Η διαπραγμάτευση της Αθήνας και της Άγκυρας με τον Τουρκοκύπριο και τον Ελληνοκύπριο συνομιλητή, αντίστοιχα, θα γίνεται σε επίπεδο εκπροσώπου κοινότητας, τόνισε με έμφαση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, μετά την αποψινή τους συνάντηση στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 68ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι «οι κρίσιμες πολυμερείς διαβουλεύσεις που γίνονται, θα βοηθήσουν ώστε αυτό που επιδιώκουμε -έναν καλά προετοιμασμένο διάλογο- να γίνει πραγματικότητα».
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε:
«Με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας είχαμε μια πολύ χρήσιμη και σημαντική, σε όλες τις μορφές και εκφάνσεις, συζήτηση. Υπήρξε μια αλληλοενημέρωση για τις επαφές που τόσο ο κ. αντιπρόεδρος είχε, όσο και εμείς, ενώ την ίδια ώρα συζητήσαμε τους τρόπους καλύτερων και εναρμονισμένων προσπαθειών, προκειμένου η κοινή επιδίωξη να φέρει και το καλύτερο αποτέλεσμα. Πρέπει να εκφράσω την απόλυτη ευαρέσκεια μου για την συμπαράσταση που τυγχάνουμε από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα της βοήθειας που έτυχα προσωπικά, και γενικότερα η Κύπρος, από τις συνομιλίες του κ. υπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, τον κ. Νταβούτογλου».
Στη συνέχεια, ο Κύπριος πρόεδρος πρόσθεσε:
«Θεωρώ πως οι κρίσιμες πολυμερείς διαβουλεύσεις που γίνονται θα βοηθήσουν ώστε αυτό που επιδιώκουμε -έναν καλά προετοιμασμένο διάλογο- να γίνει πραγματικότητα. Δηλαδή, να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι δεν είναι θέμα το πότε αρχίζει, αλλά το πώς αρχίζει και το πόσο καλά προετοιμασμένος είναι αυτός ο διάλογος, προκειμένου να υπάρξει αχτίδα φωτός κι ελπίδας ότι δεν θα επαναλάβουμε ένα από τα ίδια, δηλαδή ένα διάλογο του παρελθόντος που δεν οδηγούσε πουθενά».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε:
«Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ενημέρωση που μας έκανε για τις επαφές που είχε ο ίδιος και ο συνάδελφός μου ο κ. Κασουλίδης εδώ στη Νέα Υόρκη. Κάναμε κι εμείς το ίδιο. Η αλληλοενημέρωση και ο συντονισμός είναι πλήρης. Στηρίζουμε τις προσπάθειες και τις προτάσεις που κάνει ο κ. Πρόεδρος για να δημιουργηθεί ένα νέο μομέντουμ, μια νέα ευκαιρία, μια νέα δυναμική για μια βιώσιμη, δίκαιη λύση στο Κυπριακό, που, όπως τονίζουμε πάντα, πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο και τέτοια που να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον Κυπριακό λαό, που θα εκφραστεί με δημοψήφισμα για το μέλλον του, για το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Καταλήγοντας, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε:
«Νομίζω ότι αυτός ο τρόπος συνεργασίας αποδίδει καρπούς. Και αυτό φάνηκε και από τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα και από όσα έγιναν εδώ στη Νέα Υόρκη. Η θέση μας, όπως ακριβώς έχει διαμορφωθεί μέσα από τη συνεννόησή μας, είναι πάρα πολύ καθαρή. Εμείς είμαστε έτοιμοι, στο επίπεδο που θα καθοριστεί, να συναντηθούμε με τον διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Όπως και η τουρκική κυβέρνηση δήλωσε έτοιμη να συνομιλήσει με τον διαπραγματευτή της ελληνικής, κυπριακής κοινότητας. Επαναλαμβάνω, όπως είπα και εχθές, ότι η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή κοινότητα προβλέπονται από το ισχύον σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960. Και διαπραγματευτές είχαν οριστεί και άλλες φορές στο παρελθόν. Για μας, σημασία έχει η διαφύλαξη της διεθνούς νομικής προσωπικότητας, της υπόστασης και της ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι κυρίαρχο κράτος-μέλος του ΟΗΕ και μέλος της ΕΕ και εκφράζεται από τον Πρόεδρό της, τον κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος και παίρνει όλες αυτές τις νέες πρωτοβουλίες για τις οποίες έχετε πλήρη γνώση».