ΣΕ «ΟΠΛΟ» για αιχμηρή πολιτική αντιπαράθεση εξελίσσονται τα εμβόλια CΟVID-19, με τους διαξιφισμούς να γίνονται μέρα με την ημέρα πιο αιχμηροί και από τις βελόνες χορήγησης των ενέσιμων εμβολίων.
Ρεπορτάζ ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η επιχειρούμενη ανοσοποίηση βρίσκει πρόσφορο έδαφος για οξύτατες αντιπαραθέσεις επιστημόνων, φορέων υγείας και πολιτικών μετά από έρευνες που υποστηρίζουν ότι τα αντισώματα στον κορωνοϊό διαρκούν μόλις για λίγους μήνες!
Αναμενόμενο, βέβαια, καθώς από τη μία πλευρά επιβεβαιώνεται η θρυλική ατάκα του ηθοποιού Σπύρου Καλογήρου «είναι πολλά τα λεφτά, Άρη» (στην προκειμένη περίπτωση ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ…), ενώ από την άλλη, βλέπουν το φως της δημοσιότητας έρευνες που φανερώνουν ότι η ανοσία, την οποία εξασφαλίζουν τα αντισώματα στον κορωνοϊό διαρκεί μόλις για λίγους μήνες.
Έτσι, εκτός από τις προκλητικές κινήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο casus belli που μετατρέπει ένα «όπλο» δημόσιας υγείας σε βαρύ πυροβολικό μικροπολιτικής κόντρας εντός κι εκτός ελληνικού (και άλλων) κοινοβουλίων.
Μελέτη
Μάλιστα, η πιο αισιόδοξη μελέτη, που ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη και διεξήχθη στην Ισλανδία, ανεβάζει τη διάρκεια ανίχνευσης των αντισωμάτων στον μέχρι στιγμής καταγεγραμμένο χρόνο-ρεκόρ των τεσσάρων μηνών.
«Οι ασθενείς με λοίμωξη που προκαλεί η νόσος CΟVID-19 αναπτύσσουν αντισώματα τα οποία στην πλειονότητα των περιστατικών παραμένουν σταθερά επί τουλάχιστον τέσσερις μήνες», λέει η αναφορά των επιστημόνων από την Ισλανδία, ενώ είναι ήδη γνωστό ότι ο «τίτλος αντισωμάτων» (σε απλά λόγια η μεγαλύτερη αραίωση του ορού του ασθενούς στην οποία ανιχνεύονται τα ειδικά αντισώματα) ποικίλει, καθώς εξαρτάται από το αν ο ασθενής νόσησε ήπια ή βαριά.
Ωστόσο, η κουβέντα για τα CΟVID-19 εμβόλια καλά κρατεί μπροστά (και πίσω) από τις κάμερες, με το λανθασμένο μήνυμα που διαδίδεται από τα περισσότερα media να είναι πως τα εμβόλια θα μας …σώσουν!
Η πραγματικότητα, όμως, διαφέρει, με αρκετούς επιστήμονες ειδικού βάρους –ενδεικτικά αναφέρουμε τον καθηγητή Παθολογικής φυσιολογίας λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Νίκο Σύψα -να σημειώνουν ότι το πολυαναμενόμενο εμβόλιο ενδεχομένως θα έχει αποτελεσματικότητα (δηλαδή ανοσοδιέγερση) κοντά στο 50%.
Τις αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μας προστατεύσουν τελικά τα εμβόλια αναζωπυρώνει η δήλωση του Χανς Κλούγκε, ∆ιευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη που είπε αυτολεξεί: «Η Ευρώπη μπορεί να ζήσει με την πανδημία CΟVID-19 χωρίς εμβόλιο, διαχειριζόμενη τις εξάρσεις με τοπικά lockdown», προσθέτοντας ότι δεν αναμένει να επιστρέψουν οι περιορισμοί σε εθνικό επίπεδο.
Ήδη βρίσκονται υπό ανάπτυξη 177 πειραματικά εμβόλια για τον κορωνοϊό, με εννέα εξ αυτών να προχωρούν στη «Φάση 3» των κλινικών δοκιμών. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, τα επτά έχουν ήδη ξεκινήσει μελέτες «Φάσης 3» ενώ άλλα δύο ξεκινούν άμεσα.
Ο χαμηλών τόνων καθηγητής που αυτοβούλως έχει κρατηθεί μακριά από το πεδίο των πολιτικών διαξιφισμών, δηλώνει αισιόδοξος πως θα έχουμε σύντομα ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό το οποίο θα χορηγείται πιθανότητα σε δύο δόσεις και θα γίνεται κάθε χρόνο όπως αυτό της γρίπης.
Στο σημείο αυτό καλό θα είναι να θυμηθούμε πως το εμβόλιο της γρίπης, ένα «όπλο δημόσιας υγείας που το έχουμε εδώ και χρόνια στη φαρέτρα μας, δεν αξιοποιείται σωστά», με τον καθηγητή Φαρμακολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ∆ημήτρη Κούβελα να μας διαφωτίζει επ’ αυτού, καθότι φέτος αναμένεται και ο νέος κίνδυνος συλλοίμωξης γρίπης και κορωνοϊού, ένα ενδεχόμενο που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη επιβάρυνση της υγείας των ηλικιωμένων και των ευπαθών ασθενών. «Το εμβόλιο της γρίπης δεν το κάνουμε, όπως θα έπρεπε. Το κάνει το 20% του πληθυσμού και το αποζημιώνουμε μόνο για ευπαθείς ομάδες και υγειονομικούς.
«Καμπανάκι»
Λόγω του ότι έχει ανοσοδιέγερση περίπου 70%, θα έπρεπε να γίνει στο σύνολο του πληθυσμού για να εξασφαλιστεί ανοσία κοινότητας. Επομένως, το 70% του πληθυσμού πρέπει να πάρει από μία δόση του εμβολίου γρίπης.
Στη χώρα, θα εισαχθούν περίπου 2.500.000 δόσεις και θα μπορούσε, ίσως να φθάσει η εισαγόμενη ποσότητα τα 3.000.000 δόσεις. ∆εν είναι αρκετά. Το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να αναζητήσει κι άλλη ποσότητα εμβολίου γρίπης έγκαιρα, διότι αν εμφανιστούν ταυτόχρονα βαριά γρίπη και CΟVID-19, θα καταρρεύσει το σύστημα. Ας σταματήσουν λοιπόν τις «εισαγωγές» του εμβολίου-φάντασμα (για την CΟVID-19) και ας βρουν τουλάχιστον επαρκή ποσότητα από αυτό που υπάρχει ήδη (της γρίπης)», προειδοποιεί ο καθηγητής ∆ημήτρης Κούβελας, γνωστός για την ευθύτητά του, ακόμα κι όταν πρέπει να ειπωθούν σκληρές αλήθειες, που δεν αρέσουν.
Τον κίνδυνο συλλοίμωξης γρίπης και CΟVID-19 αναδεικνύει και ο Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζοντας πως εγκυμονεί μεγάλη επιβάρυνση για την υγεία των ηλικιωμένων ανθρώπων και όλων των ασθενών με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες και αποτελεί ένα ενδεχόμενο που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά στον σχεδιασμό πολιτικής υγείας.
Ακολούθως, ο κ. Τσιόδρας εξηγεί ότι από τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής για τις επιδημίες γρίπης, στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (εκεί όπου θερίζει ο νέος κορωνοϊός, με μόνο το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι να μετρά περισσότερους από 23 νεκρούς) είθισται να χορηγείται χημειοπροφύλαξη με αντιικά φάρμακα (για τη γρίπη) ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο σοβαρών λοιμώξεων.
Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται προληπτικά καθότι οι ηλικιωμένοι που έχουν υποκείμενα σοβαρά νοσήματα και φιλοξενούνται στα γηροκομεία αποτελούν τους πιο ευάλωτους από όλους τους ευπαθείς! Επιστρέφοντας, πάντως, στο ζήτημα του εμβολιασμού για τη γρίπη, αποτελεί κοινό μυστικό πως το εμβόλιό της αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των υγειονομικών που εμβολιάζονται σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά από ό,τι θα έπρεπε.
Σε μελέτες του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία του νέου κορωνοϊού, αναφέρονταν ποσοστά εμβολιασμού από 30% έως 42% στους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι ζουν «αγκαλιά» με τις ιώσεις μέσα στα νοσοκομεία!
Από τη μεριά του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, επισημαίνει πως οι πρώτες δόσεις της CΟVID-19 εμβολίου της Οξφόρδης που θα έρθουν στην Ελλάδα προορίζονται για τους υγειονομικούς και τους ευπαθείς.
Πρόκειται για μια δήλωση που αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές αντιπαραθέσεις μεταξύ των Συλλόγων Ασθενών για το ποιος είναι πιο ευπαθής από τον άλλον, με καρκινοπαθείς, ρευματοπαθείς, άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση, ανοσοκατεσταλμένους, διαβητικούς, μεταμοσχευμένους, καρδιοπαθείς και πάσχοντες από άλλες κατηγορίες νοσημάτων να διεκδικούν με αγωνία την προτεραιότητα στον εμβολιασμό.
«Ένα εμβόλιο δεν θα φτάσει, για κανένα κράτος. Κάθε χώρα πρέπει να αποκτήσει μια παρακαταθήκη εμβολίων για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού της», σημείωσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, γνωρίζοντας καλά ως εξαιρετικός τεχνοκράτης, πως κάθε εμβόλιο εκτός από διαφορετικό τρόπο δράσης και διαφορετική διαδικασία παραγωγής έχει και ενδεχομένως διαφορετικούς αποδέκτες ως προς την ηλικία και συνεπώς ένα εμβόλιο de facto αποκλείεται να καλύψει όλες τις ανάγκες.
Εντυπώσεις
Μέσα σε αυτό το ομιχλώδες τοπίο που τρέφει την αμφιβολία, τον φόβο και τους αντιρρησίες, όπως οι λοιμώξεις τρέφουν τον πανικό, ο Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, θυμίζει πως όσοι εκφέρουν ακραίες απόψεις ή αμφισβητούν «θεσμοθετημένες συστάσεις» στα media και είναι και επιστήμονες, εγκληματούν, καθώς ανοίγουν διάπλατα τον δρόμο για τη δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων.
Ο ρόλος των Τ- λεμφοκυττάρων στηn έκθεση των παιδιών
Μέσα στα αμφίσημα ευρήματα –για την αποτελεσματικότητα της CΟVID-19 εμβολίων υπάρχουν και μερικά αισιόδοξα νέα, τα οποία μας τα ανακοινώνει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας: «Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο το εύρημα πως από τα 177 εμβόλια που βρίσκονται υπό ανάπτυξη τα επτά που έχουν μπει σε «Φάση 3» κλινικών μελετών δεν προκαλούν μονάχα καλή ανοσιακή απάντηση μέσω αντισωμάτων, αλλά επιπλέον και ενεργοποιούν τα Τ-λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η ενεργοποίηση των Τ- λεμφοκυττάρων είναι πολύ σημαντική και αποτελεί ενδεχομένως την απάντηση στο παγκόσμιο ερώτημα, γιατί τα παιδιά νοσούν κατά κανόνα ήπια από τον κορωνοϊό. Δείτε γιατί: Τα παιδιά, που είναι πολύ επιρρεπή στις παιδικές λοιμώξεις εκτίθενται σε υψηλό βαθμό σε «ξαδερφάκια» του κορωνοϊού Sars-Cov-2 και μέσω αυτής της έκθεσης πραγματοποιείται η ενεργοποίηση των Τ-λεμφοκυττάρων του ανοσοποιητικού τους. Γι’ αυτό, λοιπόν, κινδυνεύουν λιγότερο να νοσήσουν βαριά εφόσον κολλήσουν τη λοίμωξη. Η εξαιρετική χαμηλή επικινδυνότητα βαριάς λοίμωξης CΟVID-19 σε παιδιά καταγράφεται και σε μια νέα έρευνα από το Ηνωμένο Βασίλειο, με 651 συμμετέχοντες, όπου μόνο έξι παιδιά είχαν κακή πορεία», καταλήγει ο κ. Τσιόδρας.
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συναγερμός στα Γιαννιτσά: Τουλάχιστον 40 εργαζόμενοι σε εργοστάσιο θετικοί στον κορωνοϊό
Γώγος: Ο εμβολιασμός για τη γρίπη είναι το «μαστ» του χειμώνα
εμβόλια