Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Τέμπη: Εξαφάνισαν κρίσιμες συνομιλίες και οπτικό υλικό!

Σε συγκλονιστικά συμπεράσματα σχετικά με το 11λεπτο των συνομιλιών το βράδυ της τραγωδίας των Τεμπών, που φέρονται να έχουν «εξαφανιστεί» από το καταγραφικό του ΟΣΕ, έχουν καταλήξει ο καθηγητής Μαθηματικών του Χιούστον Μάνος Παπαδάκης και ο ειδικός δικαστικός πραγματογνώμονας σε θέματα πυρκαγιών, Βασίλης Κοκοτσάκης.

Του Βαγγέλη Τριάντη


Αίτημα «φωτιά» στον ανακριτή από τον ειδικό δικαστικό πραγματογνώμονα Βασίλη Κοκοτσάκη


Πρόκειται για χρονικό διάστημα κατά το οποίο η επιβατική αμαξοστοιχία είχε σταματήσει στη μέση του πουθενά έξω από τη Λάρισα, λίγα λεπτά πριν από τη σύγκρουση με την εμπορική. Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», ο καθηγητής Παπαδάκης, μετά από εξέταση των απομαγνητοφωνήσεων, διαπιστώνει ότι η πιθανότητα να υπάρχει κενό 11 λεπτών μεταξύ των καταγεγραμμένων συνομιλιών είναι «στατιστικά μικρότερη του 0,2%». Πρόκειται για διαπίστωση η οποία ενισχύει τις καταγγελίες της οικογένειας του νεκρού μηχανοδηγού για «αλλοίωση» των καταγεγραμμένων συνομιλιών του ΟΣΕ, με στόχο την ενοχοποίηση του νεκρού μηχανοδηγού. Μετά και τις διαπιστώσεις του καθηγητή Παπαδάκη, ο τεχνικός σύμβουλος Βασίλης Κοκοτσάκης κατέθεσε αίτημα ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη, που χειρίζεται την τραγωδία των Τεμπών, με το οποίο ζητεί επιπλέον στοιχεία σχετικά με τις καταγεγραμμένες συνομιλίες. Επιπλέον, ο κ. Κοκοτσάκης αναφέρει στο ίδιο αίτημα και κάτι ακόμη πιο συγκλονιστικό. Το οπτικό υλικό από τις κάμερες των σιδηροδρομικών σταθμών από Θεσσαλονίκη – Νέους Πόρους που θα έδινε χρήσιμες πληροφορίες έχει καταστραφεί. Πάμε να δούμε όμως τι αναφέρεται στο αίτημα Κοκοτσάκη, το οποίο δημοσιεύει η «Μ».

«Απειροελάχιστη η πιθανότητα σύμπτωσης»

Το αίτημα κατατέθηκε ενώπιον του ανακριτή στις 15 Σεπτεμβρίου. Είχε προηγηθεί η εξέταση του εγγράφου των απομαγνητοφωνήσεων των ηχητικών συνομιλιών του ΟΣΕ την ημέρα της τραγωδίας από το εργαστήριο του καθηγητή Παπαδάκη στις ΗΠΑ. Όπως επισημαίνεται στο αίτημα, «από την εξέταση του εγγράφου των απομαγνητοφωνήσεων προκύπτει ότι από τις 21:58 της 28ης Φεβρουαρίου 2023 (ημέρα της τραγωδίας) που αρχίζουν οι απομαγνητοφωνήσεις έως και τις 23:07 λαμβάνουν χώρα 70 συνομιλίες, με μέσο χρονικό διάστημα μεταξύ διαδοχικών συνομιλιών τα 50 δεύτερα». Ωστόσο, από τις 23:07:54 έως και τις 23:18:24 «μεσολαβούν 11 λεπτά συνεχούς αδιάλειπτης σιωπής». Είναι το «κενό» στις συνομιλίες που εντόπισε η οικογένεια του νεκρού μηχανοδηγού της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Το χρονικό αυτό διάστημα η επιβατική αμαξοστοιχία σταματάει ανεξήγητα έξω από τον σταθμό της Λάρισας, από όπου έχει αναχωρήσει ελάχιστα λεπτά πριν. Η αμαξοστοιχία έχει μπει με «ευθύνη του σταθμάρχη Λάρισας» στη γραμμή καθόδου αντί για τη γραμμή ανόδου. Στην ίδια γραμμή βρίσκεται και η εμπορευματική αμαξοστοιχία η οποία έρχεται από τη Θεσσαλονίκη. Λίγα λεπτά μετά ακολουθεί η σφοδρή σύγκρουση που κόστισε τη ζωή σε 57 άτομα.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του καθηγητή Παπαδάκη, η «πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο (δηλαδή 11 λεπτά κενό) στατιστικά είναι μικρότερη του 0,2%».
«Αν μάλιστα υποθέσουμε ότι αυτή η σιωπή συμπίπτει με τη σύγκρουση, η πιθανότητα της τυχαίας συμπτώσεως των δύο συμβάντων γίνεται απειροελάχιστη. Άρα η σύμπτωση δεν μπορεί να είναι τυχαία», επισημαίνεται στο αίτημα Κοκοτσάκη προς τον ανακριτή.
Όπως εξηγούν στο έγγραφο αίτημα, κατά τη διάρκεια των 11 αυτών λεπτών θα ανέμεναν την ύπαρξη «10 με 12 συνομιλιών» με βάση τη συχνότητα των καταγεγραμμένων συνομιλιών. Κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει και γεννάει υποψίες περί σκόπιμης αλλοίωσης των ηχητικών.

Λείπουν 11 αρχεία μεταγενέστερα της σύγκρουσης

Στο ίδιο αίτημα αναφέρεται και κάτι ακόμη. Ότι «11 αρχεία ηχητικών συνομιλιών του ΟΣΕ δεν μεταφέρθηκαν από τον σκληρό δίσκο του καταγραφικού στο στικάκι που παραδόθηκε στο Τμήμα Τροχαίας της Λάρισας ως πειστήριο». Είναι 11 αρχεία που έχουν καταγραφεί μετά τη σύγκρουση, αλλά λείπουν. Για τον λόγο αυτόν διαπιστώνεται ότι υπάρχει ζήτημα με την αρίθμηση των αρχείων, όπως παραδόθηκαν στην Τροχαία της Λάρισας.
«Για να μη φανεί κενό στο επίμαχο διάστημα, τα φωνητικά αρχεία από τις 23:18:24 (στο κείμενο είναι 23:11:24 γιατί το ρολόι του καταγραφικού “πήγαινε” 11 λεπτά πίσω) φέρουν διαδοχική αρίθμηση στην ονοματοδοσία τους στο στικάκι (USB). Για να αποκατασταθεί η ανωμαλία στην ονοματοδοσία – αρίθμηση των αρχείων στο στικάκι (USB) αφαιρούνται 11 αρχεία μεταγενέστερα της συγκρούσεως και έτσι εξηγείται το άλμα στην αρίθμηση των αρχείων μεταξύ των υπ’ αριθμόν 95 και 96 συνομιλιών του εγγράφου απομαγνητοφώνησης του ραδιοτηλεφώνου του ΣΣΛ που έγινε στις 3/9/2023», επισημαίνεται στο σχετικό αίτημα.

Γι’ αυτόν τον λόγο ο κ. Κοκοτσάκης ζητεί από τον εφέτη ανακριτή να του παράσχει «πλήρη απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών του ραδιοτηλεφώνου που έγιναν από τις 22:00 της 28ης Φεβρουαρίου 2023 έως και τις 02:13 τα ξημερώματα της 1ης Μαρτίου. Δηλαδή πριν και μετά τη φονική σύγκρουση των δύο τρένων. Σύμφωνα με το έγγραφο αίτημα, οι απομαγνητοφωνήσεις αυτές πρέπει να «συγκριθούν μία προς μία» με αυτές που υποβλήθηκαν τον Μάρτιο του 2023 στο Τμήμα Τροχαίας της Λάρισας». Με τον τρόπο αυτόν θα διαπιστωθεί «εάν έχουν παραληφθεί συνομιλίες και αρχεία συνομιλιών… ή έχουν μετονομαστεί κατά τη διάρκεια της αντιγραφής τους από το καταγραφικό του ΟΣΕ στο στικάκι που παραδόθηκε στην Τροχαία Λάρισας», όπως υπογραμμίζεται.

Στο ίδιο αίτημα επισημαίνεται όμως και κάτι ακόμη, εξίσου σημαντικό. Όπως αναφέρεται, το οπτικό υλικό των καμερών που είχε καταγραφεί στους σιδηροδρομικούς σταθμούς από Θεσσαλονίκη έως Νέους Πόρους (σε σκληρούς δίσκους) για το χρονικό διάστημα κυρίως την ημέρα της τραγωδίας έχει «διαγραφεί». Ο λόγος είναι ότι δεν «αναζητήθηκε έγκαιρα, με αποτέλεσμα το περιεχόμενο να διαγραφεί αφού πάνω σε αυτό έγινε επανεγγραφή από την εταιρεία διαχείρισης». Το υλικό αυτό θα έδινε χρήσιμες πληροφορίες αναφορικά με την κίνηση της εμπορικής αμαξοστοιχίας.
Σύμφωνα με το αίτημα Κοκοτσάκη, «μετά την καθυστερημένη κατάσχεση των σκληρών δίσκων υπήρξε η με αριθμό 5/2024 διάταξη του ανακριτή παραγγελία σε πραγματογνώμονα για προσπάθεια ανάκτησης περιεχομένου 15 σκληρών δίσκων» από την ημέρα της τραγωδίας. Κάτι για το οποίο ο ίδιος ως τεχνικός σύμβουλος δεν ενημερώθηκε.

Ο πραγματογνώμονας εξέτασε τους δίσκους και διαπίστωσε πως ένας από τους 15 σκληρούς δίσκους (με το οπτικό υλικό) είχε καταστραφεί. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, ο πραγματογνώμονας «κατάφερε να εξαγάγει και να αποθηκεύσει το περιεχόμενο σε νέο σκληρό δίσκο, το οποίο και απέστειλε».
Η πλευρά Κοκοτσάκη ζητάει από τον ανακριτή «την έκθεση και το πόρισμα του διορισθέντος πραγματογνώμονα, καθώς και αντίγραφο των αρχείων της λίστας και εικόνων που τυχόν περιέχονται σε αυτήν». Όπως επίσης και «την αναλυτική κατάσταση (αν υπάρχει) των 15 σκληρών δίσκων ανά σιδηροδρομικό σταθμό, από την οποία θα προκύπτει από ποιον σταθμό προέρχεται ο κατεστραμμένος σκληρός δίσκος, καθώς και τυχόν αλληλογραφία με τον διαχειριστή του συστήματος καταγραφής για την αιτία καταστροφής του δίσκου».

Η μηνυτήρια αναφορά της οικογένειας Κουτσούμπα

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2024 η οικογένεια του αδικοχαμένου μηχανοδηγού της επιβατικής αμαξοστοιχίας κατέθεσε μέσω του δικηγόρου της, Βασίλη Ζησιμάτου, μηνυτήρια αναφορά ενώπιον της Εισαγγελίας Λάρισας για το 11λεπτο κενό στις συνομιλίες.
Σε αυτή γινόταν λόγος για «αλλοίωση κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων» και συγκεκριμένα για τη διαγραφή 11 λεπτών από τις συνομιλίες μεταξύ του μηχανοδηγού και του σταθμάρχη Λάρισας λίγο πριν από το φονικό δυστύχημα. Η διαγραφή φέρεται να έγινε προκειμένου να ενοχοποιήσουν τον νεκρό μηχανοδηγό, όπως υποστηρίζει η οικογένεια του μηχανοδηγού.

Η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε κατά παντός υπευθύνου και αφορούσε την «αλλοίωση αποδεικτικού υλικού και την ανεύρεση των φυσικών και ηθικών αυτουργών των καταγγελλόμενων στη μηνυτήρια αναφορά πράξεων».

Τέμπη

Η έκθεση της ΔΕΕ

Μετά τη μηνυτήρια αναφορά ο ανακριτής Μπακαΐμης με παραγγελία του προς τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) διέταξε τη διενέργεια έρευνας προκειμένου να διαπιστώσει εάν πράγματι είχαν εξαφανιστεί κρίσιμες συνομιλίες. Στις αρχές Ιουνίου η ΔΕΕ διαβίβασε την έκθεσή της στον ανακριτή, αλλά δεν διαπίστωνε τίποτα το μεμπτό. Ωστόσο, όπως κατήγγειλε στη συνέχεια με νέο έγγραφο αίτημα προς τον ανακριτή η οικογένεια Κουτσούμπα, η ΔΕΕ αποφάνθηκε δίχως να έχει καν «εξετάσει» το καταγραφικό και τον σκληρό δίσκο με τα ηχητικά αρχεία, παρά μόνο την αρίθμηση της «ονοματοδοσίας των αρχείων».

«Η απάντηση της ΔΕΕ δεν απαντά στο μείζον ερώτημα», δηλαδή «εάν υπάρχει διαγραφή ενδιάμεσων αρχείων συνομιλιών χρονικής διάρκειας 11 ολόκληρων λεπτών από τον πειστήριο σκληρό δίσκο (καταγραφικό)», αναφερόταν στην αίτηση της οικογένειας.
«Προκύπτει λοιπόν ότι ουδόλως εξετάστηκε το καταγραφικό και ο σκληρός δίσκος στον οποίο τηρούνται τα εν λόγω ηχητικά αρχεία, αλλά το μόνο που διενεργήθηκε ήταν η σύγκριση ηχητικών εγγραφών με την ονοματοδοσία των ηχητικών αρχείων», υπογράμμιζαν επίσης, ενώ ζητούσαν να διοριστεί ειδικός πραγματογνώμονας. Πράγματι το αίτημα έγινε δεκτό από τον ανακριτή Μπακαΐμη και διορίστηκε ειδικός πραγματογνώμονας, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ η οικογένεια προσέλαβε και τεχνικό σύμβουλο. Μέχρι και σήμερα, η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Β. Ζησιμάτος στην «Μ»: Να χυθεί άπλετο φως!

Η «Μ» επικοινώνησε με τον δικηγόρο Βασίλη Ζησιμάτο, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο της ανάκρισης, κατά το οποίο θα διερευνηθούν τα ήδη κατασχεθέντα πειστήρια, δηλαδή ο υλικός φορέας που περιλαμβάνει τα ηχητικά αρχεία της μοιραίας εκείνης νύχτας. Από την πλευρά μας, μαζί με τον διορισμένο τεχνικό μας σύμβουλο, σε συνεργασία με τον πραγματογνώμονα που διόρισε ο κ. ανακριτής, θα προβούμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται ώστε να χυθεί άπλετο φως και να αποκαλυφθεί κάθε πτυχή αυτής της τραγωδίας. Σε αυτή τη φάση θα παραμείνω, όσο δύναμαι, ‘‘σιωπηλός’’, αναμένοντας την ορισθείσα πραγματογνωμοσύνη επί των ηχητικών. Ελπίζω και εύχομαι ότι όλες οι πλευρές και όσοι εμπλέκονται στην ποινική διερεύνηση αυτής της υπόθεσης θα ασκήσουν προσηκόντως τα καθήκοντά τους, με ευσυνειδησία και με μοναδικό μέλημα να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Το χρωστάμε σε όσους χάθηκαν τόσο άδικα. Το χρωστάμε στις οικογένειές τους. Το χρωστάμε και σε εμάς».

Ο δικηγόρος Βασίλης Ζησιμάτος

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θεσσαλονίκη: Κοινωφελή εργασία για 18χρονο που ξυλοκόπησε με φίλους του 17χρονο αναγκάζοντας τον να παραδεχθεί ότι δήθεν βίασε ανήλικη

Δίκη – Κιβωτός του Κόσμου: Η απολογία του π. Αντωνίου – Κάποιοι χρησιμοποίησαν τα παιδιά εναντίον μου

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ