Η Ελλάδα συνεχίζει να κατακτά πρωτιές με τα παραδοσιακά φαγητά της στη λίστα του Taste Atlas που συγκεντρώνει και κατηγοριοποιεί τα καλύτερα φαγητά από όλο τον κόσμο.
Αυτή τη φορά όμως η ελληνική κουζίνα δεν απέσπασε μόλις μία ή δύο θέσεις αλλά… τέσσερις, με αποτέλεσμα να απαρτίζει το 40% της πρώτης 10άδας των καλύτερων φαγητών στον κόσμο -γλυκά και αλμυρά- που παρασκευάζονται με φύλλο.
Πιο αναλυτικά, στην πρώτη θέση βρίσκεται η αγαπημένη σε όλους μπουγάτσα Θεσσαλονίκης.
«Η μπουγάτσα είναι μια παραδοσιακή, ελληνική πίτα που αποτελείται από φύλλο με γέμιση κρέμας, αν και υπάρχουν παραλλαγές με κιμά ή τυρί. Το όνομα του πιάτου είναι παράγωγο της οθωμανικής λέξης πογάτσα, που δηλώνει μια πίτα γεμάτη με τυρί. Η μπουγάτσα έχει καταγωγή από τη βυζαντινή περίοδο, όταν η Κωνσταντινούπολη ήταν ελληνική, και ξεκίνησε ως ζύμη που γεμιζόταν με πολλές γλυκές και αλμυρές γεμίσεις» γράφειο το Taste Atlas στην περιγραφή της πίτας που θεωρέιται η καλύτερη του κόσμου.
Λίγο πιο κάτω, στην τρίτη θέση εμφανίζονται τα τρίγωνα Πανοράματος, προσδίδοντας στην πρώτη 3άδα… άρωμα Ελλάδας.
«Αυτά τα τραγανά και βουτυρώδη τριγωνικά σε σχήμα αρτοσκευάσματα φύλλου εμποτίζονται σε σιρόπι και γεμίζονται με κρέμα. Η κρέμα φτιάχνεται συνήθως με συνδυασμό κρόκων αυγών, αλεύρι, βούτυρο, γάλα, ζάχαρη, βανίλια και κρέμα γάλακτος. Τα τρίγωνα Πανοράματος γαρνίρονται συχνά με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς».
Τα δύο γλυκά εδέσματα ακολουθεί η σκοπελίτικη τυρόπιτα, την οποία οι ψηφοφόροι κατέταξαν στην 7η θέση.
«Είναι η τυρόπιτα που παρασκευάζεται παραδοσιακά στο νησί της Σκοπέλου. Χρησιμοποιείται ντόπιο κατσικίσιο γάλα, φέτα και ελαιόλαδο από την περιοχή της Σκοπέλου για τη γέμιση. Τηγανίζεται συνήθως σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή και από τις δύο πλευρές, αν και μπορεί να ψηθεί και στον φούρνο».
Στην 10η θέση μπαίνει η κλασική ελληνική τυρόπιτα, η οποία διαχωρίζεται από εκείνη της Σκοπέλου.
«Η τυρόπιτα είναι ένα δημοφιλές ελληνικό σνακ που αποτελείται από φύλλα ζύμης που είναι γεμάτα με συνδυασμό τυριού (συνήθως φέτα) και αυγών. Το πιάτο συνήθως τυλίγεται σε τριγωνικά κομμάτια και αλείφεται με λιωμένο βούτυρο πριν το ψήσιμο. Αυτό το νόστιμο σφολιατικό το συναντάμε σχεδόν σε κάθε ελληνικό φούρνο, αν και συνήθως σερβίρεται ως ορεκτικό, όταν συνοδεύεται από πολλά άλλα φαγητά στο τραπέζι».