Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ: Ποια είναι ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς που πολεμά το Ισραήλ

Πόσο ισχυρές είναι οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ στον πόλεμο με το Ισραήλ και ποιος ο ρόλος τους

Η Χαμάς βρίσκεται στο επίκεντρο από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η στρατιωτική της πτέρυγα της, οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, εξαπέλυσαν επίθεση στο ισραηλινό έδαφος, σκοτώνοντας περίπου 1.400 ανθρώπους και αιχμαλωτίζοντας περισσότερους από 200.

Τι είναι η Χαμάς και πότε ιδρύθηκε;

Η Χαμάς ιδρύθηκε από τον Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν και τον βοηθό του Abdul Aziz al-Rantisi ως παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου το 1987. Ο σύνδεσμος διήρκεσε μέχρι το 2017, όταν η Χαμάς έδειξε ότι τερματίζει τους δεσμούς της με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Η Χαμάς – ένα αρκτικόλεξο του Harakat al-Muqawama al-Islamiya (Κίνημα Ισλαμικής Αντίστασης) – σημαίνει ζήλος.

Προέκυψε κατά την πρώτη Ιντιφάντα στη διάρκεια διαδήλωση κατά της ισραηλινής απαλλοτρίωσης γης και των παράνομων εποικισμών. Μετά από μια σκληρή απάντηση στη διαμαρτυρία τους, οι Παλαιστίνιοι άρχισαν να χρησιμοποιούν πέτρες και ορισμένες ομάδες κατέφυγαν στα όπλα.

Η Χαμάς τάχθηκε υπέρ της ένοπλης αντίστασης για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και αντιτάχθηκε στις Συμφωνίες του Όσλο του 1993, λέγοντας ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε τη συμφωνία για να επεκτείνει τους παράνομους εποικισμούς σε εδάφη που κατείχε το 1967.

Το 2006, η ομάδα αποφάσισε να συμμετάσχει στις εκλογές στη Γάζα. Κέρδισε, αλλά η μεταβίβαση της εξουσίας δεν ήταν ειρηνική, καθώς η Φατάχ – το κόμμα που κυριαρχεί στην Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) – προσπάθησε να τους εκδιώξει από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ επέβαλε χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο αποκλεισμό στον θύλακα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Χαμάς, και εξακολουθεί να αποφασίζει τι και ποιος μπαίνει και βγαίνει από τη Λωρίδα.

Ο Ismail Haniyeh, ο οποίος είχε στενούς δεσμούς με τον ιδρυτή της Χαμάς, Γιασίν, ηγείται της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς σήμερα.

Σύμφωνα με έρευνα του Παλαιστινιακού Κέντρου Πολιτικής και Έρευνας Έρευνας τον Μάρτιο, οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι θα ψήφιζαν υπέρ της Χανίγια έναντι του σημερινού προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ή του κόμματός του Φάταχ.

Οι συνεχιζόμενες δραστηριότητες κοινωνικής πρόνοιας της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης της διανομής τροφίμων κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού και της κατασκευής σχολείων, έχουν ενισχύσει την υποστήριξή της.

Τι είναι οι Ταξιαρχίες Αλ Κασσάμ;

Η Χαμάς ίδρυσε τη στρατιωτική της μονάδα το 1992 για να συγκεντρώσει και να δομήσει τις στρατιωτικές ενέργειες που είχαν αναλάβει οι μαχητές της εναντίον του Ισραήλ τις δεκαετίες του 1980 και του 1990.

Το όνομα είναι εμπνευσμένο από έναν Σύριο μαχητή, τον Ιζεντίν Αλ Κασάμ, ο οποίος αγωνίστηκε ενάντια στη βρετανική κατοχή μετά την εκδίωξή του στην Παλαιστίνη, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας.

Ο Mohammed Deif είναι ο στρατιωτικός διοικητής, βοηθούμενος από τον αναπληρωτή του, Marwan Issa.

Οι ενέργειες των Ταξιαρχιών Αλ Κασσάμ κατά του Ισραήλ βοήθησαν τη Χαμάς να αποκτήσει δημοτικότητα μεταξύ μεγάλων τμημάτων Παλαιστινίων, σύμφωνα με ειδικούς.

Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει γίνει αντιδημοφιλής καθώς απέτυχε να σταματήσει τους παράνομους οικισμούς και συνεχίζει τον συντονισμό ασφαλείας με το Ισραήλ. Περιθωριοποιήθηκε περαιτέρω από την άνοδο της ακροδεξιάς ισραηλινής πολιτικής.

Πόσο ισχυρές είναι οι Ταξιαρχίες Αλ Κασσάμ;

Σύμφωνα με το World Factbook της CIA, οι Ταξιαρχίες Αλ Κασσάμ έχουν 20.000 έως 25.000 μέλη, αν και αυτός ο αριθμός αμφισβητείται.

Οι Ταξιαρχίες έχουν χάσει χιλιάδες μαχητές σε ισραηλινές επιθέσεις και οι πόροι τους έχουν εξαντληθεί στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Η αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα το 2005 έδωσε στη Χαμάς την ευκαιρία να ξαναχτίσει τη στρατιωτική της πτέρυγα. Η οικονομική υποστήριξη, φέρεται από το Ιράν, λέγεται ότι επέτρεψε στην ένοπλη ομάδα να αναπτύξει εξελιγμένες στρατιωτικές δυνατότητες. Η Χαμάς βλέπει το οπλοστάσιό της ως κρίσιμο αποτρεπτικό παράγοντα .

Ποιες είναι οι στρατιωτικές δραστηριότητες των Ταξιαρχιών Αλ Κασσάμ;

Οι Ταξιαρχίες λέγεται ότι αποκτούν τα όπλα τους μέσω λαθρεμπορίου, υποτίθεται ότι λαμβάνουν κάποια στρατιωτική υποστήριξη από το Ιράν και κατασκευάζουν ορισμένα όπλα σε τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με το CIA Factbook. Το Al Jazeera, ωστόσο, δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς.

Τείνουν να βασίζονται σε επιθέσεις με πυραύλους και έχουν προσθέσει drones στο οπλοστάσιό τους πρόσφατα.

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2021 από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, η Αλ Κασσάμ και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες εκτόξευσαν περισσότερους από 4.400 ρουκέτες σε αντιπαραθέσεις με το Ισραήλ το 2021.

Οι αναφορές λένε ότι η Αλ Κασσάμ έχει τεχνογνωσία σε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IEDs) και εκτοξευτές πυραύλων, αντιαρματικούς πυραύλους και όλμους, αλλά βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη στρατηγική και το stealth, με μια εκτεταμένη υποδομή σήραγγας που τους επιτρέπει να κινούνται απαρατήρητα .

Ποιες είναι οι άλλες ένοπλες αντιστασιακές ομάδες της Γάζας;

Άλλες ένοπλες ομάδες στη Γάζα έχουν δηλώσει ότι εντάσσονται στην τρέχουσα αντίσταση κατά των ισραηλινών δυνάμεων.

Επικεφαλής ανάμεσά τους είναι οι Ταξιαρχίες Saraya al-Quds της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ. Η al-Quds, που ιδρύθηκε το 1992, έχει αναλάβει την ευθύνη για τουλάχιστον 23 επιθέσεις με ρουκέτες, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Critical Threats Project.

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης έχει επίσης ενεργή στρατιωτική παρουσία στη Γάζα μέσω των Ταξιαρχιών του Αμπού Αλί Μουσταφά και ενώνει τις εκκλήσεις για ένοπλη αντίσταση μέσω επίσημων μηνυμάτων στο Telegram.

Mε πληροφορίες από AlJazeera

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ