Παρασκευή 25 Απριλίου 2025

«Θα μπορούσατε να είχατε κάνει μια συμφωνία»: Ο Τραμπ κατηγορεί την Ουκρανία μετά τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει βάλει στο στόχαστρο την Ουκρανία αφού ο Πρόεδρός της, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι ήταν «έκπληξη» ότι η χώρα του δεν προσκλήθηκε σε συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.

Λέγοντας ότι είναι  «απογοητευμένος» από την αντίδραση της Ουκρανίας, φάνηκε να κατηγορεί την Ουκρανία για την έναρξη του πολέμου, λέγοντας ότι η χώρα «θα μπορούσε να είχε κάνει μια συμφωνία».

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο στο Ριάντ για τις πρώτες υψηλού επιπέδου, πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών μετά την εισβολή. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να διορίσουν ομάδες για να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για το τέλος του πολέμου.

Επίσης, στις συνομιλίες στο Ριάντ ήταν ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικ Βαλτς, καθώς και ο βοηθός του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσάκοφ και ο επικεφαλής του κρατικού ταμείου περιουσίας της Ρωσίας, Κίριλ Ντμίτριεφ.

Ο Λαβρόφ είπε ότι η χώρα του δεν θα δεχτεί ειρηνευτικές δυνάμεις από τις χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία στο πλαίσιο οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας, μια πρόταση που τέθηκε σε μια συνάντηση των ευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ στο Παρίσι τη Δευτέρα.

Τονίζοντας ότι η Μόσχα δεν θα συμφωνούσε με ειρηνευτικές δυνάμεις από τις χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία στο πλαίσιο οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας, ο Λαβρόφ είπε: “Οποιαδήποτε εμφάνιση των ενόπλων δυνάμεων υπό κάποια άλλη σημαία δεν αλλάζει τίποτα. Είναι φυσικά εντελώς απαράδεκτο”.

Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα διορίσουν πρεσβευτές η μία στις χώρες της άλλης το συντομότερο δυνατό και θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις για να “αποκαταστήσουν πλήρως τη συνεργασία”.

“Ήταν μια πολύ χρήσιμη συζήτηση. Ακούσαμε ο ένας τον άλλον και ακούσαμε ο ένας τον άλλον”, είπε. Επανέλαβε την προηγούμενη θέση της Ρωσίας ότι οποιαδήποτε επέκταση της αμυντικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ -και η ένταξη της Ουκρανίας σε αυτήν- θα αποτελούσε «άμεση απειλή» για τη Ρωσία.

Ο Ρούμπιο από την πλευρά του δήλωσε ότι είναι “πεπεισμένος” ότι η Ρωσία είναι “πρόθυμη να αρχίσει να εμπλέκεται σε μια σοβαρή διαδικασία” για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

“Πρέπει να γίνουν παραχωρήσεις από όλες τις πλευρές. Δεν πρόκειται να προκαθορίσουμε ποιες είναι αυτές.” «Σήμερα είναι το πρώτο βήμα μιας μεγάλης και δύσκολης διαδρομής, αλλά σημαντικής», πρόσθεσε. Ο Ρούμπιο είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «πρέπει να βρεθεί στο τραπέζι κάποια στιγμή γιατί έχουν και κυρώσεις που έχουν επιβληθεί».

Σχετικά με την απουσία της Ουκρανίας στη συνάντηση, επέμεινε ότι “κανείς δεν παραγκωνίζεται”. «Όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτή τη σύγκρουση πρέπει να είναι εντάξει με αυτήν, πρέπει να είναι αποδεκτή από αυτούς», πρόσθεσε.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο, ο Τραμπ ρωτήθηκε ποιο ήταν το μήνυμά του στους Ουκρανούς που μπορεί να αισθάνονται προδομένοι.

“Ακούω ότι είναι αναστατωμένοι που δεν έχουν θέση στις συνομιλίες, αλλά είχαν μια θέση για τρία χρόνια και πολύ καιρό πριν από αυτό. Αυτό θα μπορούσε να διευθετηθεί πολύ εύκολα”, είπε.  “Θα μπορούσαν να είχαν κάνει μια συμφωνία”, πρόσθεσε αργότερα. «Αυτό θα τους έδινε σχεδόν όλα τα εδάφη τους και κανένας δεν θα είχε σκοτωθεί, και καμία πόλη δεν θα είχε κατεδαφιστεί».

Μετά τη συνάντηση στο Ριάντ, ο Τραμπ είπε ότι ήταν «πολύ πιο σίγουρος». «Ήταν πολύ καλοί», είπε. “Η Ρωσία θέλει να κάνει κάτι. Θέλουν να σταματήσουν αυτή την βαρβαρότητα”. «Νομίζω ότι έχω τη δύναμη να τερματίσω αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική των ευρωπαϊκών χωρών να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, ο Τραμπ είπε: “Αν θέλουν να το κάνουν αυτό, είναι υπέροχο, είμαι υπέρ αυτού. Αν θέλουν να το κάνουν, νομίζω ότι θα ήταν εντάξει. Εννοώ, ξέρω ότι η Γαλλία το ανέφερε, άλλοι το ανέφεραν, το ανέφερε και το Ηνωμένο Βασίλειο”. Ωστόσο, πρόσθεσε: «Δεν θα χρειαστεί να βάλουμε κανένα εκεί γιατί, ξέρετε, είμαστε πολύ μακριά».

Οι συζητήσεις στο Ριάντ σηματοδοτούν την πρώτη προσπάθεια υψηλού επιπέδου για διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της πλήρους κλίμακας εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία από τις πρώτες μέρες του πολέμου, όταν οι συνομιλίες κατέρρευσαν για τις απαιτήσεις του Ρώσου προέδρου.

Παρά την αναταραχή της διπλωματίας, λίγα είναι γνωστά για το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ για την Ουκρανία ή την προθυμία της Ρωσίας να εμπλακεί, και η συνάντηση της Τρίτης έδωσε λίγες νέες ενδείξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Ρούμπιο: «Τα 4 σημεία που συμφωνήσαμε με τους Ρώσους»

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «ΗΠΑ και Ρωσία έκαναν σημαντικό βήμα για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία»

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ