Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Θ. Πλεύρης: Το πλαίσιο για τους ανεμβολίαστους δεν είναι πολύ αυστηρό, αλλά θα επαναξιολογηθεί

Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» κι αναφερόμενος στα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα, είπε ότι θα επαναξιολογηθούν από την επιτροπή των ειδικών την επόμενη εβδομάδα, οι οποίοι και κάνουν τις εισηγήσεις προς την Κυβέρνηση.

Τα μέτρα από την Επιτροπή επαναξιολογούνται ανά 15 ημέρες. Την άλλη Τρίτη-Τετάρτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή και με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία θα γίνουν και οι αντίστοιχες εισηγήσεις.
Το σημαντικό είναι ότι αυτά τα μέτρα παραμένουν στη φιλοσοφία που έχουμε πει: δεν επιβραβεύονται οι εμβολιασμένοι, αλλά έχουν μεγαλύτερα περιθώρια ελευθερίας που φτάνουν στην κανονικότητα επειδή κινδυνεύουν λιγότερο να νοσήσουν βαριά σε αντίθεση με τους ανεμβολίαστους για τους οποίους τα μέτρα δεν είναι τιμωρητικά, αλλά περισσότερο περιοριστικά επειδή παράγουν βαριές νοσηλείες, νοσηλείες στις ΜΕΘ και ορισμένοι από αυτούς χάνουν τη ζωή τους.
Πλέον, οι περιορισμοί έχουν επεκταθεί σε περισσότερες δραστηριότητες των ανεμβολίαστων, ωστόσο δεν έχουμε φτάσει σε απόλυτα περιοριστικά μέτρα, όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες.
Δηλαδή, εκτός από τα σούπερ μάρκετ, την εστίαση, τα φαρμακεία όπου μπαίνουν εντελώς ελεύθερα, υπάρχει και μια σειρά από άλλες δραστηριότητες στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν με τεστ, όπως η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Επομένως δεν έχουμε φτάσει στο σημείο ενός πολύ αυστηρού πλαισίου, ωστόσο, αυτό θα επαναξιολογηθεί, πάντα όμως με τον όρο να μην πληγεί η κανονικότητα των συμπολιτών μας που έχουν κάνει το εμβόλιο.

Αντιμετωπίζουμε τις αβελτηρίες που αφορούν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Να αναφέρουμε πώς αντιμετωπίζουμε κάποιες αβελτηρίες: Υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που δεν έχουν κάνει τη δεύτερη δόση του δόση του εμβολίου, χωρίς δική τους υπαιτιότητα και για αυτούς υπάρχει η σκέψη, εφόσον έχουν κριθεί από την Επιτροπή, να μην υπάγονται στο καθεστώς των ανεμβολίαστων, ως προς τα περιοριστικά μέτρα.
Μια δεύτερη κατηγορία, της οποίας το πρόβλημα ρυθμίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, αφορά στις περιπτώσεις ανθρώπων που είχαν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις όχι εντός Ευρωπαϊκή Ένωσης, αλλά σε τρίτες χώρες. Πλέον θα πρέπει να ξέρουν ότι το πιστοποιητικό τους, ακόμα και αν δεν σκανάρεται, ισχύει κανονικά αρκεί να έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν θα επεκταθεί η υποχρεωτικότητα

Όσον αφορά την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, η Κυβέρνηση έχει πει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο ότι αυτό το μέτρο αφορά μόνο τους υγειονομικούς και σε όσους περιθάλπουν ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Δεν επιθυμούμε να επεκταθεί. Σε όλες τις άλλες κατηγορίες, όπως στους εργαζομένους στην εστίαση, υπάρχει το rapid test και η μάσκα.
Το εντυπωσιακό με την Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι ότι ενώ έχει καταψηφίσει την υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς, μιλάει για άλλες κατηγορίες με εμφανές, κατά την άποψή μου, πολιτικό πρόσημο. Διότι λέει για τους αστυνομικούς και δεν λέει για όσους εργάζονται στην εστίαση.
Εμείς έχουμε ξεκάθαρη θέση. Με βάση και τη θέση της Επιτροπής Βιοηθικής, έχουμε περιορίσει την υποχρεωτικότητα στην κατηγορία των υγειονομικών. Δεν συζητάμε για περαιτέρω κατηγορίες. Ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι αν τεθεί αυτό το θέμα, θα τεθεί με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής, αλλά δεν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης.

Με ενίσχυση του ΕΣΥ, περισσότερους ελέγχους και στοχευμένα μέτρα θα συγκρατήσουμε την πανδημία και η χώρα δεν θα ξανακλείσει. Οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης έχουν άλλες ιδιαιτερότητες.

Αυτή τη στιγμή, τα στοιχεία δείχνουν ότι το επιδημικό κύμα έχει αρχίσει να καταγράφει άνοδο στην Αττική, κάτι που μέχρι τώρα δεν συνέβαινε. Θεωρούμε ότι με αυτά τα μέτρα, ακριβώς επειδή περιορίζουν την κινητικότητα των ανεμβολίαστων που κινδυνεύουν περισσότερο και σε συνδυασμό με τους πολύ περισσότερους ελέγχους που γίνονται τώρα- θα το έχετε διαπιστώσει και οι ίδιοι ότι πλέον οι έλεγχοι είναι εξαντλητικοί και στην εστίαση αλλά και σε όλους τους χώρους- θεωρούμε ότι θα καταφέρουμε να συγκρατήσουμε την πανδημία.
Σε κάθε περίπτωση τονίζουμε ότι η χώρα δεν πρόκειται να κλείσει.  Το Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχώς αναπτύσσει κλίνες, όπου χρειάζεται, με τους όρους και τις τεχνικές προδιαγραφές που ισχύουν παντού, έτσι ώστε να παρέχεται η καλύτερη δυνατή περίθαλψη στους ασθενείς.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται έντονα, το γνωρίζουμε, αλλά θα αντέξει. Είναι σε ετοιμότητα σε συνδυασμό με τη συνεργασία που υπάρχει με τις ιδιωτικές Κλινικές αλλά και με την παρουσία ιδιωτών ιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, είτε οικειοθελώς είτε με τη διαδικασία της επίταξης των υπηρεσιών, έτσι ώστε να μη βρεθούμε στο σημείο το ΕΣΥ να ξεπεράσει τις αντοχές του.
Δεν είναι δυνατόν αυτή η πλειοψηφία που έχει εμβολιαστεί να μπει σε καθεστώς περιορισμών επειδή κάποιοι που- είναι δικαίωμά τους και το σεβόμαστε παρόλο που είναι σε βάρος της υγείας τους- επιλέγουν να μην εμβολιάζονται.
Θα ήταν άδικο να περιορίζεται η κοινωνία και να μην πηγαίνει μπροστά επειδή κάποιοι δεν θέλουν να ακολουθήσουν τους κανόνες. Αυτοί θα δέχονται τους περιορισμούς, όχι τιμωρητικά αλλά προστατευτικά.
Οι χώρες που παίρνουν διαφορετικά μέτρα, έχουν άλλες ιδιαιτερότητες. Εμείς τι παρακολουθούμε; Η βασική εξίσωση που παρακολουθεί το Υπουργείο Υγείας δεν είναι ο αριθμός των κρουσμάτων. Είναι ο αριθμός των νοσηλειών και των εξιτηρίων, διότι με αυτήν την ανάγνωση βλέπουμε τις αντοχές και την πίεση στο ΕΣΥ.
Κάποιες άλλες χώρες, όπως είναι οι χώρες κυρίως της Κεντρικής Ευρώπης, επειδή εξαρτούν πλήρως την οικονομική τους παρουσία από τα Χριστούγεννα και από τον Ιανουάριο, επιλέγουν μια πολιτική κλεισίματος, για να μπορέσουν να έχουν μια πιο ελεύθερη παρουσία αυτές τις περιόδους.
Εμείς επιλέγουμε συγκεκριμένα, στοχευμένα μέτρα που απευθύνονται κυρίως στους ανεμβολίαστους, αλλά και στις ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών.
Και με την 3η δόση υπήρχε μία μεγάλη κουβέντα, η οποία αναπτύχθηκε και βλέπετε ότι τώρα τη βάζουμε σε ένα πλαίσιο: από 13/12 όσοι συμπολίτες μας άνω των 60 δεν κάνουν την 3η δόση, θα έχουν αντίστοιχους περιορισμούς με τους ανεμβολίαστους.
Με στοχευμένα, λοιπόν, μέτρα θεωρούμε ότι θα διατηρήσουμε τον δείκτη νοσηλειών και εξιτηρίων σε τέτοιο βαθμό που δεν θα πιεστεί παραπάνω το ΕΣΥ.

Δεν αλλάζει τίποτα στον τρόπο καταγραφής από τον ΕΟΔΥ

Το ξεκαθαρίσαμε. Το ξεκαθάρισε και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ο κύριος Ζαούτης. Δεν αλλάζει ο τρόπος καταγραφής, τίποτα δεν θα αλλάξει, συνεχίζουμε να έχουμε τον ίδιο τρόπο καταγραφής, ακολουθώντας τον κανονισμό που αναφέρεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αυτό που δείξαμε είναι ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα καταγραφής. Κάποιες χώρες ακολουθούν ένα μοντέλο σύμφωνα με το οποίο οι θάνατοι που καταγράφονται μετά την 28η μέρα της νόσου, δεν καταγράφονται ως θάνατοι που οφείλονται στην Covid.

Για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας τα ανεμβολίαστα παιδιά πρέπει να μπαίνουν με self-test στους χώρους εστίασης

Διατηρούμε το self-test συνολικά, διότι η μαθητική κάρτα καλύπτει δυο συγκεκριμένους χρόνους που γίνεται το self-test και οι οποίοι αφορούν την παρουσία των μαθητών στα σχολεία. Όμως σε ειδικές κατηγορίες, όπως είναι η εστίαση- αυτό υπήρχε και προηγουμένως- επειδή ο παράγοντας μετάδοσης είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς δεν υπάρχει η μάσκα, έχει κριθεί ότι θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος 24ώρου πριν τη στιγμή εισόδου.
Καταλαβαίνουμε ότι είναι μια πίεση για τους γονείς, αλλά παίρνουμε αυτό το μέτρο για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Διαβάστε ακόμη 

1,6 εκατ. ραντεβού για πρώτη και αναμνηστική δόση εμβολίου τις τελευταίες 30 ημέρες

Νεκρή πόλη η Βιέννη. Μαζικές κινητοποιήσεις στην Ευρώπη ενάντια στα lockdown

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ