Αυτοψία της «ΜΠΑΜ» στο δημαρχείο Κηφισιάς με το συνεργείο του ΕΟΔΥ που κάνουν τεστ για τον κορωνοϊό. Περίμεναν 1.100 προσλήψεις την περασμένη Δευτέρα και έγιναν μόνο 40!
Της Αλεξίας Σβώλου
Με… μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και λίγες λίγες βγαίνουν οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ στους δρόμους της Αττικής και της περιφέρειας για τη διενέργεια μοριακών ελέγχων σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες (ΚΑΠΗ, κλειστές δομές φροντίδας ηλικιωμένων, τρόφιμοι ιδρυμάτων-φυλακών, εργαζόμενοι σε δημοτικές δομές, υγειονομικοί κ.λπ.), όπως επιβάλλει το πρόγραμμα που έχει καταρτίσει το υπουργείο Υγείας. Ωστόσο, η υλοποίησή του γίνεται με αργούς ρυθμούς λόγω της μη επάνδρωσης των κινητών μονάδων με το απαιτούμενο προσωπικό (νοσηλευτή, οδηγό και διοικητικό υπάλληλο). «Έχουμε επιχειρησιακή δυνατότητα διενέργειας 6.000 μοριακών τεστ την ημέρα και οι συμβάσεις για τις προσλήψεις αφορούν σε 500 οδηγούς, 500 νοσηλευτές και 100 άτομα διοικητικό προσωπικό», εξηγεί ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Σχετικά Άρθρα:
Γιατροί και νοσηλευτές που θα στελεχώσουν τις κινητές ομάδες επίσκεψης στο σπίτι εκπαιδεύτηκαν για τα τεστ για τον κορωνοϊό
Ανάβουν φωτιές τα τεστ για τον φονικό ιό
Ανεπαρκή τα ευρήματα για τη χρήση των τεστ αντισωμάτων ως πιστοποιητικά υγείας
Μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα είχαν προσληφθεί λιγότερα από 40 άτομα με συνέπεια στον δρόμο να είναι 20 μονάδες αντί των 500 και η επιχειρησιακή τους δυνατότητα στο πρώτο διήμερο της street δράσης τους να περιορίζεται σε 1.200 τεστ, τα οποία βγήκαν όλα αρνητικά. Με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση των 6μ.μ., προς το τέλος της εβδομάδας, γίνονταν συνολικά το 24ωρο 3.000 τεστ φτάνοντας το 50% της εξαγγελθείσας επιχειρησιακής δυνατότητας.
Έχουμε ακόμα δρόμο για να φτάσουμε το «ταβάνι» των 6.000 τεστ/ημερησίως με τις μονάδες και τα εργαστήρια να κάνουν τεστ μοριακού ελέγχου σε ρινοφαρυγγικό δείγμα, καθώς ακόμα δεν γίνονται τα τεστ αντισωμάτων σε διευρυμένους ελέγχους, αναμένοντας την έλευση των αξιόπιστων τεστ αντισωμάτων.
«Όταν θα υπάρξουν τα αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων, θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογική παρακολούθηση της διασποράς του κορωνοϊού και θα γίνονται πρωτίστως σε κλειστές δομές και τους εργαζόμενους σε αυτές τις δομές δηλαδή σε ΚΑΠΗ, προνοιακές δομές, γηροκομεία, φυλακές, πληθυσμούς Ρομά, εργαζόμενους των προγραμμάτων ‘βοήθεια στο σπίτι’, υγειονομικούς και σε όσους φροντίζουν ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νοσήματα», εξηγεί ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Η «ΜΠΑΜ» βρέθηκε την Παρασκευή το πρωί στην Κηφισιά, στον χώρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του δημαρχείου όπου κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ πραγματοποίησε λήψη ρινοφαρυγγικών δειγμάτων για μοριακούς ελέγχους σε 127 άτομα τα οποία είχαν προ-επιλεγεί. Πρόκειται για ανθρώπους που εργάζονται στην κεντρική κοινωνική υπηρεσία, το
Κέντρο κοινότητας, τη Βοήθεια στο σπίτι, τη Μέριμνα, τα ΚΑΠΗ, την Πολιτική Προστασία, τους υπαλλήλους ηλεκτροφωτισμού, Οδοκαθαρισμού, Ογκωδών και Αποκομιδής, τους εργαζόμενους στον καθαρισμό των σχολικών μονάδων και τους εκπαιδευτικούς που πρόκειται τη Δευτέρα 11 Μαΐου να υποδεχτούν στις τάξεις τους μαθητές της Γ’ Λυκείου.
Όπως εξηγεί η κ. Ζωή Παπαδάτου, προϊσταμένη του Τμήματος κοινωνικού σχεδιασμού του δήμου: «Φροντίσαμε για την διενέργεια των τεστ πριν από το άνοιγμα των σχολείων καθώς οι σχολικές καθαρίστριες και οι εκπαιδευτικοί θα επιστρέψουν στις τάξεις».
Από τη μεριά του ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, είπε: «Δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός αλλά αφύπνιση. Απολυμαίνονται όλοι οι δημόσιοι χώροι, γίνονται διαρκείς έλεγχοι και χαιρόμαστε που υπήρξε άμεσα θετική ανταπόκριση στο αίτημά μας στον ΕΟΔΥ και στον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη γι’ αυτήν τη δράση στο δημαρχείο». Συνομιλώ με τους προσερχόμενους για το μοριακό τεστ στο προαύλιο του χώρου εκδηλώσεων και τους διοικητικούς υπαλλήλους για τον τρόπο υλοποίησης της Δράσης. Η Ζωή Παπαδάτου από τον δήμο μου δείχνει το έγγραφο που λαμβάνει ο κάθε προσερχόμενος και με συνοδεύει στον εσωτερικό χώρο αφού καθαρίσουμε τα χέρια μας με απολυμαντικό διάλυμα και φορέσουμε μάσκα και γάντια. Εκεί, στο κλειστό θέατρο του δημαρχείου έχουν δημιουργηθεί δύο θέσεις για τη λήψη δείγματος, με το προσωπικό του ΕΟΔΥ και τους προσερχόμενους να κρατούν αποστάσεις. Κάθε άτομο από τους 127 επιλεχθέντες που προσέρχονται λίγοι-λίγοι κάθεται σε μια καρέκλα για τη λήψη του δείγματος. Οι εξεταζόμενοι ενημερώνονται ότι θα λάβουν εντός δύο ημερών την απάντηση μόνο εφόσον το δείγμα βρεθεί θετικό, με την ανάλυση να γίνεται στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Μια από τις εξεταζόμενες είναι η Χριστίνα, εργαζόμενη στην Πολιτική Προστασία, η οποία μου λέει ότι οι Κηφισιώτες τηρούν τα μέτρα προστασίας και στους ελέγχους που κάνει η Πολιτική Προστασία στους σταθμούς του τρένου στην Κηφισιά και στο ΚΑΤ, καθώς και στον Πλάτανο, στη στάση των λεωφορείων, οι επιβάτες φορούν μάσκα.
Σχολιάζοντας το εύρημα πως η Κηφισιά βρέθηκε δεύτερος δήμος σε κρούσματα κορωνοϊού μετά τον δήμο Αθηναίων, η Χριστίνα λέει: «Είναι αναμενόμενο, καθώς πολλές οικογένειες έχουν παιδιά που σπουδάζουν στο εξωτερικό και γύρισαν, ενώ αρκετοί δημότες βρέθηκαν στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνο. Επίσης, καθώς εδώ οι οικογένειες έχουν υψηλότερο εισόδημα, μπορεί να πήγαν να κάνουν το τεστ σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα οπότε ο αυξημένος αριθμός αντικατοπτρίζει την υπερ-διάγνωση των κρουσμάτων».
Μας κόλλησε κάποιος από τη χορωδία, λέει ο 75χρονος Βαγγέλης
Στον χώρο του δημαρχείου Κηφισιάς προσήλθε να υποβληθεί σε μοριακό τεστ την Παρασκευή και ο 75χρονος κ. Βαγγέλης που κόλλησε τον κορωνοϊό στη χορωδία της οποίας είναι μέλος εδώ και 25 χρόνια. «Ημουν μέλος της χορωδίας της Κηφισιάς και αργότερα των Μελισσίων και την παραμονή της Καθαρής Δευτέρας βρεθήκαμε σε ένα τραπέζι, αρκετοί φίλοι, όλοι χορωδοί με κιθάρες να περάσουμε όμορφα και να τραγουδήσουμε. Δυστυχώς, χωρίς να το ξέρουμε παίξαμε τη ζωή μας κορώνα-γράμματα εκείνο το βράδυ. Ενας από τους φίλους-τραγουδιστές είχε κολλήσει κορωνοϊό στην πρόβα της χορωδίας χωρίς να το ξέρει και κολλήσαμε όλοι.
Τρεις μπάσοι τραγουδιστές πέθαναν. Εγώ βρέθηκα σπίτι μόνος όπου πέρασα τη λοίμωξη με πυρετό που έφτασε 39,5ο C τις πρώτες μέρες. Τα έβγαλα πέρα μόνος μου. Φοβόμουν να αφήσω τα παιδιά μου να έρθουν να με φροντίσουν. Με βοήθησε μια γιατρός λοιμωξιολόγος που μου έδινε συμβουλές από το τηλέφωνο, καθώς γιατρό δεν είχα. Ψηνόμουν στον πυρετό και συνολικά έκατσα έναν μήνα μέσα να συνέλθω».
Τον ρωτώ τι έγινε με τους άλλους χορωδούς ξέροντας από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ότι δυστυχώς στα ωδεία και στις χορωδίες από τη δυνατή εκφορά του αέρα και το «πέταγμα» των αεροσταγονίδιων με τα οποία μεταφέρεται ο κορωνοϊός μακριά, η επιδημία μεταδίδεται εύκολα. Ο κ. Βαγγέλης με αλώβητο το χιούμορ του από την Covid-19 μου απαντά: «Εκείνο το βράδυ κόλλησαν και όλες οι γυναίκες της παρέας. Καμιά τους δεν έκανε πυρετό πάνω από 37ο C, ενώ τρεις άνδρες πέθαναν. Είστε εφτάψυχες», μου λέει χαμογελώντας πίσω από τη μάσκα…
*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί