Όσοι καταναλώνουν τηγανητές πατάτες διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να παχύνουν, εάν έχουν γενετική προδιάθεση στην παχυσαρκία, σύμφωνα με μία νέα έρευνα, που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και το Νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστώνη.
Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, μπορεί μέχρι σήμερα τα γονίδια που προκαλούν παχυσαρκία να είναι γνωστά εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο δεν ήταν ακριβώς γνωστό πώς αλληλεπιδρά το γενετικό προφίλ με τη διατροφή, για να καθορίσει τον κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από τρεις μεγάλες μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικώς 37.428 άνδρες και γυναίκες.
Οι εθελοντές συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής, στα οποία σημείωσαν πόσα τηγανητά φαγητά έτρωγαν εντός και εκτός σπιτιού, είχαν καταγράψει το Δείκτη Μάζας Σώματος που αξιολογεί το σωματικό βάρος, καθώς και την φυσική τους κατάσταση, ενώ υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, ώστε να διαπιστωθεί αν είναι φορείς γονιδίων παχυσαρκίας.
Διαβάστε περισσότερα στο isotimos.gr: