Τελεσίγραφο στην Ελλάδα ότι αν δεν επιτευχθεί μέχρι την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της, τότε το πρόγραμμα «χάνεται», έδωσε σήμερα το Euroworking Group.
Αναλυτικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα στο Euroworking Group ήταν ιδιαίτερα άσχημο για την Ελλάδα, καθώς υπήρξαν επικρίσεις κατά της ελληνικής κυβέρνησης για καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις. Μάλιστα, ασκήθηκε αυστηρή κριτική για τη στάση της Αθήνας στα θέματα του ΦΠΑ, του ασφαλιστικού και του πλεονάσματος.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στο Euroworking Group δόθηκε τελεσίγραφο στην Αθήνα να φέρει συμφωνία την επόμενη Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη, αφήνοντας να εννοηθεί πως σε διαφορετική περίπτωση οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες.
Τα παραπάνω προέκυψαν στη συνεδρίαση του οικονομικών εμπειρογνωμόνων της ευρωζώνης που συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης με βασικό θέμα το κυπριακό πρόγραμμα, ωστόσο η συζήτηση επεκτάθηκε και στην πρόοδο που σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, στον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργο Χουλιαράκη μεταφέρθηκε το τελεσίγραφο πως εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν επιτύχει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση έως την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη, οπότε θα συνέλθει ξανά το EuroWorking Group, τότε η Ελλάδα χάνει το τρέχον πρόγραμμα.
Αυτό συμβαίνει διότι μετά τις 4 Ιουνίου δεν θα υπάρχει ο φυσικός χρόνος ώστε οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Θεσμών να λάβει τις σχετικές κοινοβουλευτικές εγκρίσεις.
Η τελική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης απέχει μόλις κατά μία από την ημέρα που εκπνέει η προθεσμία για την αποπληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ (5 Ιουνίου), με τις συνέπειες από έναν συνδυασμό των δύο γεγονότων να είναι ανυπολόγιστες.
Η απώλεια του προγράμματος συνεπάγεται πως η Ελλάδα χάνει τα 1,8 δισ. ευρώ της εναπομείνασας δόσης από τον Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως και τα 10,9 δισ. ευρώ που διακρατά ο EFSF για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών και τα οποία θα είναι διαθέσιμα έως τις 30 Ιουνίου.
Ενδεχόμενη απώλεια του προγράμματος θα οδηγούσε αυτόματα σε «τεχνικό» αποκλεισμό της χρηματοδότησης της Ελλάδος από το ΔΝΤ, αλλά και σε μεγάλη σύσφιγξη της ρευστότητας που λαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.