Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας θα συνεχιστούν οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου από πλωτά του Λιμενικού Σώματος, για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων, μετά την ανατροπή ξύλινου σκάφους τα ξημερώματα της Κυριακής, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 34 άτομα.
Ανάμεσα στα θύματα είναι τέσσερα βρέφη και 11 παιδιά, ενώ 98 άτομα έχουν διασωθεί. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών που επέβαιναν στη βάρκα.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Νίκος Λαγκαδιανός σε δηλώσεις του το απόγευμα της Κυριακής είπε ότι το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) ενημερώθηκε τηλεφωνικά για το περιστατικό από άτομο που ανέφερε ότι επέβαινε σε ακυβέρνητο σκάφος.
Πρόσθεσε ότι στην περιοχή έσπευσαν άμεσα κατόπιν σχετικών εντολών του ΕΚΣΕΔ, Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης, Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, δύο ελικόπτερα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και ελικόπτερο της δύναμης FRONTEX. Παράλληλα, στο σημείο εστάλη Κλιμάκιο Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (Μ.Υ.Α) Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, με τη συνδρομή ελικοπτέρου Σινούκ του Στρατού Ξηράς.
«Η σημερινή τραγωδία στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της νήσου Φαρμακονησίου με τον άδικο χαμό τριάντα τεσσάρων συνανθρώπων μας μας έχει συγκλονίσει. Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη για την απώλεια των ανθρωπίνων ζωών, μεταξύ των οποίων ήταν γυναίκες, μικρά παιδιά, ακόμα και βρέφη», τόνισε σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης.
Πρόσθεσε ότι το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή καταβάλλει μια τεράστια προσπάθεια αντιμετωπίζοντας ένα πολυδιάστατο και συγχρόνως ευρωπαϊκό πρόβλημα, όπως είναι αυτό της παράτυπης μετανάστευσης. Ανέφερε ότι τραγικά περιστατικά, όπως το σημερινό, πρέπει να αφυπνίσουν συνειδήσεις και δεν επιτρέπεται πια καμία ολιγωρία.
Ο κ. Ζώης επισήμανε ότι πλέον καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη για χάραξη μίας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής συνεργασίας και πολιτικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου, με σκοπό τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.