Η Τερέζα Μέι πρόκειται να γίνει η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, μετά τη Μαργκαρετ Θάτσερ, καθώς η εσωκομματική της αντίπαλος και υφυπουργός Ενέργειας, Αντρέα Λίντσομ, ανακοίνωσε χθες (11/7) την αποχώρησή της από την διεκδίκηση της ηγεσίας του Κόμματος και της πρωθυπουργίας.
Αναγνωρίζοντας πως η 59χρονη Μέι έχει συγκεντρώσει περισσότερους υποστηρικτές από την ίδια, η Αντρέα Λίντσομ δήλωσε «κατέληξα στο συμπέρασμα πως τα συμφέροντα της χώρας μας υπηρετούνται καλύτερα με τον άμεσο διορισμό ενός ισχυρού πρωθυπουργού που να έχει ισχυρή υποστήριξη. Γι’ αυτό αποσύρομαι από την εκλογή ηγεσίας και εύχομαι στην Τερέζα Μέι μια σπουδαία επιτυχία».
Η Μέι και η Λίντσομ επρόκειτο να διεκδικήσουν την ψήφο περίπου 150.000 μελών του Συντηρητικού Κόμματος και το αποτέλεσμα θα ανακοινωνόταν στις 9 Σεπτεμβρίου, όμως η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Λίντσομ ανοίγει τον δρόμο για να αναλάβει η Μέι την ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία την Τετάρτη 13 Ιουλίου έπειτα και από την ανακοίνωση του Ντέιβιντ Κάμερον ότι βάσει των νέων δεδομένων παραιτείται αύριο.
Ο Κάμερον διευκρίνισε ότι αναμένει να προεδρεύσει για τελευταία φορά του υπουργικού του συμβουλίου σήμερα Τρίτη (12/7) και κατόπιν θα απαντήσει σε ερωτήσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων για περίπου 30΄ μετά τις 13:00 (ώρα Ελλάδας) την Τετάρτη.
«Κατόπιν αυτού αναμένω ότι θα πάω στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ και θα υποβάλω την παραίτησή μου», είπε ο Κάμερον μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. «Επομένως θα έχουμε μια νέα πρωθυπουργό στο κτήριο πίσω μου το απόγευμα της Τετάρτης», πρόσθεσε ο απερχόμενος επικεφαλής των Τόρις.
«Το Brexit σημαίνει Brexit»
Η Μέι, ευρωσκεπτικίστρια που πέρασε στο στρατόπεδο της παραμονής στην ΕΕ στη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα, δήλωσε πως θα σεβαστεί τη νίκη των υποστηρικτών του Brexit, αφήνοντας ελάχιστες ελπίδες σε όσους στη Βρετανία ζητούν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ΕΕ.
«Δεν μπορώ να είμαι σαφέστερη: δεν θα υπάρξει απόπειρα να παραμείνουμε στους κόλπους της ΕΕ», δήλωσε το πρωί της Δευτέρας 11 Ιουλίου στο Μπέρμιγχαμ.
«Το Brexit σημαίνει Brexit και θα το κάνουμε να επιτύχει», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Η υποψήφια της συναίνεσης
H υπουργός Εσωτερικών και αυριανή πρωθυπουργός τς Βρετανίας Τερέσα Μέι, που επέλεξε να παραμείνει στο περιθώριο του εσωκομματικού πολέμου που ξέσπασε στους κόλπους των Συντηρητικών κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ενόψει του δημοψηφίσματος για το Brexit, προβαλλόταν ως η υποψήφια της συναίνεσης, που ενσάρκωνε τη λύση της αντικατάστασης του Μπόρις Τζόνσον στη διαδικασία διαδοχής του Ντέιβιντ Κάμερον.
«Κράτησε χαμηλούς τόνους κατά τη διάρκεια της εκστρατείας και μπορεί, λόγω αυτού του γεγονότος, να επωφελήθηκε μιας ευρύτερης υποστήριξης στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος» σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Κατς, καθηγητή πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Μπαθ.
Ευρωσκεπτικίστρια κατά βάθος, η Μέι επέλεξε στις αρχές του έτους, προκαλώντας κατάπληξη, να παραμείνει πιστή στον πρωθυπουργό της Βρετανίας και να υπερασπιστεί την παραμονή της χώρας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά δεν προσέφερε παρά ελάχιστα στην εκστρατεία, μη διστάζοντας ακόμα και να υπεραμυνθεί της πρότασης περιορισμού της μετανάστευσης, αγαπημένο θέμα των υπέρμαχων του Brexit.
Αναδείχθηκε εντούτοις ως το πρόσωπο της συναίνεσης με αποτέλεσμα η Sunday Times να την παρουσιάσουν ως «τη μοναδική προσωπικότητα που είναι ικανή να ενώσει τις αντίπαλες φατρίες στους κόλπους του κόμματός» της.
«Έχουμε ανάγκη από μια ισχυρή ηγεσία, (μια ηγεσία) με εμπειρία που θα διαπραγματευτεί την καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την αποχώρησή της, (μια ηγεσία) που θα ενώσει το κόμμα και την χώρα μας» είχε υπογραμμίσει την Πέμπτη 7 Ιουλίου.
Η 59χρονη Τερίσα Μέι τήρησε κατά την θητεία της στο υπουργείο Εσωτερικών πολύ σθεναρή στάση απέναντι στους μετανάστες χωρίς χαρτιά ή ακόμα και τους ισλαμιστές ιεροκήρυκες.
1986-2016: Τριάντα χρόνια πολιτικής καριέρας
Κόρη ιερέα της αγγλικανικής εκκλησίας ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα το 1986, αφού σπούδασε γεωγραφία στην Οξφόρδη και εργάστηκε για σύντομο χρονικό διάστημα στην Τράπεζα της Αγγλίας.
Έπειτα από δύο αποτυχημένες υποψηφιότητες στις βουλευτικές εκλογές, εξελέγη το 1997 βουλευτής με το συντηρητικό κόμμα στην εύπορη περιφέρεια Μέιντενχεντ, στο Μπέρκσιρ (νότια Βρετανία).
Από το 2002 έως το 2003 ήταν η πρώτη γυναίκα που διετέλεσε γενική γραμματέας ενός συντηρητικού κόμματος. Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας αναφέρθηκε στους Τόρις ως το «μοχθηρό κόμμα», μια δήλωση που της στοίχισε σίγουρα κάποιες φιλίες.
Το διάστημα μεταξύ του 1999 και του 2010, η Τερέσα Μέι καταλαμβάνει διαφορετικές θέσεις στη σκιώδη κυβέρνηση των συντηρητικών. Ανέλαβε τα σκιώδη υπουργεία Περιβάλλοντος, Οικογένειας, Πολιτισμού, Δικαιωμάτων της Γυναίκας και Εργασίας. Το 2005 βρίσκεται στο πλευρό του Ντέιβιντ Κάμερον που αναλαμβάνει τα ηνία.
Όταν εκείνος εκλέγεται επικεφαλής της κυβέρνησης το 2010, την επιβραβεύει αναθέτοντάς της το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εσωτερικών, μια θέση που διατηρεί μετά την επανεκλογή του το 2015.
Με τα μαλλιά της κομμένα καρέ και επιλέγοντας έντονα χρώματα στην ένδυσή της, η Τερέσα Μέι γνωρίζει ότι μοιάζει στην εξωτερική εμφάνιση εύθραυστη.
Παρ’ όλα αυτά η Daily Telegraph την θεωρεί την ισχυρότερη γυναίκα πολιτικό της χώρας κιη επισημαίνει ότι κατάφερε «να φθάσει στην κορυφή χάρη σε μια ανηλεή αποφασιστικότητα».
Η Μέι είναι παντρεμένη από το 1980 με τον Φίλιπ Τζον Μέι, έναν τραπεζικό, δεν έχει παιδιά, λατρεύει την πεζοπορία και τη μαγειρική.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από τη ζωή της στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr
ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr