Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024

Τέσσερα Νοσοκομεία στη μάχη για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα

Το εξαιρετικό παράδειγμα του προσυμπτωματικού ελέγχου στον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά» που συνέβαλε στο να σωθούν έως τώρα 20.000 γυναίκες στην πατρίδα μας πρέπει να εφαρμοστεί και σε άλλες διαδεδομένες μορφές καρκίνου, εκεί όπου έχουμε ακόμα δρόμο να κάνουμε.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Συστράτευση όλων των φορέων για την ανάδειξη της σημασίας του προσυμπτωματικού ελέγχου που μπορεί να σώσει χιλιάδες ανθρώπους ξεκίνα και στη χώρα μας που έχει μόλις 13,2 % ποσοστό εξετάσεων σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που βρίσκεται στο 40,5%


Από τα στοιχεία που παρουσιάζει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου ΕΛΛΟΚ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Καρκίνου European Cancer Organisation προκύπτει ότι η Ελλάδα υστερεί στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου, καθώς μόλις το 13,2 % του επιλέξιμου πληθυσμού έχει κάνει κολονοσκόπηση, σε αντίθεση με το ποσοστό ευρωπαϊκό μέσο όρο, που διαμορφώνεται στο 40,5 %.

Πολύ σημαντική είναι επίσης η έναρξη του πιλοτικού προγράμματος για τον καρκίνο του πνεύμονα -του μεγαλύτερου «φονιά» μεταξύ των ογκολογικών νοσημάτων- που θα ξεκινήσει με την συνεργασία τεσσάρων νοσοκομείων του ΕΣΥ, σε έναν πληθυσμό επιλογής με ηλικιακό κριτήριο, οι οποίοι είναι πρώην και νυν καπνιστές. Όπως επισημαίνει ο Richard Price από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Καρκίνου ECO ένα εξαιρετικό παράδειγμα για την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος στον καρκίνο του πνεύμονα αποτελεί η Κροατία, η οποία μαζί με την Κύπρο, μάς έχουν βάλει τα γυαλιά, την ώρα που το 23% του πληθυσμού της Ελλάδας παραμένουν συστηματικοί καπνιστές.

Ένα άλλο ζήτημα στην αντιμετώπιση του καρκίνου είναι οι βιοδείκτες με την πρόεδρο της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας ΕΟΠΕ, Ζένια Σαριδάκη να επισημαίνει ότι η έναρξη της ένταξης και της αποζημίωσης των βιοδεικτών ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια με υπουργό υγείας (πάλι τότε) τον Άδωνι Γεωργιάδη και πρέπει πλέον να ενταχθούν περισσότεροι βιοδείκτες, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν στον κατάλληλο πληθυσμό ασθενών οι καινοτόμες θεραπείες. Η πρόεδρος της ΕΟΠΕ προσθέτει ότι μία χώρα για να αντιμετωπίσει ολιστικά και αποτελεσματικά τον καρκίνο χρειάζεται Μητρώα Ασθενών και Εθνικό Σχέδιο Δράσης.

Βρισκόμαστε λοιπόν εν αναμονή της υπογραφής της υπουργικής απόφασης για την έναρξη του πιλοτικού προγράμματος για τον καρκίνο του πνεύμονα, ενώ περιμένουμε να υλοποιηθεί και το πρόγραμμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το οποίο είχε μεν ανακοινωθεί ένα χρόνο πριν αλλά λόγω τεχνικών και διαδικαστικών δυσκολιών που προέκυψαν στην υλοποίηση του, δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει να αποστέλλονται τα σχετικά SMS στις ωφελούμενες.

Στο μεταξύ, με αφορμή το συνέδριο της για την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου, (4/2), η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου ανακοινώνει την συνεργασία της με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Καρκίνου κάνοντας ένα μεγάλο βήμα προκειμένου να έρθει η χώρα μας πιο κοντά στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα για την ολιστική φροντίδα του καρκίνου, σε όλο το φάσμα της νόσου, δηλαδή στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, την αντιμετώπιση αλλά και την παρηγορητική φροντίδα, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ Γιώργος Καπετανάκης.

Η ΕΛΛΟΚ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Καρκίνου μοιράζονται ένα κοινό όραμα για μια Ευρώπη χωρίς ανισότητες στην φροντίδα του καρκίνου. Στο πλαίσιο αυτό είναι πολύ σημαντική η διεκδίκηση του δικαιώματος των (πρώην) ασθενών στην λήθη. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Νοσηλευτικής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ανδρέας Χαραλάμπους, πρώην πρόεδρος του Οργανισμού ECO, ήδη 8 ευρωπαϊκά κράτη, μεταξύ των οποίων το Βέλγιο, η Γαλλία και η Κύπρος έχουν κατοχυρώσει το δικαίωμα των ογκολογικών ασθενών στη λήθη γεγονός που σημαίνει ότι μετά από την πάροδο κάποιων ετών από την νόσηση με καρκίνο, οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζονται από τις τράπεζες και από τα ασφαλιστικά ιδρύματα και τις ασφαλιστικές εταιρείες ισότιμα με τους ανθρώπους που δεν νόσησαν ποτέ από καρκίνο.

Σε κάποιες χώρες αυτό ισχύει στην πενταετία, ενώ σε κάποιες άλλες χώρες στα οκτώ ή τα δέκα χρόνια. Είναι ωστόσο σημαντικό να υπάρξει μία κοινή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ώστε οι άνθρωποι που νοσούν από καρκίνο και τον ξεπερνούν να αντιμετωπίζονται σαν άτομα που δε νόσησαν ποτέ, να μπορούν να πάρουν δάνειο και να ασφαλίσουν την υγεία τους. Άλλωστε ήδη στην Ευρώπη, ζουν 20 εκατομμύρια επιβιώσαντες από καρκίνο. Σε αυτό που επίσης συμφωνούν οι ειδικοί είναι πως για την ολιστική και έγκαιρη αντιμετώπιση του καρκίνου υπάρχουν κονδύλια διαθέσιμα και αυτό που απαιτείται είναι αφενός η πολιτική βούληση και αφετέρου η νομοθετική κατοχύρωση. Τόσο το πρόγραμμα EU for Health όσο και το EU PT Cancer Plan μπορούν να εξασφαλίσουν πόρους για την φροντίδα των ογκολογικών ασθενών, αρκεί να υπάρξει η σωστή χάραξη πολιτικής υγείας και ακολούθως η πολιτική βούληση να γίνει νόμος με σφραγίδα του κράτους.

πνεύμονα

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες συμπληρώνουν το ΕΣΥ, προσεγγίζοντας νησιά και βουνά

Υποστήριξη των ασθενών με καρκίνο με νέες πολιτικές

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ