Ας φανταστούμε πως τον προηγούμενο Ιανουάριο ένας νέος ή ένα ζευγάρι πήραν την πρωτοβουλία να ανοίξουν μία νέα επιχείρηση για την επερχόμενη τουριστική περίοδο. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο κορωνοϊός ήταν anteportas στην Ελλάδα και σύντομα οδηγηθήκαμε στη γενική απαγόρευση κυκλοφορίας (lockdown). Η παγκόσμια πανδημία είχε ως αποτέλεσμα η τουριστική κίνηση το περασμένο καλοκαίρι να κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα και η νέα αυτή επιχείρηση να μην είναι βιώσιμη. Οι ιδιοκτήτες παίρνουν την απόφαση να πτωχεύσουν και έτσι έρχονται αντιμέτωποι με τη σχετική διαδικασία. Αυτό είναι μονάχα ένα -επίκαιρο- παράδειγμα των πολλών συμπολιτών μας που θα επηρεαστούν θετικά από το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στη Βουλή και αφορά τη διευθέτηση οφειλών και την παροχή της «∆εύτερης Ευκαιρίας».
Όπως φαίνεται ήδη από τον τίτλο της, η νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης εδράζεται σε τρεις ακρογωνιαίους λίθους: την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την επανεκκίνηση. Πρόληψη διότι με μία σειρά καινοτόμων μέτρων, όπως ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών και η προπτωχευτική συμφωνία εξυγίανσης, οι πολίτες μπορούν να αποφύγουν την αφερεγγυότητα και τη συνακόλουθη πτώχευση. Αντιμετώπιση και μάλιστα γρήγορη, ώστε αυτοί που εμπράκτως το έχουν ανάγκη -όπως οι ιδιοκτήτες του παραδείγματός μας- να απεμπλακούν από τα δανειακά δεσμά και να κατορθώσουν να ορθοποδήσουν. Έτσι επέρχεται το τρίτο στάδιο, μία ουσιαστική δεύτερη ευκαιρία με απώτατο στόχο την επανάκτηση της περιουσίας. Μάλιστα, για πρώτη φορά, όλη η παραπάνω διαδικασία θα αφορά όχι μόνο τα νομικά αλλά και τα φυσικά πρόσωπα ενώ σε μεγάλο μέρος της θα διενεργείται ηλεκτρονικά. Σε αδρές γραμμές αυτές είναι οι στοχεύσεις του νομοσχεδίου που αφορούν στο νέο μοντέλο πτώχευσης.
Παρεμβάσεις
Οι παρεμβάσεις και οι καινοτομίες δεν σταματούν εδώ. Με αυτόν τον νόμο επιλύεται κοινωνικά δίκαια και οικονομικά αποτελεσματικά ένα χρονίζον πρόβλημα της οικονομίας: αυτό που σχετίζεται με την πρώτη κατοικία. Τα προηγούμενα χρόνια πολίτες έχαναν ή επρόκειτο να χάσουν τα σπίτια τους μετά την περάτωση της περιόδου προστασίας, ενός έκτακτου μέτρου, που επιβλήθηκε από την κρίση. Όμως σήμερα, αποδεδειγμένα πολλοί συμπολίτες μας αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Σε αυτό το σημείο έρχεται η Πολιτεία για να προσφέρει ένα δίχτυ ασφαλείας σε εκείνους, που το έχουν πραγματικά ανάγκη.
Οι ευάλωτοι οφειλέτες θα μπορούν να απευθυνθούν στον νέο Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, ο οποίος θα αγοράζει το ακίνητό τους προτού αυτό βγει σε πλειστηριασμό. Έτσι θα παραμένουν στο σπίτι τους εξασφαλισμένα για 12 έτη καταβάλλοντας προς τον Φορέα ενοίκιο, ενώ θα διατηρούν το δικαίωμα επαναγοράς του ακινήτου τους σε όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Οι ευάλωτοι οφειλέτες θα δικαιούνται στεγαστικού επιδόματος που θα καλύπτει σημαντικό μέρος του μισθώματος. Όχι μόνο, δηλαδή, θα εξασφαλίζουν τη διαμονή τους αντί να βρεθούν στον δρόμο, αλλά ένα πολύ μεγάλο μέρος του μισθώματος θα καταβάλλεται εκ μέρους τους από την Κράτος. Αυτή είναι η έμπρακτη στήριξη των αδυνάμων.
Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω και αυτό το νομοθέτημα συνδέεται άρρηκτα με την ευρύτερη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας της COVID-19 ισορροπώντας επιτυχημένα ανάμεσα στην ανόρθωση της εθνικής οικονομίας και στην προστασία των ευάλωτων, ώστε να μην μείνει κανείς συμπολίτης μας πίσω.
*Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος είναι Βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών.
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ