Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Τατάρ: Προϋπόθεση για κάθε συζήτηση η κυριαρχική ισότητα

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung φιλοξενεί συνέντευξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

«Ο Τατάρ, τον οποίο αναγνωρίζει ως πρόεδρο της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείας Κύπρου” μονάχα η Τουρκία, δηλώνει πως “οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι μόνοι τους. Πίσω μας βρίσκονται 85 εκατομμύρια Τούρκοι, η πατρίδα μας, ο ίδιος λαός σε απόσταση μόλις 60 χιλιομέτρων από την Κύπρο. Η Ελλάδα βρίσκεται 1.000 χιλιόμετρα μακριά ενώ η Ευρώπη 2.000 χιλιόμετρα μακριά. Η Κύπρος είναι έτσι κατά κάποιον τρόπο ένα νησί της Ανατολής”.

Ωστόσο, αυτή η δήλωση δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως απειλή προς τους Ελληνοκύπριους. “Θέλουμε να διατηρηθεί η ειρήνη και να ευημερούν όλοι οι πολίτες μας, τόσο οι Τουρκοκύπριοι όσο και οι Ελληνοκύπριοι. Θέλουμε να έχουμε μία σχέση συνεργασίας”, λέει ο Τατάρ».

Προϋπόθεση γι’ αυτό όμως, στα πλαίσια και της πρόθεσης του ΟΗΕ για διαπραγματεύσεις, είναι «Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι να διαπραγματεύονται επί ίσοις όροις. […] “Όσο δεν αναγνωρίζουν την κυριαρχία μας, δεν μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, προσθέτει ο Τατάρ. Προαπαιτούμενο για μελλοντικές συνομιλίες είναι η αναγνώριση της “κυριαρχικής ισότητας” και ενός “ιδίου διεθνούς καθεστώτος” για τα δύο τμήματα της Κύπρου, ειδάλλως οι διαπραγματεύσεις θα είναι κενές νοήματος».

Ο Τουρκοκύπριος πολιτικός πάντως «έδειξε κατανόηση για την οργή της ελληνικής πλευράς όσον αφορά το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι Αφρικανοί και Ασιάτες αιτούντες άσυλο περνούν από το βόρειο στο νότιο τμήμα της Κύπρου», συνεχίζει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης. Όπως εξηγεί το γερμανικό μέσο, «αυτό οφείλεται στο επιχειρηματικό μοντέλο που ισχύει στη βόρεια πλευρά του νησιού όπου υπάρχουν περίπου είκοσι πανεπιστήμια με γύρω στους 90.000 φοιτητές. Όποιος αλλοδαπός καταβάλει το κόστος των 1.500 δολαρίων μπορεί να εγγραφεί σε αυτές τις σχολές, να πάρει βίζα και να ταξιδέψει με την Turkish Airlines από την Κωνσταντινούπολη στο βόρειο τμήμα της Κύπρου».

Από εκεί είναι πραγματικά εύκολο να περάσει μετά στο νότιο τμήμα του νησιού. Πολλοί μετανάστες από χώρες των οποίων οι πολίτες έχουν ελάχιστες πιθανότητας να γίνει δεκτή η αίτηση τους για πολιτικό άσυλο, […] φτάνουν έτσι στην επικράτεια της ΕΕ, όπου οι περισσότεροι παραμένουν κιόλας, ακόμη και αν η αίτησή τους απορριφθεί.

[…] Το βόρειο τμήμα της Κύπρου στέλνει ήδη πίσω ορισμένους φοιτητές που δεν ήρθαν πραγματικά για σπουδές. Και παρ’ ότι το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων είναι μία επιβάρυνση για το κράτος, η πρακτική αυτή θα συνεχιστεί. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να βρεθεί πάντως μία λύση, διαβεβαιώνει ο Τατάρ».

Πηγή: DW

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερσίν Τατάρ για Κύπρο: Καμία διαπραγμάτευση χωρίς ισότιμο καθεστώς

Μεγάλο σκάνδαλο στα Κατεχόμενα: Ηχητικό ντοκουμέντο για δωροδοκία του Οκτάι με 50 εκατομμύρια δολάρια μέσω Τατάρ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ