Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024

Θα παρουσιάσουν ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για την Ελλάδα επιστημονικοί φορείς

Τη δική της πρόταση για την παραγωγική δομή τής μεταμνημονιακής Ελλάδας και το νέο αναπτυξιακό της μοντέλο, ετοιμάζεται να καταθέσει, μέχρι το τέλος του 2013, ομάδα παραγωγικών, επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων της χώρας, οι οποίοι θα συγκεντρώσουν σε ένα ενιαίο κείμενο-πόρισμα τις θέσεις και τις προτάσεις τους. Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσε στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της 78ης ΔΕΘ, η ηγεσία των ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ, ΤΕΕ και ΠΑΣΕΓΕΣ.

ΤΕΕ: Το ΠΔΕ δεν είναι «κουβάς λογιστικών πράξεων»

Στη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης, επισήμανε ότι, ποτέ, καμία κρίση, δεν ξεπεράστηκε μόνο με ιδιωτικές επενδύσεις και γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει γενναίο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). «Το ΠΔΕ δεν είναι ο κουβάς των λογιστικών πράξεων του υπουργείου Οικονομικών. Πρέπει να εξαιρεθεί από το μνημόνιο κι αυτά τα χρήματα να πέσουν σε παραγωγικές δράσεις», είπε.

Ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση καμία πολιτική δύναμη, ό,τι και αν επικαλείται, να βάλει τη χώρα σε άλλη πορεία σε ένα ή δύο χρόνια», ενώ πρόσθεσε: «η χώρα έχει πτωχεύσει κι όσοι επικαλούνται ότι θέλουν να τη σώσουν, ας τη σώσουν μαζί με τον ελληνικό λαό γιατί αλλιώς δεν έχει νόημα κι αυτό το λέω κυρίως για τον υπουργό Οικονομικών”.

Πρόσθεσε ότι το 50% των μηχανικών σήμερα δεν έχουν καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές τους και δεν διαθέτουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Για το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Τάσος Κονακλίδης, απεικόνισε την κρίση αυτή με αριθμούς, αναφερόμενος στις διαρκώς μειούμενες εγγραφές στα μητρώα του ΤΕΕ: «το 2012 είχαμε μόνο 2.220 εγγραφές πανελλαδικά και 367 στην Κ. Μακεδονία, έναντι 3.309 (569 στην Κ. Μακεδονία) το 2011 και 4.117 (731) το 2010».

ΑΔΕΔΥ: Η δημόσια διοίκηση δεν είναι «παζλ της Lego»

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Oδυσσέας Ντριβαλάς, σημείωσε ότι η δημόσια διοίκηση δεν είναι παζλ Lego για να παίζει ο εκάστοτε υπουργός, επανατοποθετώντας κομμάτια. Η ΑΔΕΔΥ, είπε, καλεί τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης “να πάψει να κρύβεται πίσω από τη βολική μονομανία να μετράει ανθρώπους προς διαθεσιμότητα».

Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνδυάσει άμεσα μέτρα με μακροχρόνιες μεταρρυθμίσεις σχεδόν σε όλο το φάσμα των κοινωνικών πολιτικών. Υπενθύμισε ότι η ΑΔΕΔΥ θα αντισταθεί δυναμικά σε οποιαδήποτε προσπάθεια μετονομασίας των απολύσεων των δημόσιων υπαλλήλων σε κινητικότητα.

ΓΣΕΒΕΕ: Δεν θα καθίσουμε ήσυχοι

Την πεποίθηση ότι μετά από μια πενταετία ύφεσης στην Ελλάδα, όλα τα στοιχεία κατατείνουν ότι η οικονομία της χώρας δεν επανακάμπτει, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς. Ισχυρίστηκε ότι, 15 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο πρωθυπουργός δεν ακόμη έχει δεχτεί τη ΓΣΕΒΕΕ, αλλά δέχεται άλλα συνδικαλιστικά μορφώματα, που μπαίνουν από πλάγια πόρτα. Καλούνται μόνο όσοι συμφωνούν», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε ότι, βάσει μελέτης του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων, στο εξάμηνο Ιουνίου-Δεκεμβρίου υπολογίζεται ότι θα κλείσουν 40000 επιχειρήσεις και θα χαθούν άλλες 90000 θέσεις εργασίας. «Δεν θα μείνουμε απαθείς θεατές. Πιστεύω ότι αύριο [σ.σ. στις κινητοποιήσεις της ΔΕΘ] η ΓΣΕΒΕΕ δεν θα καθίσει ήσυχη. Ας καθίσουν ήσυχοι αυτοί που διαβουλεύονται με το Μαξίμου από την πλάγια πόρτα», υπογράμμισε.

ΓΕΩΤΕΕ: Ούτε ένα νομοσχέδιο για την αγροτική ανάπτυξη

Διπλό πλήγμα, τόσο προ κρίσης, όσο και στη διάρκειά της, έχει δεχτεί ο πρωτογενής τομέας, με αποτέλεσμα ο κλάδος της γεωργίας να πιέζεται ασφυκτικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ), Σπύρο Μάμαλη. «Όταν μπήκαμε στην ΕΕ το 1981 είχαμε πλεόνασμα 40 εκατ. ευρώ στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων, το οποίο το 2008 έγινε έλλειμμα 4 δισ. και σήμερα πανηγυρίζουμε, που είναι πλέον 1 δισ.”, είπε.

Έκανε λόγο για αδράνεια της πολιτείας σε ό,τι αφορά τον αγροτικό τομέα, υποστηρίζοντας ότι την τελευταία τριετία, το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει καταθέσει ούτε ένα νομοσχέδιο για την αγροτική ανάπτυξη, ενώ όλα τα εργαλεία στήριξης της αγροτικής παραγωγής έχουν αποδυναμωθεί.

ΠΑΣΕΓΕΣ: Οι αγρότες «σηκώνουν» το 20% των τελευταίων μέτρων

Έλλειμμα «πειστικής πολιτικής πρότασης» στην Ελλάδα, εντόπισε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας και πρόσθεσε ότι «καμία πολιτική δύναμη δεν έχει σήμερα κοινωνική επιρροή” και γι’ αυτό οι φορείς θα επιχειρήσουν να διαμορφώσουν μια πρόταση ανασυγκρότησης της χώρας».

Συμπλήρωσε ότι «στους τελευταίους δύο νόμους για το μνημόνιο, στα μέτρα των 14 δισ., οι αγρότες μετέχουν στο 20% και αν μπει και η νέα φορολογία στα ακίνητα το ποσοστό αυτό θα πάει στο 25%».



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ