Ένα από τα διασημότερα μνημεία του κόσμου, ο Πύργος του Άιφελ, αποκτάει τείχη γυάλινα και μεταλλικούς φράκτες. Το μνημείο θωρακίζουν οι γαλλικές Αρχές κατά των τρομοκρατικών επιθέσεων.
Η νέα περίφραξη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου και εντάσσεται στο πλαίσιο μέτρων ασφαλείας, που έχουν στοιχίσει σχεδόν 35 εκ. ευρώ ενώ η Γαλλία παραμένει σε κατάσταση συναγερμού μετά από μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν προκαλέσει το θάνατο πάνω από 240 ανθρώπων από το 2015.
Τα γυάλινα τείχη πάχους 6,5 εκατοστών θα είναι αλεξίσφαιρα και θα αντέχουν σε επιθέσεις με οχήματα. Θα τοποθετηθούν στις δύο πλευρές της πλατείας, κατά μήκος του μπουλεβάρ Quai Branly και της λεωφόρου Gustave Eiffel, ενώ στις άλλες δύο πλευρές θα ανεγερθούν μεταλλικά φράγματα ύψους 3,24μ – το ένα εκατοστό του ύψους του διάσημου Πύργου.
Τουρίστες που επισκέφθηκαν χθες το εμβληματικό αξιοθέατο του Παρισιού είπαν ότι με τα νέα μέτρα νιώθουν πιο ασφαλείς, αν και δεν έχουν σβήσει από τις μνήμες τους οι αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» τον Νοέμβριο του 2015 στη γαλλική πρωτεύουσα.
«Ζούμε σε επικίνδυνους καιρούς. Νομίζω ότι είναι φανταστική ιδέα. Βλέποντάς τον φράκτη νιώθη ασφαλέστερη», δήλωσε Πολωνή τουρίστρια.
Άλλοι, όπως ο Αμερικανός Ντέιβιντ Λιουκ, επεσήμαναν ότι οι τουρίστες δεν θα μπορούν πλέον να βολτάρουν κάτω από τον Πύργο του Άιφελ. «Αλλά νομίζω ότι είναι καλή ιδέα», είπε. «Είναι λίγο ενοχλητικό, αλλά έχουν συνηθίσει στα μέτρα ασφαλείας στις ΗΠΑ, εδώ περνούμε από ανιχνευτές μεταλλικών αντικειμένων για να δούμε έναν αγώνα μπάσκετ», πρόσθεσε.
Όπως και σε άλλα τουριστικά αξιοθέατα στη Γαλλία, άνδρες της αντιτρομοκρατικής περιπολούν στην περιοχή γύρω από τον Πύργο του Άιφελ, ενώ από τον Ιούνιο του 2016 είχαν τοποθετηθεί προσωρινά τείχη ασφαλείας, που πλέον αντικαθίστανται με τα μόνιμα, τα οποία θα είναι «απείρως ομορφότερα και πιο ρομαντικά», όπως υποσχέθηκε ο Μπερνάρ Γκοντιγιέρ, πρόεδρος της εταιρείας εκμετάλλευσης του μνημείου.
Τα νέα τείχη εντάσσονται στο πρόγραμμα συνολικής ανακαίνισης του Πύργου του Άιφελ συνολικού κόστους 300 εκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών της οποίας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν σε έξι χρόνια στο Παρίσι.