Ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για την δραματική κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά λόγω προσφυγικού επιρρίπτει ο διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης σε συνέντευξή του στο newpost.gr.
Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν χαρίστηκε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας χαρακτηριστικά:« Έχει τεράστιες ευθύνες για την σημερινή κατάσταση, οι οποίες δεν παραγράφονται, ανεξάρτητα από την πολιτική που θα ακολουθήσει η σημερινή κυβέρνηση. Η αθλιότητα των συνθηκών στα ΚΥΤ των νησιών, οι καταγγελίες για βίαιες επαναπροωθήσεις στον Έβρο, η αβεβαιότητα για την συνέχιση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ για την στέγαση είναι λίγες από τις παρακαταθήκες».
Η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης δημιουργεί έντονη ανησυχία
Ο κ. Σακελλαρίδης, εκφράζει επίσης την ανησυχία του για τις προθέσεις της σημερινής κυβέρνησης στο προσφυγικό: «Η σημερινή κυβέρνηση σε επίπεδο πολιτικής και ρητορικής δημιουργεί έντονη ανησυχία για τις προθέσεις της. Η κατάργηση της δυνατότητας απόδοσης ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες, ο αποκλεισμός τους από δωρεάν υγειονομικές υπηρεσίες, οι «κινηματογραφικού τύπου» εξώσεις από χώρους στέγασης και καταλήψεις και κυρίως η δέσμη μέτρων του ΚΥΣΕΑ έχουν σημάνει συναγερμό σε οργανώσεις και κινήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα». «Όταν κάνεις κριτική στην κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι στηρίζεις την αντιπολίτευση», είπε χαρακτηριστικά.
Χρειάζεται σοβαρότητα και ψυχραιμία
Ο επικεφαλής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, χαρακτηρίζει σοβαρή την κατάσταση και συνιστά ψυχραιμία, συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες και προσήλωση στις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού και προσφυγικού δικαίου.
«Η οποιαδήποτε διαχείριση αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καταδικασμένη να αποτύχει και να επιδεινώσει την κατάσταση», τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης.
Η Ελλάδα κινδυνεύει με κυρώσεις
Σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίδη η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να της επιβληθούν κυρώσεις, μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το προσφυγικό.
«Η ανακοίνωση της δέσμης μέτρων της κυβέρνησης για το προσφυγικό μετά το πρόσφατο ΚΥΣΕΑ δείχνει να αγνοεί τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της χώρας και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους κυρώσεων, παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά και μεγαλύτερης δυσλειτουργίας στο επίπεδο της διαδικασίας ασύλου».