Με τον Ιούνιο να πλησιάζει, το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει σε πρωτόγνωρες θερμοκρασίες για την εποχή και την ελληνική Οικονομία να αναζητά επειγόντως το… εμβόλιο από την καταστροφή που υπέστη κατά το lock down του κορωνοϊού στο άνοιγμα του τουρισμού, τα τεστ αντισωμάτων καθίστανται απόλυτοι πρωταγωνιστές στη μεγάλη κι αβέβαιη συζήτηση για την έναρξη και την εξέλιξη της τουριστικής σεζόν. Και μπορεί η Ελλάδα να φαντάζει στα μάτια των ξένων ο πιο ασφαλής και δελεαστικός προορισμός για καλοκαιρινές διακοπές, αφού όπως επισημαίνει ο καθηγητής πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης πολλά πανέμορφα νησιά μας αλλά και περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας έμειναν εντελώς αλώβητα από την επέλαση του κορωνοϊού και μπορεί οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί τουρίστες να ψηφίζουν «δαγκωτό» Ελλάδα για το καλοκαίρι αλλά πλανάται ακόμα ένα γιγάντιο ερωτηματικό στο ζήτημα της έλευσης των τουριστών από το εξωτερικό και στο πώς θα ομαλοποιηθούν οι αερομεταφορές.
Με ιδιωτική δωρεά και τη συνεργασία της Κυβέρνησης των ΗΠΑ η Ελλάδα εξασφάλισε 200.000 τεστ αντισωμάτων της εταιρίας Abbott και είναι από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα έχει αυτό το πολύτιμο επιδημιολογικό εργαλείο στα χέρια της.
Και επειδή από εδώ κι εμπρός όλη μας η ζωή θα είναι ένα παρατεταμένο “trial and error”, σε αυτό το πρωτόγνωρο test drive, τα τεστ αντισωμάτων μοιάζουν να είναι το κλειδί, για το πότε θα γκαζώνουμε μπροστά και πότε θα τραβάμε φρένο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Κι ενώ η ακαδημαϊκή συζήτηση για το πώς θα λειτουργήσουν τα τουριστικά καταλύματα έχει ανάψει για τα καλά, έχουν έρθει στην Ελλάδα τα πρώτα τεστ αντισωμάτων πολύ υψηλής ειδικότητας, ευαισθησίας και ακρίβειας της Roche και της Abbott, με ιδιωτική δωρεά να εξασφαλίζει στο Υπουργείο Υγείας 200.000 τεστ της Αμερικανικής Abbott για την επιδημιολογική παρακολούθηση της Covid 19. Η δωρεά αυτή καθιστά την Ελλάδα μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που θα αποκτήσει αυτό το επιδημιολογικό εργαλείο, ενώ την ίδια ώρα η Μεγάλη Βρετανία έδινε (με καθυστέρηση) την έγκριση της για τη χρήση των τεστ αντισωμάτων της Roche.
Φυσικά τα τεστ αντισωμάτων (που ανιχνεύουν αντισώματα στον ιό SARS CoV2 και επιβεβαιώνουν παρελθούσα λοίμωξη άρα και ανοσία διάρκειας περίπου ενός έτους) δεν είναι απαραίτητα μόνο για το άνοιγμα του τουρισμού αλλά και για τον περιορισμό της διασποράς της λοίμωξης σε κλειστές δομές όπως είναι τα γηροκομεία, τα κέντρα ημέρας φροντίδας ηλικιωμένων, οι δομές πρόνοιας, οι φυλακές, τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων αλλά και σε ευάλωτους πληθυσμούς όπως είναι οι καταυλισμοί Ρομά. Η πρόσφατη ιχνηλάτηση συρροής κρουσμάτων σε οικογένειες Ρομά στον οικισμό Νέας Σμύρνης της Λάρισας, των οποίων τα μέλη συναντήθηκαν σε μια κηδεία επιβεβαιώνει την φράση του καθηγητή παθολογίας λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα πως ο ιός είναι εδώ και δεν ξεμπερδέψαμε μαζί του.
Μάλιστα η δήλωση «ο ιός είναι ακόμη εδώ» αποκτά άλλη βαρύτητα μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πως ο κορωνοϊός είναι πολύ πιθανό να γίνει ενδημικός –σαν τη γρίπη-και τον Σωτήρη Τσιόδρα να θυμίζει ότι όπως ισχύει για τη γρίπη, την ιλαρά κι άλλα λοιμώδη νοσήματα, ο ιός SARS CoV2 δεν θα μας απαλλάξει από την παρουσία του ακόμα και όταν θα έχουμε στα χέρια μας ένα αποτελεσματικό εμβόλιο. Όσο για την επιχείρηση μαζικού εμβολιασμού (σχεδόν ολόκληρου του πλανήτη) για μαζική ανοσοποίηση έναντι του κορωνοϊού, ο Σωτήρης Τσιόδρας σχολιάζει ότι το εγχείρημα μοιάζει με αποστολή στο φεγγάρι (θεωρώντας δεδομένο ότι όλοι έχουμε δει την ταινία Apollo 13). Κι εξηγεί: «Είναι εξίσου πολύπλοκη και πολλά πράγματα κρίνονται στις λεπτομέρειες». Σε ότι αφορά την επιδημιολογική παρακολούθηση της διασποράς του κορωνοϊού στην πατρίδα μας ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης επισημαίνει ότι οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ έχουν ξεκινήσει ελέγχους και σε ανθρώπους που ζουν στον δρόμο ή υπό το φάσμα της αστεγίας αλλά και σε ευάλωτους πληθυσμούς τοξικομανών. Μάλιστα, ο έλεγχος που προσφέρουν δεν είναι μόνο για τον κορωνοϊό αλλά και για άλλα λοιμώδη νοσήματα όπως η ηπατίτιδα C και ο ιός HIV του AIDS, με τον Σωτήρη Τσιόδρα να χαρακτηρίζει αυτές τις ομάδες «τους πιο ευάλωτους από τους ευάλωτους».
Στο μεταξύ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Περιφέρεια ενισχύουν τις Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ με 8 εξειδικευμένες κινητές ομάδες ιατρών και νοσηλευτών, με τον Περιφερειάρχη και πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργο Πατούλη και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα να υπογράφουν Σύμφωνο συνεργασίας. Σε πρώτη φάση έχουν ενεργοποιηθεί 8 από τις συνολικά 15 Κινητές Ομάδες Επίσκεψης στο Σπίτι (KOEΣ), οι οποίες είναι στελεχωμένες από εξειδικευμένους Ιατρούς (Πνευμονολόγους, Παθολόγους Γενικούς Ιατρούς και Καρδιολόγους) για την λήψη δείγματος ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος, που απαιτείται για την πραγματοποίηση των μοριακών ελέγχων. Μοριακοί έλεγχοι, τεστ αντισωμάτων και γρήγορα τεστ (quick tests) θα αξιοποιηθούν συνδυαστικά για την επιδημιολογική παρακολούθηση της διασποράς του κορωνοϊού, με τον Σωτήρη Τσιόδρα να επισημαίνει ότι λόγω της έγκαιρης λήψης των μέτρων καραντίνας εκτιμάται ότι μόνο το 0,5% του ελληνικού πληθυσμού έχει νοσήσει από τον ιό, κάτι που αν επιβεβαιωθεί (από τα τεστ) σημαίνει ότι η ανοσία αγέλης χτίζεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Σε αυτήν την αποστολή αν ηγείτο ο Tom Hanks (όπως και στην ταινία Apollo 13) θα επαναλάμβανε τη διάσημη ατάκα «Huston, we have a problem….»
Με ιδιωτική δωρεά και τη συνεργασία της Κυβέρνησης των ΗΠΑ η Ελλάδα εξασφάλισε 200.000 τεστ αντισωμάτων της εταιρίας Abbott και είναι από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα έχει αυτό το πολύτιμο επιδημιολογικό εργαλείο στα χέρια της.
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί
Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό