Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ταξιδιωτικός συναγερμός για κρούσματα δάγκειου πυρετού

Ο δάγκειος πυρετός είναι μια λοιμώδης νόσος που μεταδίδεται στον άνθρωπο από συγκεκριμένα είδη κουνουπιών και στις μέρες μας γνωρίζει πρωτοφανή αύξηση, αποτελώντας μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, ειδικά τώρα που πολύς κόσμος ταξιδεύει σε εξωτικά μέρη με τροπικό ή υποτροπικό κλίμα.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Η Κλιματική αλλαγή έχει «εκτοξεύσει» τα κρούσματα την τελευταία πενταετία.


Η νόσος που προκαλείται από τον ιό του δάγκειου πυρετού αποτελεί την πιο συχνή ιογενή λοίμωξη η οποία προκαλείται από διαβιβαστή. Διαβιβαστές ονομάζονται τα έντομα που μεταφέρουν το παθογόνο στον άνθρωπο. Τα κρούσματα δάγκειου πυρετού καταγράφονται κυρίως στις χώρες με τροπικό ή υποτροπικό κλίμα. Τα τελευταία πέντε χρόνια και εξαιτίας της εξελισσόμενης κλιματικής αλλαγής έχει καταγραφεί ανησυχητική αύξηση των περιστατικών δάγκειου πυρετού παγκοσμίως, η οποία σε πολύ μεγάλο ποσοστό αφορά τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική.

Ενεργά κρούσματα δάγκειου πυρετού μέσα στο 2024 έχουν καταγραφεί σε περισσότερες από 90 χώρες και σε αρκετά κράτη δεν είναι υποχρεωτική η καταγραφή των περιστατικών. Περισσότερα από 7.600.000 ύποπτα κρούσματα δάγκειου πυρετού έχουν αναφερθεί στον ΠΟΥ από τα τέλη του Απριλίου μέχρι σήμερα, στα οποία περιλαμβάνονται 3.400.000 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά, περισσότερα από 16.000 περιστατικά με σοβαρή νόσηση και περισσότεροι από 3.000 θάνατοι.

δάγκειος

Ευρώπη

Στην Ευρώπη, ο δάγκειος αποτελεί μετά την ελονοσία τη δεύτερη συχνότερη αιτία εμπύρετης λοίμωξης σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τροπικές ή υποτροπικές χώρες. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, σε χώρες της νότιας Ευρώπης (κυρίως Γαλλία και Ιταλία) καταγράφηκαν κατ’ εξακολούθηση συμβάντα εγχώριας μετάδοσης δάγκειου πυρετού από κουνούπια «τίγρεις», τα οποία μολύνθηκαν από μεταδοτικούς ταξιδιώτες. Ο δάγκειος πυρετός προκαλεί ήπιο εμπύρετο σύνδρομο (με πιθανά συνοδά συμπτώματα την κεφαλαλγία, τις μυαλγίες, τις αρθραλγίες, το εξάνθημα, μαζί με ναυτία και εμετούς), αλλά στο 5% των περιστατικών καταγράφονται σοβαρές επιπλοκές (με αιμορραγικές εκδηλώσεις ή και κυκλοφορική καταπληξία), οι οποίες μπορεί να απειλήσουν τη ζωή. Στις 30 του περασμένου Απριλίου, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εξέδωσε προειδοποίηση για αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης δάγκειου πυρετού σε άτομα που ταξιδεύουν, επισκέπτονται ή διαμένουν σε χώρες του εξωτερικού όπου ενδημεί η νόσος και συνέστησε μέτρα πρόληψης. Στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί μόνο εισαγόμενα περιστατικά που αφορούσαν ταξιδιώτες, αλλά ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος και τοπικής εγχώριας μετάδοσης. Το κουνούπι Aedes aegypti, που είναι ο βασικός διαβιβαστής αυτού του ιού (και άλλων) παγκοσμίως, δεν είναι εγκατεστημένο στην Ελλάδα. Όμως έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας το ασιατικό κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus) που αποτελεί δευτερεύοντα διαβιβαστή.

Νέο εμβόλιο έλαβε «πράσινο φως» από τον ΠΟΥ

Ένα νέο εμβόλιο για τον δάγκειο πυρετό ενέκρινε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το οποίο περιέχει εξασθενημένα στελέχη των τεσσάρων τύπων του ιού που προκαλούν την ιογενή λοίμωξη. Το TAK-003 αναπτύχθηκε από την ιαπωνική φαρμακοβιομηχανία Takeda. Ο ΠΟΥ συνιστά τη χρήση του TAK-003 σε παιδιά ηλικίας 6-16 ετών που ζουν σε περιοχές με υψηλή επιβάρυνση από τη νόσο, δηλαδή εκεί όπου η νόσος είναι ενδημική. Το εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται σε πρόγραμμα 2 δόσεων με μεσοδιάστημα 3 μηνών μεταξύ των δόσεων. Είναι το 2ο εμβόλιο που εγκρίνει ο ΠΟΥ, με τους ειδικούς να εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι σύντομα θα υπάρχει επάρκεια εμβολίων, ώστε να φτάσουν σε όλες τις κοινότητες που τα χρειάζονται. Επειδή τα συγκεκριμένα κουνούπια τσιμπούν κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας, με μεγαλύτερη δραστηριότητα το πρωί και αργά το μεσημέρι/απόγευμα έως το σούρουπο, για όσους ταξιδεύουν σε περιοχές όπου ενδημεί ο ιός του δάγκειου πυρετού, ο ΕΟΔΥ συστήνει: σχολαστικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια και συγκεκριμένα ρούχα που καλύπτουν το σώμα, εντομοαπωθητικά, χρήση σήτας και κουνουπιέρας. Τα άτομα που έχουν μολυνθεί δεν μπορούν να μεταδώσουν την ιογενή λοίμωξη σε άλλον άνθρωπο, αλλά στα κουνούπια -μέσω του τσιμπήματος-, τα οποία με τη σειρά τους θα μεταδώσουν τη νόσο σε άλλα άτομα.

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον δάγκειο πυρετό. Η θεραπεία είναι υποστηρικτική (π.χ. αναπλήρωση υγρών), ενώ για τον έλεγχο του πυρετού και την καταπολέμηση του άλγους συνιστάται χορήγηση παρακεταμόλης. Προσοχή, θα πρέπει να αποφεύγεται η χορήγηση ακετυλοσαλικυλικού οξέος (ασπιρίνης) ή άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων λόγω των επιπτώσεών τους στην πηκτικότητα του αίματος.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Μεγάλη αύξηση του διαβήτη στα μικρά παιδιά – Η Covid 19 θα μπορούσε να είναι η εξήγηση

Εβδομήντα «έξυπνα» ρολόγια προσφέρουν «Βοήθεια στο Σπίτι» σε μοναχικούς ηλικιωμένους

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ