάιεν όσο και για τη σύμβαση που υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το έπραξε, μάλιστα, δύο φορές και γι’ αυτό στο Ευρωκοινοβούλιο εξέτασαν το ενδεχόμενο να αποκλείσουν τα στελέχη της Pfizer, δηλαδή να τους κόψουν την πρόσβαση στο Στρασβούργο αλλά και στις Βρυξέλλες.
Το ημερολόγιο έγραφε 10 Νοεμβρίου 2020. Όλος ο πλανήτης βίωνε τον εφιάλτη της πανδημίας, που ερχόταν με το δεύτερο κύμα της.
«Η καλύτερη ευκαιρία για να νικηθεί ο κορωνοϊός είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο» τονίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι «αύριο εγκρίνεται συμβόλαιο για έως και 300.000.000 δόσεις του εμβολίου των BioNTech και Pfizer».
«Αυτό είναι το πιο υποσχόμενο εμβόλιο μέχρι στιγμής. Μόλις γίνει αυτό το εμβόλιο διαθέσιμο, το σχέδιό μας είναι να το αναπτύξουμε γρήγορα, παντού στην Ευρώπη» σημειώνει η πρόεδρος της Κομισιόν και προσθέτει ότι «αυτή θα είναι η τέταρτη σύμβαση με μια φαρμακευτική εταιρεία για την αγορά εμβολίων».
Τέλος, η κυρία Φον ντερ Λάιεν υπογραμμίζει ότι «έχουμε ήδη ξεκινήσει να συνεργαζόμαστε με τα κράτη-μέλη για την προετοιμασία εθνικών εκστρατειών εμβολιασμού», ανέφερε εκείνη την ημέρα το ρεπορτάζ που είχε βγει με… καρμπόν στα ελληνικά ΜΜΕ, ίσως και σε όλης της Ευρώπης.
Συναγερμός
Έπειτα από μερικούς μήνες, σε μια συνέντευξή της, η Ούρσουλα δήλωσε ότι είχε ανταλλάξει κάποια SMS με τον Μπουρλά πριν από την υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στις δύο πλευρές. Άμεσα σήμανε συναγερμός σε πολλές υπηρεσίες και σε αρκετές χώρες. Κάποιοι δημοσιογράφοι ζήτησαν πρόσβαση στο υλικό των μηνυμάτων. Αλλά η Επιτροπή αρνήθηκε να τα δώσει, με συνέπεια την παρέμβαση, με πυρά για κακοδιοίκηση, από τη διαμεσολαβήτρια της ΕΕ, Έμιλι Ο’Ράιλι.
«Η Επιτροπή είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι η έρευνα που ανέλαβε το γραφείο της προέδρου για σχετικά μηνύματα που αντιστοιχούν στο αίτημα πρόσβασης σε έγγραφα δεν απέφερε αποτελέσματα» ενημέρωσε την Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια η επίτροπος Δικαιοσύνης, Βέρα Γιούροβα.
Αυτό ήταν! Ο έλεγχος έφυγε από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αν και τυπικά δεν της έχει αποδοθεί κάποια κατηγορία, η κλήση της από το Ευρωκοινοβούλιο σε μια περίοδο που όλοι διψούν για να δείξουν ότι πολεμούν τη διαφθορά, μάλλον δεν είναι και η πλέον ευχάριστη εξέλιξη. Ειδικά εάν συνυπολογιστεί η στάση της προέδρου στην ενεργειακή κρίση και η καθυστέρησή της να λάβει αποφάσεις για να προστατέψει τους Ευρωπαίους που πληρώνουν το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και την ατολμία της ευρωπαϊκής ηγεσίας που μόνο στην περίπτωση των εμβολίων κινήθηκε τάχιστα και μέσω των χαμένων SMS «κλείδωσε» τις συμφωνίες με τις προμηθεύτριες εταιρείες.