Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Τείχος ανοσίας για τη γρίπη και τις ιώσεις

Η τροφή είναι το φάρμακό σου, είπε για πρώτη φορά πριν 2.500 χρόνια ο Ιπποκράτης συνδέοντας τη διατροφή με την υγεία. Το απόφθεγμά του είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, καθώς όλος ο κόσμος βρίσκεται στον κλοιό της πιο επικίνδυνης υγειονομικής απειλής, της λοίμωξης COVID -19 που μετρά παγκοσμίως περισσότερους από 1.000.000 νεκρούς, στους οποίους προστίθενται κάθε εικοσιτετράωρο 5.400 νέοι θάνατοι!

Ρεπορτάζ ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

Η εξάπλωση της πανδημίας μέχρι στιγμής έχει αναδείξει την ευαλωτότητα των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων-ανθρώπων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα-που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο βαριάς νόσησης, διασωλήνωσης και θανάτου, ενώ την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα προβληματίζει η έλευση της εποχικής γρίπης και η πιθανότητα συλλοίμωξης, με την καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Ελένη Γιαμαρέλλου να προειδοποιεί ότι αν νοσήσει κανείς ταυτόχρονα από γρίπη και κορωνοϊό, η επιβάρυνση της υγείας του θα είναι πολύ μεγάλη.

Προφανώς το πρώτο βήμα για την προφύλαξη από τα λοιμώδη νοσήματα είναι ο προληπτικός εμβολιασμός με τα υπάρχοντα εμβόλια που εφόσον γίνουν στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού βοηθούν να χτιστεί ένα… τείχος προστασίας. Με τα μη φαρμακευτικά μέσα- που αφορούν επιλογές στον τρόπο ζωής-γεμίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο-τα κενά κομμάτια του παζλ, συνθέτοντας ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα.

Αντιοξειδωτικά

Η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας πρωτεϊνών, βιταμινών, αντιοξειδωτικών και ιχνοστοιχείων συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού και επιπλέον προσδίδει την απαραίτητη ενέργεια, που χρειαζόμαστε κατά τη διάρκεια ενός ιδιαίτερα απαιτητικού φθινόπωρου. Μικρά, συχνά, γεύματα, μεγάλη κατανάλωση από φρούτα και λαχανικά που έχουν έντονο χρώμα και υψηλή διατροφική αξία, μαζί με άπαχες πρωτεϊνες (κοτόπουλο, ψάρι) και ανάλατα σπόρια που μας εφοδιάζουν με μέταλλα κι ιχνοστοιχεία, συνθέτουν ένα μενού χορταστικό και υγιεινό. Αποφύγετε αρτοσκευάσματα, τηγανητά, αλκοόλ (κυρίως την κατάχρησή του) και junk food, ειδικά ό,τι περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά, κρυφό αλάτι και κρυφή ζάχαρη.

Αν δεν έχετε χρόνο να μαγειρέψετε υγιεινά γεύματα και τσιμπολογάτε ό,τι βρεθεί πρόχειρο, εμπλουτίστε το καθημερινό μενού με κάποιο συμπλήρωμα διατροφής που θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Στα απαραίτητα περιλαμβάνονται τα ω3 λιπαρά οξέα, η βιταμίνη C και D, το σελήνιο και πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά που απαντώνται και στα κηπευτικά όπως είναι το β-καροτένιο.

Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής βοηθά και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας που από μόνη της αποτελεί σοβαρό ανοσοτροποιητικό παράγοντα, όπως εξηγεί ο Ευθύμης Καπάνταης, παθολόγος με εξειδίκευση στον σακχαρώδη διαβήτη.

Ο ειδικός εξηγεί ότι τα παραπανίσια κιλά υπονομεύουν τόσο πολύ τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, που οι επιστήμονες εισηγούνται να τροποποιούνται οι δόσεις των παιδιατρικών εμβολίων στα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά!

Ξεκούραση

Ο επαρκής και καλής ποιότητας ύπνος, χωρίς ακούσια ή εκούσια ξυπνήματα αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η προσωρινή έλλειψη ύπνου δημιουργεί μόνο αίσθημα κόπωσης, αλλά, εαν ο ύπνος διαταράσσεται ή δεν επαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε ο οργανισμός καταβάλλεται, εκκρίνεται μεγάλη ποσότητα κορτιζόνης και δημιουργείται μια κατάσταση χρόνιας φλεγμονής που με τη σειρά της μεγαλώνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες, διαβήτη, κατάθλιψη και άλλα χρόνια νοσήματα.
Εξίσου σημαντική είναι η καλή ψυχολογία που τονώνει τον οργανισμό ενώ αντίθετα το τοξικό στρες, η ανασφάλεια, οι φόβοι τον καταβάλλουν.

Πρόσφατα έρευνα που πραγματοποίησε η Β’ ψυχιατρική κλινική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχιατρικής Παντελεήμονα Βασίλειο Μποζίκα, φανερώνει ότι το 70% των Ελλήνων βιώνει έντονο στρες λόγω της ανασφάλειας και των φόβων που δημιουργεί η πανδημία σε συνδυασμό με τα οικονομικά της «απόνερα». Το αδιάλειπτο και συσσωρευτικό στρες είναι εξαιρετικά τοξικό για τον οργανισμό και μπορεί να παρομοιασθεί με το μετατραυματικό στρες των στρατιωτών και των μισθοφόρων που γυρνούν από εμπόλεμες ζώνες.

Η γυμναστική δεν αποτελεί μονάχα άσκηση για το σώμα αλλά και διέξοδο για το μυαλό. Βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος, τον έλεγχο του σωματικού βάρους, τη μείωση των στρεσογόνων ορμονών και των δεικτών φλεγμονής και ηρεμεί. Είναι φυσικό αντικαταθλιπτικό και χαλαρωτικό, ειδικά όταν γίνεται τις πρωινές ώρες στο ηλιακό φως και συμβάλλει στην έκκριση ενδορφινών –των ορμονών της ευτυχίας-από τον εγκέφαλο.

Έρευνα της Σχολής ∆ημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard φανερώνει ότι 50 λεπτά ήπιας άσκησης στο πρωινό (και όχι επιβλαβές) φως του ήλιου, κάνει όλα τα παραπάνω βοηθώντας ταυτόχρονα να εφοδιαστούμε με την απαιτούμενη ποσότητα βιταμίνης D, που χρειαζόμαστε ώστε να λειτουργεί σωστά ο «διακόπτης» του ανοσοποιητικού συστήματος.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΙΣΑ: Συγκροτεί ομάδα ενημέρωσης για τον κορωνοϊό σε σχολεία και κλειστές δομές

Κορωνοϊός: Συνεχίζει να προβληματίζει η Αττική με 219 στα 417 εγχώρια κρούσματα

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ