Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Τέλος χρόνου πριν το 2022 για την συλλογή των e-αποδείξεων – Τι πρέπει να ξέρετε

Μια βδομάδα έχει μείνει για να μπορέσουν οι φορολογούμενοι να καλύψουν με e – συναλλαγές το 30% του εισοδήματός τους για να αποφύγουν τον επιπλέον φόρο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη νομοθεσία, με τραπεζικές κάρτες ή μέσω e-banking θα πρέπει να γίνονται πληρωμές που αντιστοιχούν στο 30% του ετήσιου εισοδήματος. Διαφορετικά υπάρχει η πρόβλεψη για επιπλέον φόρο ίσο με το 22% της ακάλυπτης διαφοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα εισοδήματα του 2020 που δηλώθηκαν το 2021, λόγω πανδημίας, υπήρξαν κάποιες εξαιρέσεις, για ομάδες φορολογουμένων που θεωρήθηκαν «κορωνόπληκτοι». Για φέτος, πάντως, προς ώρας, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο μια και, με βάση τα στοιχεία, υπήρξε και εκτόξευση ηλεκτρονικών πληρωμών. Τελικές βέβαια αποφάσεις θα ληφθούν το επόμενο διάστημα μέχρι και την ημερομηνία έναρξης της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, την άνοιξη του 2022.

Τούτου δοθέντος θα πρέπει οι φορολογούμενοι θα πρέπει λοιπόν να καλύψουν με e – δαπάνες έως τις 31-12-2021 τα ποσά που απομένουν μέχρι να φτάσουν το απαιτούμενο όριο.

Παράδειγμα

Π.χ. εφόσον ένας φορολογούμενος προβλέπει ότι θα έχει ετήσιο εισόδημα για το 2021 στα 20.000 ευρώ θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει ολόκληρο το 2021 ηλεκτρονικές πληρωμές συνολικού ύψους 6.000 ευρώ. Εάν, σε διαφορετική περίπτωση έχει ηλεκτρονικές αποδείξεις 5.000 ευρώ, δηλαδή για ποσό που αντιστοιχεί στο 25% του ετησίου εισοδήματός του, θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 22% επί του ακάλυπτου 5% του ετησίου εισοδήματός του. Θα φορολογηθεί με 22% πάνω στα 1000 ευρώ που έμειναν kai ua πληρώσει δηλαδή έξτρα φόρο 220 ευρώ..

Η νομοθεσία

Αναλυτικά, οι διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 15 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013), που επανέρχονται από το φορολογικό έτος 2021 σε κανονική ισχύ (μετά τις έκτακτες εξαιρέσεις και τροποποιήσεις επί το ευνοϊκότερο που έγιναν ειδικά για το φορολογικό έτος 2020 λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας του κορωνοϊού) προβλέπουν τα εξής:

1) Κάθε φορολογούμενος που είναι μισθωτός, συνταξιούχος, κατά κύριο επάγγελμα αγρότης ή αυτοαπασχολούμενος καθώς και κάθε φορολογούμενος με εισοδήματα από ενοίκια ακινήτων πρέπει να έχει πραγματοποιήσει έως το τέλος του τρέχοντος έτους δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με ποσοστό 30% του ετησίου ατομικού πραγματικού εισοδήματός του. Οι δαπάνες αυτές για να αναγνωριστούν θα πρέπει να εξοφληθούν με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (προπληρωμένες κάρτες, πληρωμές μέσω e-banking κ.λπ.) και να έχουν εκδοθεί γι’αυτές και οι σχετικές αποδείξεις λιανικών συναλλαγών. Στο εισόδημα που λαμβάνεται υπ’ όψιν για τον υπολογισμό του 30% δεν περιλαμβάνεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για όσους εξακολουθούν να την πληρώνουν, δηλαδή για τους δημοσίους υπαλλήλους, τους δημοσίους λειτουργούς (στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς πυροσβέστες, δικαστικούς, ιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς κ.λπ.) και τους συνταξιούχους, εφόσον έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ.

2) To ανώτατο όριο του ποσού των δαπανών που πρέπει να έχουν εξοφληθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ανέρχεται σε 20.000 ευρώ.

3) Από την υποχρέωση να έχουν καλύψει το ποσοστό 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής εξαιρούνται όσοι φορολογούμενοι θα έχουν πραγματοποιήσει εντός του 2021 δαπάνες για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, για τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος. Οι φορολογούμενοι αυτοί πρέπει να καλύψουν ποσοστό 20% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Προϋπόθεση όμως για να ισχύσει αυτό το μειωμένο ποσοστό είναι οι δαπάνες για φόρους, δάνεια και ενοίκια να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

4) Σε κάθε φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί τραπεζικός λογαριασμός, το απαιτούμενο όριο δαπανών περιορίζεται κατ΄ ανώτατο όριο στις 5.000 ευρώ.

5) Σε κάθε περίπτωση φορολογουμένου ο οποίος δεν θα καταφέρει να πραγματοποιήσει το απαιτούμενο συνολικό ποσό ηλεκτρονικών πληρωμών δαπανών, τότε για το ποσό που δεν υπάρχει σχετική κάλυψη με ηλεκτρονικές συναλλαγές φορλογείται με 22%, το 2022 όταν θα γίνει η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης για τα εισοδήματα του 2021.

6) Στις δαπάνες που λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη ποσοστού έως 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος περιλαμβάνονται τα περισσότερα από τα καθημερινά, μηνιαία και ετήσια έξοδα κάθε νοικοκυριού, όπως οι δαπάνες για αγορές τροφίμων, ποτών, ρούχων, παπουτσιών, κλινοσκεπασμάτων, χαρτικών ειδών, τσιγάρων, ειδών υγιεινής και καθαριότητος, για αγορές ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων και άλλων διαρκών ειδών οικιακής χρήσης, οι δαπάνες για παντός είδους υπηρεσίες επισκευών, καθώς και τα έξοδα για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων, για δίδακτρα, ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα. Εξαιρούνται οι πληρωμές για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του δημοσίου, καθώς και οι δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, δικύκλων (πλην ποδηλάτων), σκαφών, αεροπλάνων, αεροσκαφών, αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.).

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ