Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ταμείο Ανάκαμψης: Που θα μοιραστούν τα 32 δισ. ευρώ

Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα.

Τάδε έφη Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι το Ταμείο θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει όλες τις δράσεις του έως το 2026, ενώ επί το πλείστον τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά προγράμματα είχαν χρονικό ορίζοντα 10ετίας.

Το Ταμείο αυτό είναι διαφορετικό, σε σχέση με οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του παρελθόντος.

Οι λόγοι…

  • Ο πρώτος είναι ο χρόνος. Το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να ολοκληρώσει όλα τα έργα και επενδύσεις μέχρι το τέλος του 2026. Η αξιοποίηση των πόρων πρέπει, συνεπώς, να γίνει με ταχύτητα χωρίς προηγούμενο.
  • Ο δεύτερος είναι η πρωτοφανής δυνατότητα κινητοποίησης ιδιωτικών πόρων. Με τη χρήση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης με τρόπο που να μην επιβαρύνει δημοσιονομικά, αλλά να κινητοποιεί χιλιάδες ιδιωτικές επενδύσεις και την αξιοποίηση στις δημόσιες επενδύσεις των ΣΔΙΤ και των Eταιρειών Eνεργειακών Yπηρεσιών (ESCOs).
  • Ο τρίτος είναι ότι το Σχέδιο συνδυάζει για πρώτη φορά επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Οι επενδύσεις δίνουν στο Σχέδιο μακροοικονομική και οικονομική ισχύ και οι μεταρρυθμίσεις αποτελεσματικότητα και προοπτική.

Τα ποσά που κινητοποιεί το Ταμείο, 19,4 δισεκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεις και 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια, είναι τόσο μεγάλα, ώστε με σωστή αξιοποίηση να μπορούν να αλλάξουν την πορεία της χώρας και να τη θέσουν σε τροχιά μόνιμης, δυναμικής ανάπτυξης και σύγκλισης με την Ευρώπη. Δίνουν μία αχτίδα αισιοδοξίας στις σημερινές δύσκολες στιγμές και ανοίγουν ένα παράθυρο ελπίδας για ένα πολύ καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα.


Στην κατηγορία “Πράσινη Μετάβαση” θα διατεθούν 6,2 δισ. ευρώ ή το 38% των επιχορηγήσεων. Για την “Ψηφιακή Μετάβαση” προβλέπονται 2,1 δισ. ευρώ ή το 13% των επιχορηγήσεων. Για απασχόληση, δεξιότητες, κοινωνική συνοχή θα διατεθούν 4,1 δισ. ευρώ ή το 25% των επιχειρήσεων και για ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό της οικονομίας προβλέπονται 4 δισ. ευρώ ή το 24% των επιχορηγήσεων. Στα ποσά αυτά προστίθενται τα 3 δισ. του React EU και του προγράμματος αγροτικής και περιφερικής ανάπτυξης και τα δάνεια ύψους 12,6 δισ. ευρώ.


Μεταξύ των σημαντικότερων παρεμβάσεων είναι:

Ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων. Εκτενές πρόγραμμα επιδότησης επενδύσεων που αυξάνουν την ενεργειακή αποδοτικότητα των κατοικιών, καθώς και κτιρίων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Το νέο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας όπως διευκρίνισε ο ίδιος θα αφορά τόσο κατοικίες όσο και επιχειρήσεις και κτίρια του Δημοσίου ενώ θα προσελκύσει επενδύσεις και από εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών που αναλαμβάνουν την υλοποίηση των επενδύσεων και αποπληρώνονται αξιοποιώντας το όφελος που προκύπτει από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Το πρόγραμμα θα τρέξει σε συνέχεια του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για κατοικίες, που προκηρύχθηκε πρόσφατα και επίκειται η έναρξη υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης.

– Η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών θα επιτρέψει την αξιοποίηση του δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Αιγαίο και τη μείωση του κόστους παραγωγής ρεύματος καθώς οι ακριβές και ρυπογόνες μονάδες στα νησιά που λειτουργούν με πετρέλαιο θα περάσουν σε καθεστώς εφεδρείας. Για την Κρήτη το έργο που θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι η δεύτερη φάση της διασύνδεσης, Ηράκλειο – Αττική καθώς η πρώτη φάση (Χανιά – Πελοπόννησος) πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες.

Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάσσονται επίσης οι δράσεις απλούστευσης της αδειοδότησης των ΑΠΕ καθώς και χρηματοδοτήσεις για:

Μεταρρύθμιση του πολεοδομικού – χωροταξικού σχεδιασμού με την εκπόνηση χωροταξικών σχεδίων για το σύνολο της επικράτειας,

-Εγκατάσταση υποδομών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

-Προώθηση της ηλεκτροκίνησης και στις δημόσιες μεταφορές.

-Ενίσχυση των υποδομών προστασίας από φυσικές καταστροφές.

-Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.

5G. Μέσω του καινοτόμου επενδυτικού ταμείου “Φαιστός”, ένα τέταρτο των εσόδων της δημοπράτησης κατευθύνεται στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος εταιρειών με αντικείμενο υπηρεσίες και εφαρμογές που βασίζονται στο 5G.

Ψηφιακή Αναβάθμιση ελληνικών επιχειρήσεων. Περιλαμβάνει την προμήθεια ψηφιακού εξοπλισμού και λογισμικού και τη δημιουργία, βελτίωση και περαιτέρω επέκταση των ψηφιακών υπηρεσιών τους.

Διαβάστε επίσης:

Λαγκάρντ: Καμπανάκι για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ

 Με «άτυπο» Μνημόνιο θα λάβει η Ελλάδα τις επιχορηγήσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ