«Κάθε προϊόν κάθε εταιρείας» θα επηρεαστεί από τη γρήγορη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, δήλωσε ο CEO των Google και Alphabet, Σούνταρ Πιτσάι, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι η κοινωνία πρέπει να προετοιμαστεί για τεχνολογίες όπως αυτές που έχει ήδη λανσάρει η εταιρεία του.
Σε μια συνέντευξη στο δίκτυο CBS που προβλήθηκε την Κυριακή, ο οικοδεπότης της εκπομπής Σκοτ Πέλεϊ τέσταρε πολλά από τα έργα τεχνητής νοημοσύνης της Google και είπε ότι έμεινε «άφωνος», εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του, καθώς αναφέρθηκε στην ανθρώπινη φύση και τις δυνατότητες προϊόντων όπως το chatbot Bard της Google.
«Πρέπει να προσαρμοστούμε ως κοινωνία σε αυτό», απάντησε ο Πιτσάι, προσθέτοντας ότι οι θέσεις εργασίας που θα διαταράσσονταν από την τεχνητή νοημοσύνη θα περιλαμβάνουν «εργαζομένους στη γνώση», συμπεριλαμβανομένων συγγραφέων, λογιστών, αρχιτεκτόνων και, κατά ειρωνικό τρόπο, ακόμη και μηχανικούς λογισμικού.
«Αυτό θα επηρεάσει κάθε προϊόν σε κάθε εταιρεία», τόνισε ο Πιτσάι. «Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να είστε ακτινολόγος, αν σκέφτεστε για πέντε έως δέκα χρόνια από τώρα, θα έχετε έναν συνεργάτη τεχνητής νοημοσύνης μαζί σας. Έρχεσαι το πρωί, ας πούμε ότι έχεις εκατό πράγματα να περάσεις, μπορεί να πει, «αυτές είναι οι πιο σοβαρές περιπτώσεις που πρέπει να εξετάσεις πρώτα».
Ψεύτικες εικόνες και παραπληροφόρηση
Όταν ο δημοσιογράφος του CBS εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης, ο Πιτσάι απάντησε ότι η κλίμακα του προβλήματος της παραπληροφόρησης και των ψεύτικων ειδήσεων και εικόνων θα είναι «πολύ μεγαλύτερη», προσθέτοντας ότι «θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά».
Τον περασμένο μήνα, το CNBC ανέφερε ότι εσωτερικά, ο Πιτσάι είπε στους υπαλλήλους ότι η επιτυχία του νέου προγράμματος Bard που ξεκίνησε τώρα εξαρτάται από τις δημόσιες δοκιμές, προσθέτοντας ότι «πράγματα θα πάνε στραβά».
Η Google παρουσίασε το chatbot AI Bard ως πειραματικό προϊόν στο κοινό τον περασμένο μήνα ακολουθώντας τη Microsoft. Η ανακοίνωση του Ιανουαρίου ότι η μηχανή αναζήτησής της, Bing, θα περιλαμβάνει την τεχνολογία GPT της OpenAI, η οποία κέρδισε τη διεθνή προσοχή μετά την κυκλοφορία του ChatGPT το 2022.
Ωστόσο, οι φόβοι για τις συνέπειες της ταχείας προόδου έχουν φτάσει επίσης στο κοινό και τους επικριτές της νέας τεχνολογίας τις τελευταίες εβδομάδες. Τον Μάρτιο, ο Ιλον Μασκ, ο Στιβ Βόζνιακ και δεκάδες ακαδημαϊκοί κάλεσαν για άμεση παύση στα εκπαιδευτικά «πειράματα» που συνδέονται με μεγάλα γλωσσικά μοντέλα που ήταν «πιο ισχυρά από το GPT-4», το κορυφαίο LLM της OpenAI. Μάλιστα περισσότερα από 25.000 άτομα έχουν υπογράψει την σχετική επιστολή από τότε.
«Η ανταγωνιστική πίεση μεταξύ κολοσσών όπως η Google και startup επιχειρήσεων για τις οποίες δεν έχετε ακούσει ποτέ οδηγεί την ανθρωπότητα στο μέλλον, είτε είναι έτοιμη είτε όχι», σχολίασε από τη μεριά του ο δημοσιογράφος του CBS.
Η Google κυκλοφόρησε ένα έγγραφο που περιγράφει «συστάσεις για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης», αλλά ο Πιτσάι είπε ότι η κοινωνία πρέπει να προσαρμοστεί γρήγορα με τους κανονισμούς, τους νόμους για την τιμωρία της κακοποίησης και τις συνθήκες μεταξύ των κρατών για να γίνει η τεχνητή νοημοσύνη ασφαλής για τον κόσμο, καθώς και να θεσπίσει κανόνες που «ευθυγραμμίζονται με τις ανθρώπινες αξίες, συμπεριλαμβανομένης της ηθικής .»
«Δεν εναπόκειται σε μια εταιρεία να αποφασίσει», είπε ο Πιτσάι. «Γι’ αυτό πιστεύω ότι η ανάπτυξη αυτή πρέπει να περιλαμβάνει όχι μόνο μηχανικούς, αλλά κοινωνικούς επιστήμονες, ηθικούς, φιλοσόφους και ούτω καθεξής».
Όταν ρωτήθηκε εάν η κοινωνία είναι προετοιμασμένη για την τεχνολογία AI όπως το Bard, ο Πιτσάι απάντησε: «Από τη μια πλευρά, αισθάνομαι όχι, επειδή ο ρυθμός με τον οποίο μπορούμε να σκεφτόμαστε και να προσαρμοστούμε ως κοινωνικοί θεσμοί, σε σύγκριση με τον ρυθμό με τον οποίο εξελίσσεται η τεχνολογία, είναι σε αναντιστοιχία».
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι είναι αισιόδοξος γιατί σε σύγκριση με άλλες τεχνολογίες στο παρελθόν, «ο αριθμός των ανθρώπων που άρχισαν να ανησυχούν για τις επιπτώσεις» το έκανε από νωρίς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε έλληνα το «Νόμπελ» για νέους επιστήμονες- «Γεφυρώνει» βιολογική και τεχνητή νοημοσύνη (video)
Γαλλία: Τεχνητή νοημοσύνη με κάμερες και ντρόουν για την παρακολούθηση του πλήθους