Το βασιλικό κτήμα στο Τατόι έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο, διότι στα περισσότερα από τα κτίρια του ιστορικού πυρήνα ξεκινούν εργασίες, ολοκληρώνονται μελέτες, προχωρούν οι εκκενώσεις των κτιρίων, ανοίγουν κιβώτια και κοντέινερ.
Τα μυστήρια των ανακτόρων αναμένονται να συνεχιστούν έως ότου ανοίξουν και τα 70 μπαούλα, βαλίτσες και τα συρτάρια – τα οποία βρέθηκαν κατά τη διάρκεια έργων – έως ότου δηλαδή φωτιστεί η κάθε γωνιά του κτήματος του Τατοΐου.
Την όλη επιχείρηση την έχει αναλάβει προσωπικά η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία συχνά επισκέπτεται το βασιλικό κτήμα.
Επίσης στον στάβλο του Βασιλέως Γεωργίου, πέραν από τις άμαξες και τα πολυτελή αυτοκίνητα ήρθαν στο φως και πολλά μπουκάλια κόκκινου ξηρού κρασιού κάπου 70 χρόνων με την ετικέτα να γράφει «Δεκέλεια»!
Οι δωρεές
Ως προς τις δωρεές, αυτή τη στιγμή ξεχωρίζουν δύο. Πρόκειται για δύο πρόσωπα από τον τομέα της Ναυτιλίας, με ισχυρό αποτύπωμα.
Η πρώτη αφορά στη μελέτη σκοπιμότητας η οποία χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη (Τα αδέρφια Πάνος και Θανάσης Λασκαρίδης δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς δίνοντας έμφαση στη ναυτιλία, με την Laskaridis Shipping Co. Ltd και τον τουρισμό, ξενοδοχεία όπως Grand Bretagne, King George). Αφορά στο σύνολο αξιοποίησης και ανάδειξης των 47.000 στρεμμάτων. Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και στην ελληνική διασπορά με άξονες τη θάλασσα, τον άνθρωπο και τον πολιτισμό. Η δραστηριότητά του απαντά στις προτεραιότητες της κοινωνίας των πολιτών, με έμφαση σε τέσσερις θεματικές περιοχές.
Η δεύτερη χορηγία είναι από τον Αθανάσιο Μαρτίνο, με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, τον εκλεκτό που έλαβε τη θέση του πολιτικού διοικητή του Αγίου όρους.
Διέθεσε τα χρήματα για την παραγγελία δύο μεγάλων υποδομών αποθήκευσης (tolls), προκειμένου να υλοποιηθεί η εκκένωση των μαγειρείων και στη συνέχεια να αρχίσει η εκκένωση του στάβλου του Γεωργίου».
Να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι δηλώνει παρών και ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου, ο οποίος έχει βρεθεί στο πλευρό της υπουργού και διαθέτει όλες του τις δυνάμεις για να συνδράμει όπου και όπως μπορεί αυτή την προσπάθεια.
Μία πρώτη εκτίμηση για το συνολικό κόστος ανάδειξης του κτήματος κάνει λόγο για 95 εκατ. ευρώ. Περίπου ένα 30% των χρημάτων που θα απαιτηθούν για την αποκατάσταση του κτήματος, στο σύνολό του, όχι μόνο του ιστορικού πυρήνα, θα είναι ιδιωτική επένδυση.
To Tατόι σε αριθμούς
- Εκταση: 44.000 στρέμματα
- Ιστορικός πυρήνας: 1.600 στρέμματα
- Σύνολο κτιρίων: 55
- Κτίρια που έχουν κηρυχθεί μνημεία: 27
- Κινητά αντικείμενα που έχουν κηρυχθεί μνημεία μέχρι σήμερα: 3.000
- Σύνολο κινητών αντικειμένων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και είναι σε διαδικασία συντήρησης: 60.000
Πρόβλεψη 1 εκατομμύριο επισκέπτες
Σε απόσταση ανάσας από την Αθήνα, «κρυμμένο» στην αγκαλιά της Πάρνηθας, το πρώην βασιλικό κτήμα υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες -ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα- προ κορωνοϊού. Σύμφωνα με τη Μελέτη Σκοπιμότητας, «οι επισκέπτες θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το ένα με ενάμισι εκατομμύριο, ετησίως.
Οι προθέσεις της Πολιτείας είναι πλέον ξεκάθαρες γύρω από το θέμα του Τατοΐου. Το σχέδιο για την ανάδειξη και την αξιοποίησή του αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα και αναπτύσσεται μέσα από πολλές και σημαντικές εργασίες που, αυτόν τον καιρό, ξεδιπλώνονται στα περισσότερα κτίρια του κτήματος. Το 2023 θα έχουν ολοκληρωθεί οι κτιριολογικές υποδομές στο ανάκτορο, που θα λειτουργήσει ως μουσείο του εαυτού του. Το ανάκτορο-μουσείο θα πλαισιώνεται από όμορα κτίρια, που θα προσφέρουν συμπληρωματικές υπηρεσίες. Όπως τα μαγειρεία, στα οποία θα στεγαστεί το εστιατόριο-αναψυκτήριο του μουσείου.