Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Τα υπέρ και τα κατά του νομοσχεδίου για τη διαφθορά (έγγραφο)

Ανάμικτα συναισθήματα αφήνει σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση της Διαφθοράς και την Προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος του υπουργείου Δικαιοσύνης που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και την Τρίτη 4 Μαρτίου 2014.

Δικαστικοί κύκλοι χαιρετίζουν τις αυστηρότερες ποινές που προβλέπονται για θέματα δωροληψίας πολιτειακών και πολιτικών αξιωματούχων, ωστόσο εμφανίζονται προβληματισμένοι για ορισμένα άρθρα που προστίθενται και ενδέχεται να οδηγήσουν σε παραγραφές αδικημάτων.

Στο σχέδιο νόμου εισάγεται όμως για πρώτη φορά και η προστασία των προσώπων που συμβάλλουν στην αποκάλυψη αξιόποινων πράξεων οι οποίοι ονομάζονται μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.

Προστατεύονται οι «απροστάτευτοι» μάρτυρες

Το τηλεοπτικό “Ρεπορτάζ” και το ereportaz.gr είχαν αναφερθεί εκτενώς στην έλλειψη νομοθετικού πλαισίου που να προστατεύει πρόσωπα τα οποία συμβάλλουν στην αποκάλυψη κρουσμάτων διαφθοράς. Η δημοσιογραφική έρευνα είχε αγγίξει περιπτώσεις προσώπων που είχαν αποκαλύψει αξιόποινες πράξεις ακόμη και κρατικών αξιωματούχων και αυτομάτως μετατραπεί σε θύμα αντεκδίκησης. Χαρακτηριστική η περίπτωση του πρώην στελέχους της ΔΕΗ, κ. Μανόλη Αλιφιεράκη ο οποίος εκδιώχθηκε ως επίορκος από την υπηρεσία του επειδή -όπως λέει- συντέλεσε σε αποκαλύψεις σκανδάλων. Μάλιστα πλέον διεκδικεί αποζημίωση ύψους 4 εκατ. ευρώ.

Πλέον με το σχέδιο νόμου προστίθεται το άρθρο 45 β με τον τίτλο «αποχή από ποινική δίωξη μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος».

Όπως αναφέρεται μετά από σύμφωνη γνώμη του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει και συντονίζει το έργο των εισαγγελέων διαφθοράς χαρακτηρίζεται ως μάρτυς δημοσίου συμφέροντος πρόσωπο που χωρίς να εμπλέκεται καθ΄οιονδήποτε τρόπο σε αξιόποινες πράξεις ή αποβλέπει σε ίδιον όφελος, συμβάλει στην αποκάλυψη και τη δίωξή τους.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που ο μάρτυρας έχει μηνυθεί για τα εγκλήματα της ψευδορκίας, της ψευδούς καταμήνυσης ή της συκοφαντικής δυσφήμισης τότε ενδέχεται να παύσει η δίωξή του εάν φυσικά κριθεί σκόπιμο από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Παραγραφή αδικημάτων;

Αντιθέτως αντιδράσεις σε δικαστικούς κύκλους προκαλεί η εισαγωγή άρθρου που αφορά τη δωροδοκία και τη δωροληψία στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με αυτό καταργείται ο Νόμος του 2007 και μετατρέπουν σε πλημμέλημα τα αδικήματα που προκαλούνται όταν κάποιος ζητεί ή λαμβάνει άμεσα ή έμμεσα οποιοσδήποτε φύσεως αθέμιτο ωφέλημα για ενέργεια ή παράλειψή του κατά παράβαση των καθηκόντων του.

Ενδεικτικό είναι ότι η συγκεκριμένη τροπολογία παραγράφει αρκετές υποθέσεις όπως εκείνη του Μπακαλορεά για την οποία οι εισαγγελικές Αρχές έχουν ασκήσει διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα.

1924922_10152063715874773_1352777799_n (1)

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ