Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Task force αναλαμβάνει την διαχείριση κρουσμάτων κορωνοϊού στα σχολεία

Αναλυτικές οδηγίες και διευκρινίσεις για το τι θα συμβεί εάν υπάρξει κρούσμα κορωνοϊού σε σχολείο έδωσε η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, η κ. Παπαευαγγέλου ενημέρωσε πως σε κάθε σχολείο θα υπάρχει υπεύθυνος διαχείρισης Covid-19, ο οποίος θα διαχειρίζεται οτιδήποτε σχετίζεται με τον κορωνοϊό μέσα στο σχολείο. Ο υπεύθυνος Covid-19 θα εκπαιδεύει το προσωπικό για την αναγνώριση ύποπτων κρουσμάτων και θα ενημερώνει τους γονείς. Παράλληλα, θα τηρεί αρχείο απουσιών που σχετίζονται με κρούσμα.

Κορωνοϊός: Τι θα συμβεί εάν υπάρξει ύποπτο κρούσμα μαθητή ή εκπαιδευτικού στο σχολείο
Σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος μαθητή, θα απομονώνεται αμέσως σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και καλά αεριζόμενο, μέχρι να έρθει η οικογένειά του να τον παραλάβει. Στη συνέχεια, ο μαθητής θα επισκέπτεται τον ιατρό του και θα γίνεται εργαστηριακός έλεγχος. Μέχρι να βγουν τα αποτέλεσμα, ο μαθητής θα παραμένει σε απομόνωση στο σπίτι, ενώ το σχολείο θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά. Παρόμοια διαδικασία ακολουθείται και στην περίπτωση εκπαιδευτικού ή εργαζομένου στη σχολική μονάδα.

 Τι θα γίνει εάν το ύποπτο κρούσμα βγει θετικό
Αν το τεστ σε παιδί ή εκπαιδευτικό είναι αρνητικό, τότε μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο εντός 24 ωρών. Εάν, βέβαια, βγει θετικό, τότε ο γονιός οφείλει να ενημερώσει τον υπεύθυνο Covid-19 του σχολείου, όπως και τους υπεύθυνους όλων των εξωσχολικών δραστηριοτήτων του. Τότε, εκείνος επικοινωνεί με τις αρμόδιες αρχές.

Ωστόσο και η υπουργός υγείας νίκη Κεραμέως και η παιδίατρος Βασιλική Παπαευαγγέλου δεν απάντησαν ουσιαστικά για το ζήτημα των υπεράριθμων μαθητών στις τάξεις ειδικά σε ιδιωτικά σχολεία όπου οι αριθμοί φτάνουν τους 25 τους 26 και το 27 μαθητές -απάντησαν έμμεσα λέγοντας ότι έχει ληφθεί μία σειρά από μέτρα από το ένα συμπληρώνει το άλλο
Διευκρίνισαν ότι αν και συστήνεται υφασμάτινη μάσκα τα παιδιά μπορούν αφορούν και ιατρική μάσκα δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα αν ένα παιδί έρθει με την γνωστή γαλάζια ιατρική μάσκα.

Τέλος ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης διευκρίνισε ότι δεν θα γίνουν συστάσεις για διεύρυνση των ομάδων που πρέπει να κάνουν το εμβόλιο το πνευμονιόκοκκου

Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή που δημιουργήθηκε με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ο καθηγητής επιδημιολογίας εξακολουθεί να εμφανίζεται αισιόδοξος πως το εμπόδιο θα ξεπεραστεί γρήγορα ενώ άλλοι ειδικοί υιοθετούν πιο σκληρή στάση λέγοντας πως το πρόβλημα είναι σοβαρότερο.

Ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιόρκινης είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπως και απάντησε προ ημερών στην δημοσιογράφο της ΜΠΑΜ και του eREPORTAZ που τον ρώτησε, είναι αναμενόμενο να είναι συγκαταβατικός με το εμβόλιο που παρασκευάστηκε εκεί σε συνεργασία με φαρμακοβιομηχανία και να έχει αυτή την συγκαταβατική στάση, ότι δηλαδή η εμπλοκή είναι τεχνικό πρόβλημα, μία στάση που δεν την συμμερίζονται άλλοι επιστήμονες.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ